Informare meteo de la ANM. Valul de caniculă cuprinde Banatul și Oltenia

Informare meteo de la ANM. Valul de caniculă cuprinde Banatul

Informare meteo de la ANM. Valul de caniculă cuprinde Banatul și Oltenia

Meteorologii au emis o avertizare de vreme caldă, care va fi valabilă în perioada 10 – 14 iulie. Un val de căldură și disconfort termic vor lovi România. Valul de căldură și canicula vor cuprinde Banatul și Oltenia, iar în zilele următoare se vor extinde și în Muntenia, Dobrogea, sudul și centrul Moldovei, Transilvania și Crișana.

Temperaturile maxime se vor încadra în general între 34 și 37 de grade și disconfortul termic se va accentua în special în zonele de câmpie, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În Banat, astăzi,  vremea se va menține călduroasă, pe alocuri caniculară la câmpie, cu disconfort termic ridicat. Indicele temperatură-umezeală va atinge și depăși izolat pragul critic de 80 de unități.

Cerul va fi variabil. După-amiaza și seara, pe arii restrânse în zona de munte vor fi averse de ploaie și descărcări electrice. Vântul va sufla slab la moderat, cu intensificări temporare îndeosebi în Banat și în zona de munte.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 31 și 35 de grade, izolat mai scăzute spre 28 de grade, iar cele minime între 12 grade în depresiuni și 21-22 de grade la deal..

CITEȘTE ȘI: Timișean aflat la volanul unui autocar, filmat când dă cu spatele pe autostradă

Canicula se va resimți mai ales miercuri și joi, când se vor depăși frecvent 35-36 de grade și disconfortul termic va fi unul ridicat în Banat, Muntenia, sudul Moldovei și partea continentală a Dobrogei. temperaturile resimțite vor putea să depășească la amiază 40 de grade Celsius.  Indicele temperatură-umezeală va atinge și chiar va depăși pragul critic de 80 de unităţi.

Până în august va fi foarte cald

Meteorologii anunță că în următoarele patru săptămâni vremea va fi deosebit de caldă în toată țara. Cantitățile de precipitații vor fi diferite în funcție de regiuni.

În săptămâna 10-17 iulie, valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, în special în regiunile sudice.

Cu excepția nord-vestului extrem al țării unde regimul pluviometric va fi excedentar, cantitățile de precipitații vor fi deficitare, mai ales în sudul țării și la munte.

În săptămâna 17- 24 iulie temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru acest interval la nivelul întregii țări, dar mai ales în sud și sud-est.

Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în jumătatea vestică a țării, dar mai ales în zona montană aferentă, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval.

În săptămâna 24- 31 iulie, temperaturile medii vor fi ușor mai ridicate de cât cele normale pentru acest interval în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile sud-estice.

Regimul pluviometric se va situa în general în jurului celui normal pentru această perioadă, în toate regiunile.
În săptămâna 31 iulie – 7 august, mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, dar mai ales în sud-estul țării. Cantitățile de precipitații vor fi ușor excedentare în regiunile nord-estice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval.

Cum putem limita creșterea temperaturii în locuințe

Închideți ferestrele expuse la soare, trageți jaluzelele și / sau draperiile. Țineți ferestrele închise pe toată perioada cât temperatura exterioară este superioară celei din locuință. Deschideți ferestrele seara târziu, noaptea și dimineața devreme, provocând curenți de aer, pe perioada cât temperatura exterioară este inferioară celei din locuință. Stingeți sau scădeți intensitatea luminii artificial. Închideți orice aparat electrocasnic de care nu aveți nevoie.

Recomandări pentru persoanele vârstnice și cu afecțiuni cornice

Realizarea unui ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului. Hidratarea corespunzătoare cu apă, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe.

Alimentația va fi predominant din legume și fructe proaspete. Se vor consuma alimente proaspete numai din magazinele care dispun de instalații frigorifice funcționale.

Se va evita consumul alimentelor ușor perisabile. Se recomandă evitarea consumului de alcool și cafea în timpul caniculei. Se va evita circulația în perioadele de vârf ale caniculei, iar dacă este absolut necesar se va folosi îmbrăcăminte ușoară precum pălărie și protecție pe cap.

Persoanele care suferă de anumite afecțiuni își vor continua tratamentul conform indicațiilor medicului. Este foarte util ca în perioadele caniculare persoanele cu afecțiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulație, mentale sau cu hipertensiune să ia legătura cu medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice.

Se recomandă menținerea cu rigurozitate a iginiei personale.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *