Cumpărătorii de porumb încep să fie mai strânşi la pungă

Porumb furajer contaminat cu micotoxina Aflatoxină B1, ajuns din România în Olanda; lotul ar fi provenit din vestul țării

Se apropie recoltarea porumbului, dar ostilităţile de pe piaţă nu sunt tocmai pe placul producătorilor, pentru că preţurile sunt în scădere. Dacă în urmă cu doar câteva zile achizitorii erau dispuşi să bată palma cu fermierii timişeni pentru 61-63 de bani pe kilogram, „generozitatea” li s-a mai atenuat, iar acum vorbesc despre aproximativ 58 de bani.

CITEŞTE ŞI: Super captură a unui pescar în centrul unui oraş timişean! Astfel de exemplare nu s-au mai prins de mai bine de 15 ani în acea zonă

Sunt, până la urmă, fluctuaţii de preţ specifice perioadei, situaţia fiind similară şi pe piaţa timişeană a florii-soarelui, a cărei recoltare a început. De regulă, floarea-soarelui se vinde ceva mai repede, numai că cele mai multe oferte se învârt pe la 1,15 lei pe kilogram, după ce în cursul săptămânilor trecute se vehicula preţul de 1,30 lei.

„Scăderea semnificativă şi bruscă a preţurilor e descurajatoare pentru agricultori. Suprafeţele cultivate cu floarea-soarelui sunt mai reduse şi încă nu ştim care va fi producţia de floarea-soarelui la hectar, dar e de aşteptat ca pe suprafeţele însămânţate timpuriu, pe la începutul lunii aprilie, să nu fie o recoltă foarte mare.

CITEŞTE ŞI: „România a avut cel mai mare combinat de prelucrare a cărnii de porc din sud-estul Europei: Comtim, la Timişoara”, spune Dan Negru

Dacă fermierii se aşteptau la circa 3,5 tone la hectar, probabil vor recolta doar în jur de 2,7 tone”, afirmă Nicolae Oprea, secretarul Asociaţiei Producătorilor de Cereale şi Plante Tehnice Timiş.

Preţul grâului a urcat semnificativ

Dacă afacerea cu prăşitoarele nu se anunţă, iată, din cale-afară de profitabilă pentru producători, cei care au păstrat grâu se pot acum felicita, deoarece preţul e în urcare. Mai exact, grâul panificabil din Timiş se vinde acum cu aproximativ 76-78 de bani kilogramul, un preţ cu aproximativ 15 bani peste cel din perioada recoltării.

CITEŞTE ŞI: Obligaţie pentru toţi românii care stau la bloc. Se aplică de luni

Piaţa românească reacţionează, de altfel, la contextul internaţional, pentru că după o secetă puternică pe continentul nostru, producţia de grâu din spaţiul comunitar este redusă.

CITEŞTE ŞI: Câine îngropat de viu într-o criptă

Nu doar grâul s-a dovedit în acest an o cultură foarte profitabilă, pentru că şi producătorii timişeni de rapiţă au scos bani frumoşi, mai exact 1,50 până la 1,60 de bani pe kilogram.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *