Dispar piețele agroalimentare din Timișoara

Dispar piețele agroalimentare din Timișoara

Piețele de cartier și piața volantă de lângă stadionul Dan Păltinișanu se închid, una după alta. Administrația Fritz a decis, sub pretextul renovării, să demonteze structurile și acoperișurile piețelor agroalimentare și să forțeze mutarea rulotelor de carmangerie și panificație din Piața 700, din Piața Doina, din Calea Lipovei, din zona Dacia dar și din piața volantă, unde micii producători autohtoni veneau cu marfă proaspătă, produsă local, în fiecare zi de miercuri și sâmbătă.

Dispar piețele agroalimentare din Timișoara

Prigoana micilor producători și vânzători de legume, fructe, carmangerie, brânzeturi și panificație a început la finele lunii aprilie 2024, înainte de Paștele ortodox. Atunci celor cu rulote li s-a pus în vedere să se mute, iar “piețarilor” nu li s-a mai dat voie să vândă la mesele pentru care plăteau taxă către Piețe SA, societate din subordinea Primăriei Timișoara. În plus, la piața volantă și la cea din Badea Cârțan s-a apelat la o metodă de intimidare, multe bătrânici cu câteva zarzavaturi și alți comercianți fiind agasați de frecvența cu care polițiștii comunitari le aplică controale, cerându-le autorizații și certificate, dar și dându-le amenzi, în unele cazuri.

Au fost câteva momente de confuzie, multe zvonuri dar și revoltă atât din partea vânzătorilor din piețe cât și a timișorenilor obișnuiți să cumpere produse proaspete, autohtone. Pentru a nu rămâne fără o pâine cinstit câștigată, vânzătorii și-au improvizat tarabe pe trotuare și prin parcări, iar alții expun marfa direct pe jos, pe caldarâm.

Dispar piețele agroalimentare din Timișoara

Foarte mulți timișoreni s-au declarat revoltați de decizia administrației timișorene și au acuzat că “deportarea” micilor producători locali, îi lasă cu o singură opțiune: îi obligă să își facă cumpărăturile din supermarketuri sau din lanțurile de magazine de prin cartiere. Doar că la magazine marfa e mai scumpă, e de import, nu are același gust, uneori e congelată și tratată chimic să reziste pe rafturi fără să se strice.

Astfel ei se simt privați de dreptul de a cumpăra legume și fructe proaspete, cultivate natural și cu gust, din grădinile din Banat sau Oltenia. În plus, mulți timișoreni și-au exprimat indignarea pe rețelele de socializare, nemulțumiți că banii lor ajung la marile lanțuri de magazine, în timp ce ei ar prefera să cumpere de la localnicii producători și vânzători români.

“Mi se pare inacceptabil să cumpărăm otrăvuri și chimicale de la străini, roșii din Polonia, lubeniță din Turcia și brânză de la supermarket. Românii produc degeaba? Să își arunce marfa sau o lasă să se strice? Bine că ne forțează să dăm banii la lanțurile de magazine ale străinilor. Eu sunt de loc din Gottlob, care e țara lubeniței din Banat. Au ajuns să își bată joc de noi”, ne-a declarat Vasile Stroescu, un timișorean pe care l-am întâlnit în ce a mai rămas din Piața Doina.

Primăria Timișoara a transmis că e vorba de renovarea piețelor, lucru pe care însă vânzătorii nu îl cred. Majoritatea știu, din diverse surse, că locurile vor fi ocupate cu altfel de construcții și că “promisiunile” celor de la Piețe SA că vor fi toți mutați în piața din zona Lipovei sunt simple minciuni. Iar în Lipovei ar încăpea foarte puțini, căci conform schițelor din primărie pe locul pieței se face parcare, iar noua piață, dacă se va face va avea un număr mic de mese și spații pentru vânzare.

De altfel, piețarii nici nu prea au opțiuni. Unii dintre ei au și părăsit orașul și s-au mutat cu tarabele în comunele de lângă Timișoara. Mulți dintre vânzători au ales să se mute cu intrarea în Chișoda, alții la piața din comuna Giroc, în timp vânzătorii din Piața 700 și din Lipovei au migrat spre piața privată Piețe 24, în proiectul AgroVillage, din incinta Universității de Știintele Vieții, la ieșirea din oraș, pe Calea Aradului 119.

Însă majoritatea micilor producători și a vânzătorilor nu au unde să meargă. Așa că destui ne-au declarat că sunt disperați, neavând unde să vândă, în condițiile în care asta fac de o viață.

“Ne-au scos afară, deși plăteam taxa pentru loc și masă. Unde să mergem? Vindem pe stradă, dar ne ia poliția locală. Eu am o pensie de 1800 de lei. Vând ce crește în grădină și mai adun o mie de lei pe lună, când este sezon și cresc legumele. Iarna mai vând murături și zacuscă. Dacă nu fac asta, din ce să trăiesc, că de abia îmi ajung banii de pe o lună pe alta”, a povestit Mariana Căldărar, în vârstă de 76 de ani, una dintre femeile care vindeau în Piața 700.

Dispar piețele agroalimentare din Timișoara

Cât despre renovarea piețelor, vânzătorii spun că e o minciună a administrației Fritz. În piețele care au fost demolate sau golite, oamenilor li s-a zis că în maxim o lună pot reveni. Doar că, de exemplu, în Piața Doina, singura unde apare un afișaj cu viitoarea construcție, termenul de finalizare este este de un an. Cel puțin în teorie, pe afiș scrie că piața va fi gata în 9 mai 2025.

“Au fost și de la primărie și de la Piețe. Ne-au zis să ne luăm marfa li să plecăm. Unde să plecăm. Ne-am mutat pe trotuar, nu sunt mese, așa că am improvizat pe lădițe. În mai, când au dărâmat tot, i-am întrebat când e gata renovarea. Mi-au zis că într-o lună. Acum ați văzut ce scrie pe tabla aia. 2025. Sincer cred că vor să se scape de noi. Să meargă lumea la supermarket să dea banii la străini. Că ce creștem noi în grădină nu e bio, nu e eco? Sunt doar prostii. Ne bagă în faliment ăștia din primărie”, ne-a spus un alt vânzător din Piața Doina. Oamenii se feresc să fie filmați sau pozați, de frică să nu ia amenzi de la poliția locală sau să se ia administratorii de piață de ei.

 

Cert este că în afara sutelor de mii de lei cheltuiți de Primărie, prin Piețe SA, pentru demolări, nimeni nu vorbește din ce bani se vor construi noile structuri din piețele orașului. Pentru că, așa cum am aflat de la surse din Primăria Timișoara, pe locul vechilor piețe agroalimentare, administrația Fritz are planuri să construiască clădiri și zone de agrement.

Asta din povești, schițe și randări. De exemplu, în locul Pieței 700, actualii edili promit pasărea de pe gard, mai exact o clădire pentru Filarmonica Timișoara. Însă, fără bugetare și proiecte, totul rămâne la nivel de planuri și promisiuni greu de onorat. Care se vor face în câțiva ani sau terenurile piețelor vor fi concesionate unor privați.

Între timp, piețele s-au închis, piețarii sunt disperați și își caută locuri de vânzare la ieșirile din oraș sau prin comunele din jur, iar timișorenii nu mai au de unde să își cumpere legume și fructe proaspete, produse local. Pentru că, spun aceleași surse din primărie, unul dintre planurile administrației Fritz, încă de la începutul mandatului a fost să desființeze piețele din oraș, pe motiv că sunt inestetice și se face multă mizerie. Și, de ce nu, terenurile din Piața 700 dar și cele unde erau alte piețe din oraș sunt perfecte pentru diverse construcții sau manevre imobiliare, cărora, cu votul consilierilor locali, li se face și intrarea în legalitate pentru alte destinații, în concesiune sau alte forme de închiriere.

Dacă pentru actuala conducere a primăriei poate fi o afacere imobiliară cu care să își servească clientela politică, pentru producători și pentru timișorenii care cumpărau din piețele agroalimentare de cartier este o mare pierdere. Plus, situația îi forțează subtil spre supermarketuri, ca să fim în pas cu globalizarea.

Un caz aparte este Piața Bălcescu, cunoscută și frecventată încă din anii 1960. Aici se vindeau legume și fructe, în weekend se organiza piață de animale de companie, însă de patru ani, piața a fost închisă. Iar magazinele care funcționează acolo, au probleme de legalitate, așa cum a dezvăluit fostul director al Piețe SA, Liviu Cocean.

Cocean a dezvăluit că Primăria a avut un proces cu Biserica Catolică pentru un teren aflat în Piața Bălcescu dar prin Piețe SA continua să încaseze chirii de la anumite persoane juridice care funcționau în clădiri, unele neintabulate, aflate pe terenul care ulterior a fost câștigat de Biserica Catolică. Tot din același motiv pe ternul unde mai exista mesele și piața propriu-zisă nu mai pot vinde legal piețarii.

“Cazul „Piața Bălcescu” demonstrează clar cum pentru unii Dominic Fritz este mumă, iar pentru alții este ciumă, cum pentru unii este „Barosan”, iar pe alții îi trece la categoria „Clan”…Drept dovadă, pe geometria terenurilor aflate acum în proprietatea Parohiei Romano-Catolice Timișoara III Elisabetin, nici măcar NU APAR CLĂDIRILE EXISTENTE, așa cum este și normal, ele fiind în fapt ale Primăriei! (vezi zona roșie)…

Nu doar că la momentul la care exista o sentință clară, urmată de realizarea unui Proces Verbal de țărușare la 01.10.2021, iar Primăria Timișoara ar fi avut în sfârșit ocazia să inițieze un demers în acest sens, Domnic Fritz nu a făcut nimic pentru a redobândi în patrimoniul Municipiului Timișoara terenul pierdut, ci pur și simplu a abandonat clădirile din patrimoniul orașului construite pe această parcelă, lăsându-le la cheremul noului proprietar al TERENULUI, REPET, NU ȘI AL ACESTOR CLĂDIRI, respectiv Parohia Romano-Catolică Timișoara III Elisabetin, care am înțeles că obține și foloase materiale de pe urma lor.

Este foarte ciudat, cum de cel care se autoproclamă ca fiind un luptător pentru patrimoniul Timișoarei, abandonează clădiri serioase, aflate în buricul orașului, pentru a fi folosite de o terță entitate !

Aveți impresia că este întâmplătoare această mișcare ?!? Chiar deloc și voi demonstra asta !

Documentele atașate arată clar ce a predat  Administrația Fritz către Parohia Romano-Catolică Timișoara III Elisabetin, și deși între bunurile respective NU se regăsesc spațiile comerciale care aduceau cele mai mari venituri la PIEȚE S.A. și indirect Primăriei Timișoara, acestea au ajuns în mod „convenabil” să fie „administrate” de noul proprietar al terenului!

Trebuie menționat faptul, că odată cu expirarea contractului dintre PIEȚE S.A. și Municipiul Timișoara în noiembrie 2021, subsemnatul am procedat la acel moment la rezilierea contractelor cu clienții care operau activități comerciale în acele spații, dar și la sistarea contractelor de utilități pentru punctul de lucru Piața Bălcescu.

Ca atare, după realizarea inventarului și predarea bunurilor către Primărie, problema a rămas în mâinile Administrației Fritz ! Ce s-a întâmplat mai departe trebuie să ne răspundă Dominic Fritz !!!”, a dezvăluit, zilele trecute, public, pe Facebook, fostul director al Piețe SA, Liviu Cocean.

Cam asta e soarta, cel puțin incertă, a piețelor din Timișoara. Care sunt acaparate, una după alta, sub pretextul renovării, iar producătorii și vânzătorii rămân fără locuri, în timp ce timișorenii, rămași fără piețe agroalimentare, nu au altă opțiune decât să cumpere marfă de import, de la supermarketuri.

CITEȘTE ȘI: Vecinul unui palat cu turnulețe din Timișoara: “Lăcomia unor firme de arhitectură întreține corupția din primărie, pe care Fritz este incapabil să o înlăture”


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

18 thoughts on “Dispar piețele agroalimentare din Timișoara

  1. NEOCOLONIALISM

    #”from farm to fork” ăăă… 😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂🤪🤪🤪🤪🤪

    #e… NEAMT! eeeeEEE??? altceva… !
    adica guvernator in neocolonie🤪

    #cui nu i-a fost clar inca de la prigoana declansata asupra alora cu rulote, cu dozatoare de oua, lapte, apa, buticuri etc. ori de la reclama mascata facuta unor firme germane(inclusiv supermarket-ul L. ce ne propune sa mancam mai conform cu directivele ouropene)… ce sa explici? e usor sa pacalesti oe cineva, e aproape imposibil sa-l convingi ca a fost pacalit. ghinion(alt neamt. fool me twice, neaparat😂)

    #🤪

  2. În piață 700 sunt doar bisnitari, boschetari, bețivi și controlori stpt. Trebuie igienizat și construit un loc de relaxare.

    1. Și locuitorii Timișoarei din zona respectiva de unde să-și cumpere legume, fructe ? Din Mall ul de pe Demetriade? Dar cei care au o vârstă? 80 – 85 de ani?
      Ce. opțiuni au.. în zona respectivă? Loc de agrement?
      E la doi pași parcul botanic… care era o frumusețe odată… Să-l readucă la viata pe acela.. ar fi mai ieftin! Politia locala de ce nu a făcut ordine? Sa dea amenzi bețivilor și celor care nu au documente pentru marfă? Ei sunt ocupați să amendeze babele care vând ceapa, spanac, frunze…

