În Parcul Rozelor din Timişoara, trandafirii încă mai răsar dintre buruieni (foto)

parcul rozelor

Parcul Rozelor din Timișoara a fost înființat în 1891, odată cu Parcul Copiilor, cu ocazia Expoziției Universale (industrială, comercială și agrară), când aici au fost realizate aranjamente florale de către grădinarii Wilhelm Mühle, Franz Niemetz și Beno Agatsy.

Florile au fost admirate de Franz Joseph, care a vizitat expoziția. Amenajarea peisagistică a parcului a fost începută în 1929 de către arhitecții peisagiști Árpád Mühle, fiul lui Wilhelm Mühle, și Mihai Demetrovici, șeful serviciului de horticultură din perioada respectivă.

Parcul a fost amenajat în stil englezesc, cu alei, baldachine și rondouri de trandafiri. În perioada interbelică, numele parcului era Rosarium  aici existau peste 1.200 de trandafiri, etichetate. Tot în această perioadă a fost amenajat teatrul în aer liber.

În 1944, parcul a fost distrus în urma bombardamentelor. După Al Doilea Război Mondial, parcul a fost refăcut, în el organizându-se diverse spectacole în aer liber.

În perioada 2011-2012, parcul a fost reamenajat din fonduri europene și locale. Imediat lângă intrarea principală, din str. Academician Alexandru Borza, au fost instalate busturile lui Wilhelm Mühle (1844–1908), dezvelit la 2 august 2013, și Árpád Mühle (1870–1930), dezvelit la 1 august 2014.

Flori neglijate, teatru în paragină

Obiectivele investiţiei de acum opt ani au constat în reamenajarea şi completarea spaţiilor verzi pe o suprafaţă de 11.071 de metri pătrați din Parcul Rozelor. Totodată, s-a realizat un sistem modern de irigare a parcului, o staţie de pompare, iar iluminatul public utilizează energii alternative. Aleile pietonale au fost reabilitate pe o suprafaţă de 6.829 de metri pătrați.

Au fost refăcute construcţiile existente în parc, împrejmuirea și mobilierul urban. Toate bune și frumoase, doar că trandafirii, care ar trebui să fie personajele principale din parc, au fost lăsați pe ultimul loc în cadrul preocupărilor municipalității.

Desigur, sunt foarte importante noile trotuare de tip „arlechin”, bordurile și asfaltările, dar Parcul Rozelor arată trist în materie de flori, la opt ani după reabilitare. Bălăriile domină multe dintre rondourile cu roze, care își fac loc cu greu prin flora spontană, mult mai viguroasă.

parcul rozelor 3

Așa-zisul Teatru de vară arată jalnic: scena tot nu are copertină, scaunele sunt răsturnate și împrăștiate care încotro, iar o tufă zdravănă de cine știe ce bălărie domină locul destinat spectatorilor.

parcul rozelor 1

Dezordinea se extinde către malul Begăi, cu bănci pe jumătate distruse, victime fiind și cele nou instalate.

parcul rozelor 2

Desigur, șefii din primărie nu trec pe aici, pentru că nu se poate intra cu Mercedesul, iar la trandafiri nu poți trișa ca la asfalt, borduri sau pavele, ceea ce explică aerul de neglijență pe care l-a căpătat Parcul Rozelor, unul dintre cele mai iubite din Timișoara.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

4 thoughts on “În Parcul Rozelor din Timişoara, trandafirii încă mai răsar dintre buruieni (foto)

  1. Bataia de joc a administratiei Robu este dincolo de orice limita, plateste zeci de milioane la Rogera, Horticultura , ca toate parcurile sa fie napadite de buruieni, gunoaie, balarii, iar un parc reprezentativ precum Rozelor a ajuns un maidan infect.
    Era singurul cat de cat aspectuos si ingrijit, dara s-a terminat si cu asta!!
    Cat te mai suporta pamantul, pitecantropule?!

  2. Nu se poate sa acceptam o astfel de atitudine din partea Primariei unui municipiu indiferent de cat de cretin este edilul sef.
    Se stie deja ca orice lucru bine facut inainte de venirea lui pe postul de primar este dezavuata de el si de gasca lui de pupincuristi fara sa tina seama ca PARCUL ROZELOR reabilitat cu bani europeni este un simbol perpetuu pe care un neghiob de primar nu il poate sterge din memoria timisorenilor oricat de mult si-ar dori. Orice fantasmagorie visata noaptea si votata ziua de consilierii obedienti este mai importanta decat traditia , valorile perene, cultura si bunul simt al unei urbe cu o istorie de peste 700 de ani.
    Mi-e rusine si deplang o astfel de atitudine destructiva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *