E nedrept ca timișorenilor să li se ia banii pentru încălzirea în bătaie de joc. Sunt încălcate mai multe legi prin modul în care Colterm își tratează abonații

Fără apă caldă și încălzire, luni, 4 martie, pe mai multe străzi din zona Soarelui

E nedrept ca timișorenilor să li se ia banii pentru încălzirea în bătaie de joc. Sunt încălcate mai multe legi prin modul în care Colterm își tratează abonații

Faptul că timișorenii racordați la Colterm vor plăti dublu față de anul trecut pentru încălzirea care le e furnizată cu mult sub nivelul normal e condamnat de Federația Asociațiilor de Locatari Timișoara (FALT).

Cu aproape 20 de grade mai puțin decât ar fi normal li se livrează agentul termic timișorenilor, după cum îsusține FALT.

”La momentul acesta, când temperaturile sunt sub zero grade, chiar -8 grade, agentul termic care pleacă din punctele termice este de aproximativ 40º C, iar la consumator temperatura este și mai mică. Precizăm că în «diagrama de reglaj calitativ – puncte termice» la temperatura de -8º C, temperatura la consumator ar trebui să fie în jur de 58º C, ori acum avem sub 40º C.

De menționat că în respectiva diagramă, care este un document tehnic în perioada când exista Calor și CET ca instituții separate, este o prevedere conform art. 105 din H.G. nr. 425/1994 în care se precizează că «dacă furnizorul de agent termic primar nu respectă parametrii de mai sus R.A „CALOR”, va solicita bonificațiile respective»”. atrage atenția organizația care repezintă interesele a peste 3.500 de asociați de locatari și proprietari din Timișoara.

De ce Colterm nu-și respectă obligațiile? E întrebarea pe care o pune legitim FALT, deoarece incompetența sau bunul plac al celor care ocupă de problemă nu pot fi invocate ca scuze. ”Cetățeanul dacă întârzie cu plata facturii plătește penalități sau riscă să fie debranșat, nu îl scutește nimeni dacă nu are bani pentru plată. Așa cum cetățeanul nu poate invoca lipsa banilor, nici furnizorul nu are dreptul să invoce lipsa banilor”, susține FALT într-un material semnat de Petru Olariu, împuternicit al Comitetului Director.

Asigurarea stocurilor de combustibil e obligatorie prin lege

FALT atrage atenția, de asemenea, că furnizorii de încălzire și apă caldă sunt legalmente obligați să respecte parametrii contractuali și, în același timp, să-și facă stocurile necesare de combustibili pentru a nu înregistra sincope:

”Precizăm că în contractul de furnizare a energiei termice în capitolul III «Drepturile și obligațiile furnizorului» se prevede la art. 7 pct. 5 „să asigure continuitatea serviciului de furnizare a energiei termice la parametrii fizici și calitativi prevăzuți în prezentul contract și de legislația în vigoare”.

Art. 7 pct. 9 „să furnizeze apa caldă de consum asigurând la punctul de separare: a) condițiile de potabilitate a apei calde de consum care este furnizată prin rețeaua de distribuție pe care o exploatează; b) o temperatură cuprinsă în intervalul 55- 608º C; c) presiunea de serviciu și debitul minim necesar”. Art. 7 pct. 11 «să asigure temperatura agentului termic pentru încălzire la punctul de separare, care să asigure confortul termic normal în spațiile cu destinație de locuință ale utilizatorului/consumatorului»”.

Obligații ale furnizorului sunt prevăzute, de altfel, și în Legea serviciului public de alimentare cu energie termică nr. 325/2006: să asigure continuitatea serviciului public de alimentare cu energie termică; să asigure stocurile de combustibili şi piese de schimb, în aşa fel încât să respecte principiul continuității serviciului public de alimentare cu energie termică, în orice condiții.

Totodată, punctează FALT, și Legea serviciilor comunitare de utilități publice nr. 51/2006 enumeră niște îndatoriri ale furnizorilor: să asigure serviciile de utilități publice la limita de proprietate, conform prevederilor contractuale, să plătească despăgubiri pentru întreruperea nejustificată a prestării şi să acorde bonificații utilizatorilor în cazul în care furnizarea e sub parametrii de calitate şi cantitate prevăzuți în contracte.

 

”Nu avem instituții care să vegheze la respectarea legii”

Faptul că autoritățile menite să vegheze la respectarea legislației și chiar să aplice sancțiuni furnizorilor care nu-și respectă contractele e, de asemenea, deplâns de FALT: ”Constatăm că obligațiile legale sunt suficiente, dar se pare că nu avem instituții care să vegheze la respectarea legii. Nefurnizarea agentului termic la parametrii normali afectează cetățenii care beneficiază de sistem centralizat, atât pe cei care locuiesc la bloc, cât și cei care locuiesc la case racordate la Colterm.

Lipsa căldurii în apartamente afectează sănătatea cetățenilor, ne afectează siguranța națională, ceea ce ar trebui să determine autoritățile statului să ia măsuri cât mai urgente pentru a asigura siguranța cetățenilor. Din păcate, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, cât și Comisariatul regional și județean pentru protecția consumatorilor, interpretează legea după cum le convine și spun că nu au atribuții de a analiza și a lua măsuri împotriva furnizorului.

CITEŞTE ŞI: „Barterul” din primărie duce Timişoara în sărăcie

Din aceste motive facem apel la toate persoanele interesate și care au experiența necesară de a se mobiliza pentru a găsi o soluție legală pentru respectarea obligațiilor ce revin furnizorului de agent termic. Solicităm pe această cale autorităților competente, atât locale, cât și centrale, să ia toate măsurile legale ce se impun pentru a nu se afecta sănătatea cetățenilor nevinovați”.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *