Pe vremea comunismului, orice manifestare împotriva regimului, fie ea doar la nivel de simpatie, era pedepsită ca o infracţiune.
Cuvinte precum „democraţie” şi „libertate” era subiecte tabu, iar oamenii se fereau să-şi spună deschis opiniile, pentru că riscau să înfunde puşcăria. Vremurile s-au schimbat şi, o dată cu ele, şi prevederile constituţionale care, acum, le garantează românilor dreptul de a gândi liber.
Pe masa de lucru a parlamentarilor se află un proiect de lege prin care prevede interzicerea înfiinţării partidului comunist, pe considerentul că acesta ar fi neconstituţional. În motivare, se arată că aceeaşi constituţie care consacră libera exprimare condamnă orice concept politic prin care se militează împotriva pluralismului politic.
Aşadar, potrivit proiectului de lege, aderarea la o organizaţie politică cu caracter comunist va fi pedepsită cu închisoare de la trei la şase ani, constituirea unei asemenea organizaţii se va pedepsi cu închisoare de la cinci la zece ani, iar sprijinirea sub orice formă a acesteia se va pedepsi tot cu închisoare, de la doi la patru ani.