  3. ACEASTA este agenda kriminală a trădătorilor de țară fritz și lațcău, slugoii umili ai jigodiilor globaliste de la Davos, Bruxelles și Washington: să distrugă tot ceea ce este autentic, curat, tradițional. Ca să ne oblige să mergem ca o turmă de oi la rahaturile lor de supermarketuri korporatriste unde să cumpărăm toate rahaturile lor de import iradiate și pline de chimicale ucigașe. Pentru că AȘA au fost dresați la Bruxelles acești slugoi progresiști, să ne distrugă FIECARE componentă a libertății noastre, în acest caz libertatea alimentară. Viitorul pe care vor să ni-l impună acești kriminali este doar diktatură, totalitarism și genocid. Răsunsul nostru trebuie să fie unul singur, la unison: BOICOT fritz și lațcău, BOICOT usr, BOICOT ue, BOICOT corporații globaliste, BOICOT supermarket-uri! Și ATENȚIE CUM VOTAȚI DUMINICĂ! Pentru că javrele astea vor distruge în 4 ani și ceea ce a mai rămas din Timișoara. PENTRU CĂ LE E FRICĂ DE EA ȘI LE E FRICĂ DE NOI, așa cum i-a fost și lui Iliescu!

    1. Astăzi în jur de ora 13 am fost să-mi fac cumpărăturile, ca de obicei la magazinul din zonă,(Z. Dâmbovița) din obligație merg în acel magazin bineînțeles străin, deoarece mă mișc greu, merg în baston, acela fiind mai aproape. Menționez că sunt absolut singură, fără familie sau rude. Am dorit să cumpărcâteva fructe , zic, mai de sezon! Cireșe , stricate în mare parte, nu aveai ce alege, caise, scria ca sunt de import, am renunțat! Am simțit în zona fructelor un intens miros de DDT, DDT.. care este interzis de ani de zile peste tot,fiind foarte periculos pentru sănătate! În zona legumelor, cartofi, morcovi, același miros. Deci, am renunțat! De unde sa cumpăr și eu o mână de fructe în aceste condiții??
      Sau nu am dreptul să mănânc câteva fructe?
      Există și un aprozar, dar preturile sunt foarte mari, putini pensionari. își permit.

      1. Deci dvs sunteți supărată ca se renovează piata 700 care nu e în Dâmbovița dar aveți acolo aprozar și magazin. Cred ca din Dâmbovița puteți ajunge cu tramvaiul pana în fata pieței iosefin unde este plin de producători autohtoni. Tramvaiul e gratis parca pentru pensionari. Dar nah, dacă vrei sa ne plângem cine ne poate opri…

  4. În piețe sunt majoritatea bișnițari cu acte de producător, cei mici adica „țăranii” simpli sunt devorati de acești bișnițari.

    1. Așa este. Piețele sunt sufocate de bișnițari, care ne mint că sunt producători locali. Cumpără ieftin din en gros și vând la prețuri exorbitante.
      Mai te fură și la cântar și practici comerciale de înșelăciune.

  5. Cred ca a trecut limia rosie FRITZ. Si ca a venit momentul sa dispara din peisaj, pentru ca a devenit mult pre toxic! NU vom cumpara totul de la Lidl pentru ca ne colonizeaza el

  6. Latcau si Fritz s. au ” gandit” pe „gratis” ca mai bine ar fi sa puna bare antiparcare peste tot unde sunt afaceri romanesti.
    Asa au facut si in Freidorf, unde in loc sa faca o mica parcare pt cateva masini care oricum parcau in fata farmaciei si a aprozarului, au preferat sa puna bare ca sa mearga lumea la noul Profi peste drum. NICI VORBA CA SA AJUTE MICILE AFACERI. Acuma dacă vrem sa cumparam legume si fructe bune, trebuie sa parcam la P si sa trecem strada f periculos printre masini si inapoi la fel, cu plasele pline. Amarul lor de tineri globalisti.

  7. Vai de capu’ meu. Nici macar ” comentatori ” pro de marca nu mai aveti. Schimbati, baieti, mai schimbati…..

    1. Așa este. Piețele sunt sufocate de bișnițari, care ne mint că sunt producători locali. Cumpără ieftin din en gros și vând la prețuri exorbitante.
      Mai te fură și la cântar și practici comerciale de înșelăciune.

  8. Nu exista bătrânica aia cinstită in piețele din Timișoara. Toți vând pentru mafia piețelor. Cu acte, fără acte, doar bișnițari. Probabil singura piață normală din orașul ăsta ar fi cea din Iosefin unde din câte știu există pază și camere de supraveghere.

  9. Bișnițari cei mai hoți și mincinoși sunt în Iosefin, acoperiți de mafia pieței,
    Am întâmplări groaznice acolo.
    Dacă vreți de la țărani, mergeți la ei în gospodărie și cumpărați proaspăt și autentic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *