Dominic Fritz se plânge, din nou, că întârzie banii de la Guvern. Se gândeşte chiar să dea în judecată Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene

Dominic Fritz se plânge, din nou, că întârzie banii de la Guvern. Se gândeşte chiar să dea în judecată Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene

Dominic Fritz se plânge, din nou, că întârzie banii de la Guvern. Se gândeşte chiar să dea în judecată Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Obișnuit să critice autoritățile de la București și, în special, Guvernul României, de fiecare dată când rămâne din diverse motive fără bani, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, schimbă tonul atunci când cere ajutorul guvernanților și al parlamentarilor de Timiș pentru deblocarea diverselor proiecte. Un comportament oscilant, care dovedește lipsă de diplomație și de maturitate administrativă.

Miercuri, 19 iulie 2023, municipalitatea timișoreană a anunțat că investițiile în infrastructură și servicii publice pentru timișoreni sunt în pericol de a se bloca din cauza “restanțelor guvernului”. În momentul de față, Primăria Municipiului Timișoara “are de recuperat”, conform exprimării din comunicatul oficial, peste 150 de milioane de lei de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE). Acești bani reprezintă plăți restante în cadrul proiectelor cu fonduri europene pe care Primăria Timișoara le derulează.

”Din suma totală restantă, 53 de milioane de lei am avansat către firme din bugetul local, pentru a evita blocaje. Practic, Primăria a ajuns să împrumute guvernul. Avem restanțe vechi de la începutul anului. Pentru iluminatul din Botanic așteptăm de 5 luni să primim fondurile din contract. Trebuie să recuperăm banii urgent, pentru că lipsesc în altă parte și am ajuns și noi la fundul sacului. Suma tot crește pe măsură ce lucrările avansează. Blocajul iresponsabil al guvernului nu doar aruncă în haos bugetele locale, ci pune în dificultate și firmele private care realizează lucrările, care au la rândul lor furnizori de plătit. Dacă ministerul nu găsește o soluție rapidă, vom fi nevoiți să îl dăm în judecată, fiind, la rândul nostru, presați de penalități și amenințați cu rezilierea unor contracte”, s-a plâns primarul Dominic Fritz.

Dincolo de tonul imperativ al “somației” pe care primarul Timișoarei o adresează guvernului, întârzieri la plăți se înregistrează și în alte județe din țară, Timișoara nefiind un caz singular. Blocajul tehnic nu are de a face cu culoarea politică a primarilor sau cu alte motive, cum ar fi marginalizarea Timișoarei, motiv des invocat de către Dominic Fritz, deși Guvernul și parlamentarii de Timiș s-au mobilizat de câte ori a fost nevoie.

Exemple de mobilizare în ajutorul Timișoarei sunt destule, de la blocajele financiare privind plata combustibililor pentru Colterm, bani pentru spitale, până la cel mai recent, cel de pe 28 iunie, când Alfred Simonis, deputat PSD de Timiș, a inițiat un amendament prin care Ordonanța de urgență a Guvernului 34/2023, ce prevede reducerea cheltuielilor bugetare în toate unitățile administrativ-teritoriale a fost modificată, pentru a salva Programul Timișoara Capitală Europeană a Culturii. Camera Deputaților a aprobat un amendament prin care prevederile OUG nu se aplică pentru cheltuielile aferente susținerii desfășurării Programului național Timișoara Capitală Europeană a Culturii.

CITEŞTE ŞI: Cod portocaliu de vijelii puternice, ploi torenţiale şi grindină în Banat. Harta zonelor afectate

La nivel național, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene are restanțe de 800 de milioane de euro. Asociația Municipiilor din România (AMR) a făcut marți, 18 iulie 2023, un apel urgent pentru achitarea datoriilor pentru proiectele finanțate din fonduri europene. Primăria Timișoara este membru AMR.

Proiectele care înregistrează întârzieri la rambursarea facturilor și se confruntă cu riscul de blocaj includ reabilitarea termică a blocurilor, reabilitarea liniilor de tramvai, înnoirea flotei de transport public, construcția de clădiri noi pentru creșe, școli și spitale.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Dominic Fritz se plânge, din nou, că întârzie banii de la Guvern. Se gândeşte chiar să dea în judecată Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene

  1. Este pentru prima dată când constat că Fritz are dreptate. Adunătura politică din Parlament și administrație, indiferent de mafia de la putere, întârzie dinadins plățile. Pe care le va onora în funcție de gradul de ghiocelism (unghiul aplecării ghiocelului). Din nefericire, cei mai afectați sunt bolnavii. Ar fi interesant un top al accesului la medicii specialiști pe baza biletului de trimitere vs plata integrală. Și aici se plâng (poli)clinile particulare că de aceea te programează la Sfântul Așteaptă: că nu le sunt virați la timp banii de către C. J. A. S. Timiș. De unde poți deduce că statul român a trecut pe eugenie… Pentru siguranță, fac o captură de ecran. Că nu se știe…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *