Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Timiș trage un semnal de alarmă. Virusul pestei porcine africane a fost identificat recent în România!

pesta

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Timiș solicită crescătorilor de animale să respecte o serie de măsuri pentru reducerea la minim a riscului apariției pestei porcine africane pe teritoriul județului.

Pentru prevenirea acestei boli cu consecințe economice grave, specialiștii recomandă evitarea deplasărilor de orice fel în zonele contaminate, fiind evidențiate cele forestiere sau agricole frecventate de mistreți.

Specialiștii susțin că omul poate avea rolul de vector, virusul putând fi transportat pe încălțăminte, îmbrăcăminte sau pe pielea mâinilor.

Totodată, se interzice categoric lăsarea porcilor domestici să circule liber în afara adăpostului.

De asemenea, de la toți mistreții împușcați, se vor recolta probe pentru examene de laborator în direcția pestei porcine clasice și a celei africane, precum și a trichinelozei, înainte de tranșarea și distribuirea cărnii.

Reprezentanții DSVSA Timiș recomadă hrănirea porcilor domestici cu furaje din surse sigure, interzicându-le categoric pe cele provenite din afara gospodăriei.

Totodată, – până la vârsta de două luni sau mai devreme, dacă urmează să fie înstrăinate – toate porcinele domestice vor fi crotaliate cu număr matricol unic, înregistrat în baza națională de date sanitară-veterinară.

Pesta porcină africană este o boală infecto-contagioasă care se răspândește rapid, producând pagube economice majore. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate de autoritățile veterinare.

În mediul extern, dar și în carnea congelată, afumată sau sărată, virusul pestei porcine africane poate rămâne activ o perioadă de până la un an.

Pentru această boală nu există tratament sau vaccin în cazul animalelor. Pentru om, această afecțiune nu prezintă nici un pericol.

Virusul pestei porcine africane a fost identificat recent la animalele din două gospodării din comuna Giurgeni, județul Ialomița. Diagnosticul a fost confirmat de specialiștii Institutului de Diagnostic și Sănătate Animală București – Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală.

În ultima perioadă au fost depistate focare de pestă porcină și în județele Buzău şi Constanţa. Proprietarii animalelor bolnave vor fi despăgubiți de stat, în condițiile prevăzute de legislație.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *