Supa la plic poate conţine până la 10 E-uri şi cu 156% mai multă sare decât doza zilnică recomandată de Organizația Mondială a Sănătății, informeazează specialiştii de la Info Cons.
CITEȘTE ȘI: O rachetă Space X Falcon 9, scăpată de sub control, va lovi Luna. Când va avea loc impactul și de unde se poate observa
Ei au realizat un studiu pe baza a 29 de astfel de produse care se găsesc pe piaţa de la noi, analizând etichetele produselor.
Ca urmare a centralizării și analizării informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip supa la plic au rezultat:
1. Din punct de vedere al ingredientelor regăsite în compoziție:
– 89,66% au în compoziție tăiței/paste cu un procent cuprins între 44,9% și 93% din compoziția produsului
– 44,83% au în compoziție legume deshidratate cu un procent cuprins între 2,2% și 28,5% din compoziția produsului
2. Din punct de vedere al altor ingrediente regăsite în compoziție:
– la 62,07% dintre produsele analizate s-au regăsit arome, fără a menționa dacă sunt arome naturale sau alte tipuri de arome
– la 24,14% dintre produsele analizate s-au regăsit arome naturale
– la 44,83% dintre produsele analizate s-au regăsit condimente, fără a menționa ce fel de contimente s-au adăugat.
3. Din punct de vedere al aditivilor alimentari regăsiți în supa la plic:
– 93,10% din produse au în compoziție E-uri (aditivi alimentari)
4. Numericul de aditivi alimentari variază între 0 şi 10.
– 93,10% dintre produsele studiate au avut menționate pe etichetă informațiile nutriționale raportate la 100 grame de produs.
– 66,67% dintre produsele studiate au avut în componență monoglutamat de sodiu (E621);
– 66,67% dintre produsele studiate au avut în componență carbonati de potasiu (E501);
– 55,55% dintre produsele studiate au avut în componență carbonati de sodiu (E500);
– 51,85% dintre produsele studiate au avut în componență guanilat disodic (E627);
– 51,85% dintre produsele studiate au avut în componență inozinat disodic (E631).
Valoarea energetică este cuprinsă între 19 kcal și 459 kcal.
Cantitatea de grăsimi variază între <0,5 g și 18,9 g.
Cantitatea acizilor grași saturați este cuprinsă între <0,1 și 8,6 g.
Cantitatea de glucide variază între 3,6 g și 63 g în timp ce cantitatea zaharurilor este cuprinsă între <0,5 și 15,1 g.
41,38% din produsele analizate nu conțin fibre.
Cantitatea de proteină se situează între 0,7 g și 15,2 g pentru produsele studiate.
Cantitatea de sare raportat la 100 g de produs s-a situat între 0,7 g și 12,8 g.
Organizația Mondială a Sănătății recomandă consumarea a 5 grame de sare pe zi.