Campusul ”Lenau” din Timișoara, proiectat fără teren de sport. Ce spune viceprimarul Ruben Lațcău
Ansamblul de clădiri din zona Oituz – Popa Șapcă, destinat elevilor care învață la Liceul Teoretic ”Nikolaus Lenau” din Timișoara, a cărui construcție a început în 2020, nu este finalizat nici pe jumătate, deși autoritățile locale sperau ca în acest an școlar să fie dat în folosință.
Potrivit viceprimarului Ruben Lațcău, problemele care au împiedicat finalizarea lucrărilor sunt de natură financiară, edilul afirmând, într-o discuție telefonică, că modificarea legislației a permis constructorilor să solicite majorarea costurilor de execuție. În cea mai optimistă variantă, a precizat Ruben Lațcău, campusul școlar va fi gata în toamna anului 2024.
Tergiversarea lucrărilor nu este singura problemă, însă. În noul campus urmează să învețe elevii din ciclurile primar și gimnazial, dar pe suprafața alocată obiectivului propus, de aproximativ 12.000 de metri pătrați, nu a fost proiectat și un teren de sport. Proiectul prevede o construcție desfășurată mai mult pe orizontal, decât pe vertical, fiind vorba de patru corpuri de clădire, doar unul dintre ele având două etaje. Singurul loc destinat orelor de educație fizică este o sală de dimensiuni mici, asemenea celor pe care le întâlnim în școlile românești. În pofida suprafeței destul de generoase, motivul invocat pentru absența terenului de sport a indicat… lipsa spațiului.
Proiectul a fost întocmit în mandatul fostului primar Nicolae Robu. Contactat recent de Renașterea bănățeană, acesta a declarat că nu a fost suficient loc pentru construirea unui teren de sport: ”Noi i-am spus firmei de proiectare așa, generic, ce pretenții avem în privința anvergurii investiției și funcționalităților, dar specialiștii s-au ocupat de proiect. Nu are teren de sport pentru că nu a fost loc. Atât s-a putut face. Este alături Universitatea de Vest, cu sală de sport, se pot face parteneriate… Acolo nu e tot terenul primăriei”.
Ionel Pop, arhitectul căruia i-a fost încredințat proiectul, nu vede o problemă în faptul că nu există un teren de sport:
”Va fi o sală de sport mai mică, pentru că nu e loc. E ca o sală de gimnastică. Elevii au și curte, zonă verde, și terase acoperite. Suntem în centrul orașului, n-ai unde să-i faci teren de sport!”.
Între timp, Universitatea de Vest a dat primăriei terenul din apropierea campusului școlar, potrivit viceprimarul Ruben Lațcău. Acesta a precizat că scopul inițial avut în vedere de autoritățile locale a fost să construiască pe el o parcare pentru mașini, dar nu exclud varianta de a amenaja acolo un teren de sport pentru elevi.
Campusul va cuprinde, conform precizărilor administrației locale, patru corpuri de clădiri, prevăzute cu 48 de săli de clasă, laboratoare, o sală de sport și birouri pentru activități administrative. Așa cum arată proiectul, pare un ansamblu pretabil mai degrabă unui mediu universitar de cercetare.
Numărul sălilor de clasă nu este nici el generos, din același considerent, al întinderii corpurilor de clădire pe plan orizontal. Acolo vor învăța, deocamdată, circa 1.200 de elevi din ciclurile primar și gimnazial, relocați din clădirile din Piața Unirii, respectiv din fostul liceu ”Ion Mincu”, unde învață în prezent. În situația în care efectivul de elevi va crește, spațiul destinat activităților didactice nu va fi suficient.
Tara lucrului bine facut!
Alooo in alte lumi paralele exista teren de sport acoperit sau descoperit la ultimul etaj al cladirii.
Dar ce rost ar avea. Mai usor sa spunem ca nu avem unde sau cu ce