„Diavolul și bunul Dumnezeu”, cu Andrei Oişteanu

„Diavolul și bunul Dumnezeu”, cu Andrei Oişteanu

„Diavolul și bunul Dumnezeu”, cu Andrei Oişteanu

Sala A01 de la Universitatea de Vest din Timişoara va găzdui miercuri, 17 mai, cu începere de la ora 18, conferința susținută de reputatul cercetător Andrei Oișteanu (foto), sub titlul „Diavolul și bunul Dumnezeu. Problema dualismului religios în Europa de Sud-Est. De la Gaster și Hașdeu, la Eliade și Culianu”.

CITEȘTE ȘI: Primele semne de vară

Conferința va fi o incursiune fascinantă în lumea dualismului religios, explorând opiniile și contribuțiile unor personalități precum Gaster, Hașdeu, Eliade și Culianu, care au influențat și modelat modul în care ne raportăm la aceste concepte. Moderatorul evenimentului, Mircea Mihăieș, va asigura o discuție interactivă și provocatoare.

Evenimentul face parte din programul cultural „La UVT, Cultura este Capitală!”, inclus în Programul Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”, teritoriul Oameni, stația Reflecții, finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte, cofinanțat de Consiliul Județean Timiș, prin programul TimCultura 2023.

Andrei Oișteanu (n. 18 septembrie 1948, București) este etnolog, antropolog, istoric român al religiilor și al mentalităților, de origine evreu.

Este membru fondator și cercetător la Institutul de Istorie a Religiilor din cadrul Academiei Române și membru în Consiliul științific al Institutului.

Este de asemenea profesor asociat la Centrul de Studii Ebraice, Universitatea din București, fiind membru în Consiliul științific al Centrului. Este președintele Asociației Române de Istorie a Religiilor.

În lucrările sale, reabilitează studiile vizând practicile magico-rituale și simbolistica mito-religioasă, studii grav prejudiciate de imensa maculatură comercială care s-a publicat în ultimul timp pretutindeni în lume.

Studiile și eseurile sale au fost traduse și publicate în SUA, Franța, Marea Britanie, Germania, Italia, Austria, Olanda, Belgia, Israel, Croația, Polonia, Cehia, Ungaria, Republica Moldova etc. A participat cu studii la circa 40 de volume colective publicate în România, Germania, Olanda, Belgia, Italia, Franța, Suedia, SUA.

Autorul a fost invitat să-și lanseze cărțile la târgurile internaționale de carte de la București, Budapesta (2005), Paris (2008, 2013), Torino (2009, 2019), Frankfurt (2011), Ierusalim (2011, 2015), Leipzig (2018) ș.a.

Pentru studiile și cercetările sale i-au fost conferite premii și distincții în România, Italia, Belgia și Israel. Din mai 2012, Editura Polirom a început să publice „Seria de autor «Andrei Oișteanu»”. Au aparut pana acum 8 volume.

Are în pregătire un volum nou: „Dispute teologice publice. O istorie a religiilor dintr-o perspectivă inedită”.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *