Girocul este, fără îndoială, una dintre comunele cele mai tentante din punct de vedere imobiliar.
Grăitor este numărul populaţiei, care a crescut substanțial în ultimii ani, ajungând, în mod oficial, la 16.000 de locuitori, în realitate vorbind de peste 22.000 de „giroceni”.
Localitatea a fost preferată atât pentru apropierea sa faţă de Timişoara, cât şi datorită investiţiilor remarcabile realizate.
Cel fel de oameni s-au mutat la Giroc?
Răspunde chiar primarul Iosif-Ionel Toma: „Avem cea mai frumoasă populaţie pe care ne-am fi dorit-o, oameni cu suflet, cu credinţă şi cu carte, care ridică mult nivelul cultural-spiritual al comunei”.
Accent pe educaţie
Evident, o asemenea expansiune demografică a reprezentat o provocare şi pentru administraţia locală, care trebuia să ofere condiţii cât mai atractive pentru locuitori.
Un foarte mare accent s-a pus pe educaţie, mai ales că în comună învaţă aproximativ 1.500 de elevi, numărul crescând de la an la an.
Asta implică atât cheltuieli de funcţionare, cât şi pentru investiţii care să contribuie la o mai bună calitate a procesului educaţional.
„Construim doar la nivel european. Chiar dacă iniţial cheltuielile sunt un pic mai mari, ele se amortizează datorită calităţii.
La şcolile noastre au fost oaspeţi din Germania, Olanda sau Grecia şi, după ce au văzut investiţiile, au spus că asemenea clase se întâlnesc mai rar chiar şi în ţările lor”, a declarat primarul din Giroc.
Relevantă pentru dimensiunea investiţiilor din educaţie este însăşi suprafaţa construită: circa 20.000 de metri pătraţi!
Vorbim, aici, de două şcoli, două grădiniţe, două after-school-uri, două grădiniţe cu program prelungit, două săli de sport şi două terenuri de handbal.
De asemenea, graţie unui proiect din cadrul Programului Operaţional Regional (POR), s-a obţinut o finanţare de aproape cinci milioane de euro, care va permite reamenajarea unor spaţii de la fosta unitate militară, fiind vorba de 18 săli de clasă, cantină, internat şi sală de sport.
Se află în construcţie şi un imobil pentru activitate şcolară şi extracuriculară, cu 15 săli de clasă, precum şi o nouă creşă, care va putea găzdui circa 160 de copii.
Numărul celor mici creşte atât de mult încât se estimează că, în viitorul apropiat, vor exista câte cinci-şase clase paralele la toate nivelele, iar colectivul cadrelor didactice va ajunge la peste 200 de dascăli!
Atenţie, vorbim, totuşi, de o comună…
Şi în Chişoda, localitate aparţinătoare, va începe reabilitarea Şcolii Generale „Nicolae Firu”, valoarea lucrărilor fiind de 2,5 milioane de euro.
De remarcat că imobilul va avea sistem propriu de alimentare cu energie şi termică.
Drumuri, apă şi canalizare
Din punct de vedere al infrastructurii, se lucrează la asfaltarea intrândurilor din vatra veche a Girocului şi la câteva străzi din zona nouă, care nu au putut fi cuprinse într-un proiect european.
De asemenea, se află în desfăşurare execuţia privind reţelele în zona Calea Urseni-Antena TV, unde, din cauza planeităţii solului, nu s-a putut realiza până în prezent.
Lucrarea are termen de finalizare luna martie a anului viitor şi presupune arondarea câtorva sute de locuinţe la reţeaua de apă şi canalizare.
Pai ori o are sau si-o doreste ?
Ha, ha, haaa !!!
Mai rar în țara asa comuna nici macar in Ardeal