Fără impostori în funcții publice: cum a ajuns consiliera personală a lui Dominic Fritz șefă a unei comisii importante din primărie

Fără impostori în funcții publice: cum a ajuns consiliera personală a lui Dominic Fritz șefă a unei comisii importante din primărie

În vara anului trecut, în prima parte a articolului intitulat O consilieră personală a primarului Fritz își securizează jobul la stat, prin concurs fără adversar la DASMT, scriam cam așa:

“Cu aproape un an și jumătate în urmă, Dominic Fritz îi mulțumea public europarlamentarului USR Vlad Botoș că a acceptat transferul unei tinere useriste, Dana Lazăr, de la cabinetul lui din Parlamentul European, la Primăria Timișoara, unde urma să-l consilieze pe noul edil în <problematici europene>. Despre Vlad Botoș găsiți informații interesante în articolul publicat de ziarul Libertatea în 17 februarie 2022: <File din CV-ul de negăsit al unui lider USR. Pe urmele lui Vlad Botoș, prin patru partide>. Bun, emoționantul moment, cu mulțumirile publice adresate de Fritz lui Botoș pentru că i-a permis să dea o asemenea lovitură pe segmentul de resurse umane, avea loc în 11 februarie 2021.

Fix 12 zile mai târziu, prin hotărârea Consiliului Local Timișoara nr. 64 din 23 februarie 2021, s-a stabilit componența Comisiei de selecție pentru evaluarea/selecția membrilor consiliilor de administrație ale întreprinderilor publice la care Municipiul Timișoara are calitatea de autoritate publică tutelară: Dana Lazăr – președinte, Floare Păun, Mihail Drăgoi, Dorina Otelia Rușeț, Carmen Popescu – membri. Așadar, adusă cu surle și trâmbițe în primărie ca să-i dea sfaturi prețioase lui Dominic Fritz pe <problematici europene>, tânăra în vârstă de 37 de ani ajunsese cu o viteză uluitoare șefă peste o comisie. Dar nu o comisie axată pe <problematici europene>, ci una care selectează impostori”.

Apoi, în restul articolului publicat în 13 iunie 2022, am tratat reconversia profesională a Danei Lazăr, din consilier personal al primarului în funcționar public la Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara (DASMT), fără să ne mai oprim asupra modalității în care tânăra useristă a ajuns șefa comisiei de selecție a membrilor Consiliilor de Administrație din societățile tutelate de primărie.

 

Înapoi la subiect

Cu câteva zile în urmă, însă, pe când lucram la articolul O consilieră locală din Timișoara a demascat o <caracatiță mafiotă>, după ce tot ea și colegii săi de partid votaseră numirea unui <tentacul> al acesteia în comisia care selectează membrii CA din societățile primăriei, am realizat că, anul trecut, nu am acordat suficientă importanță nu doar numirii Danei Lazăr în funcția de președinte al comisiei cu pricina, ci chiar legalității prezenței dumneaei în comisia respectivă. Ca atare, revenim la acest subiect, unul care se înscrie în șirul cazurilor de dublu standard sesizate la oamenii noi din administrația Timișoarei, aceștia recurgând, extrem de rapid, la aceleași mișmașuri practicate de adversarii lor politici.

La art. 29, alin. 3 din OUG 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, se stipulează că, “la societăţile prevăzute la art. 2 pct. 2 lit. b) şi c) în cazul în care autoritatea publică tutelară, în numele acţionarului – stat sau unitate administrativ-teritorială, sau întreprinderea publică care deţine o participaţie majoritară sau de control propune candidaţi pentru funcţiile de membri ai consiliului de administraţie, aceste propuneri sunt făcute în baza unei selecţii prealabile efectuate de o comisie formată din specialişti în recrutarea resurselor umane(n.r. – sublinierea ne aparține).

Până aici, lucrurile sunt clare, toate cele cinci persoane aflate, în 23 februarie 2021, pe lista ce urma să fie votată de Consiliul Local Timișoara era obligatoriu să aibă experiență în activitatea de recrutare a resurselor umane.

 

Vot pe repede înainte

Cu 21 de voturi pentru, două abțineri și nici un comentariu, consilierii locali au votat, la acel moment, componența comisiei de selecție a membrilor consiliilor de administrație din societățile primăriei. A urmat apoi o scurtă discuție în forul legislativ al orașului cu privire la desemnarea președintelui comisiei. După ce a aflat de la viceprimarul Ruben Lațcău, prezent la ședință, că propunerea executivului pentru șefia comisiei este Dana Lazăr, consilierul local Radu Țoancă a întrebat dacă “doamna Lazăr are, conform Ordonanței nr. 109, anii de vechime?”. A primit imediat răspunsul din partea vicelui Lațcău: “D-na Lazăr a lucrat în consultanță de resurse umane mai mulți ani”. Discuțiile s-au încheiat după ce secretarul primăriei, Caius Șuli, și consilierul local Dan Diaconu, președinte al ședinței, au remarcat că nu este menționat criteriul vechimii în OUG 109/2011, iar Dana Lazăr a fost numită, cu majoritate de voturi, șefă peste comisia de selecție.

Fără impostori în funcții publice: cum a ajuns consiliera personală
a lui Dominic Fritz șefă a unei comisii importante din primărie

 

Unde e specialista în resurse umane?!

Într-adevăr, OUG 109/2011 nu precizează că membrii acelei comisii trebuie să aibă o anumită vechime în activitatea de recrutare a resurselor umane, ci doar să fie specialiști în domeniu. Ei bine, consiliera personală de la acel moment a primarului Dominic Fritz, Dana Lazăr (devenită între timp funcționar public la DASMT printr-un concurs cu dedicație), nu doar că nu lucrase “în consultanță de resurse umane mai mulți ani”, așa cum pretindea viceprimarul Ruben Lațcău, ci nici măcar nu ocupase vreodată un post de specialist în resurse umane!

Mai mult: OUG 109/2011 vorbește despre “o comisie formată din specialişti în recrutarea resurselor umane”, nu despre “o comisie formată din foști specialiști în recrutarea resurselor umane”, adică și dacă, undeva, cândva, Dana Lazăr ar fi bifat și domeniul ăsta, tot n-ar fi putut fi inclusă în comisia de selecție, pentru că, la 23 februarie 2021, jobul dumneaei era acela de consilier personal al primarului Fritz, nu acela de specialist în resurse umane.

 

Pe internet – una, în acte – alta

Conform Clasificării Ocupațiilor din România (COR), “specialistul resurse umane” are codul 242314, făcând parte din grupa de bază 2423, “Specialiști în domeniul resurselor umane și de personal”, care “furnizează servicii legate de politicile de personal, cum ar fi recrutarea sau dezvoltarea personalului, analize ocupaționale și orientare profesională” (www.rubinian.com).

Absolventă, în 2017, a Facultății de Psihologie a Universității Tibiscus – asta după ce, în perioada 2003-2010, a urmat cursurile Facultății de Automatică și Calculatoare a Universității Politehnica -, Dana Lazăr putea să intre în acest domeniu, al resurselor umane, psihologia fiind una dintre specialitățile compatibile cu domeniul în discuție, doar că nu a făcut-o.

Deși, în profilul creat cu propria mână pe www.linkedin.com, dumneaei susține că, în intervalul mai 2017 – august 2019, a ocupat postul de “specialist în recrutare IT”, la firma Softvision, în documentele oficiale aflate în dosarul cu care Dana Lazăr s-a prezentat, în luna mai 2022, la concursul pentru ocuparea funcției de consilier, clasa I, grad profesional superior la Serviciul Strategii Programe din cadrul Direcției de Asistență Socială a Municipiului Timișoara, jobul respectiv apare sub denumirea “inginer de sistem în informatică”. Job al cărui cod COR este 251203, neavând nici o legătură cu grupa de bază 2424, “Specialiști în domeniul resurselor umane și de personal”.

Fără cei doi ani și patru luni pe care i-a bifat, între 2017 și 2019, ca “inginer de sistem în informatică” – conform actelor oficiale, nu CV-ului de pe www.linkedin.com -, Dana Lazăr n-ar fi îndeplinit condiția de vechime de minimum șapte ani în specialitatea studiilor de informatică (mai avea vreo cinci ani și jumătate într-un ONG), pe care i-o ceruse, conform legii, DASMT, în primăvara anului trecut.

De la firma IT, doamna Lazăr a ajuns asistentă a europarlamentarului Vlad Botoș, de unde a fost “recrutată” de Dominic Fritz, în februarie 2021, pe post de consilier personal, două joburi fără tangență cu resursele umane.

 

Minciuna are picioare scurte

Luni, 28 august, i-am trimis viceprimarului Ruben Lațcău, pe WhatsApp, o poză cu fragmentul din procesul-verbal al ședinței CLT din 23 februarie 2021 și i-am transmis următoarele: “Voi publica un articol în care voi prezenta o afirmație de-a dumneavoastră, făcută în cadrul unei ședințe de consiliu local, afirmație care, în opinia mea, conține un neadevăr. Vă trimit screenshot-ul din procesul-verbal al ședinței CLT din 23.02.2021. Dacă doriți, vă rog să îmi precizați care este perioada în care a lucrat Dana Lazăr în <consultanța de resurse umane>”.

Așa cum ne-am așteptat, n-am primit nici un răspuns. Desigur, nu ai cum să explici o minciună, cel mult poți să o ascunzi. Sau măcar să încerci.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

5 thoughts on “Fără impostori în funcții publice: cum a ajuns consiliera personală a lui Dominic Fritz șefă a unei comisii importante din primărie

  1. Aceeasi minciuna, nu sunt cu nimic deosebiti de alti politicieni ticalosi/mincinosi….si se poate continua la nesfirsit.
    Au luat mintile fraierilor cu slogane…
    Grija la vot.

  2. Acest USR s-a dovedit o mare bataie de joc …….Cum au putut fi atat de marginiti unii dintre alegatori. Ca sunt noi, ca sunt tineri……nimeni nu i-a banuit de impostura. Ceea ce de fapt au si demonstrat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *