Bugetul educației în 2023: sume record pentru universități, cârpeli în preuniversitar

Bugetul educației în 2023: sume record pentru universități, cârpeli în preuniversitar

Bugetul educației în 2023: sume record pentru universități, cârpeli în preuniversitar

Ministrul Ligia Deca a anunțat, triumfal, că bugetul Ministerului Educației pentru 2023 va fi mai mare cu 7 procente decât cel de anul trecut, drept pentru care, conform calculelor prezentate de oficial, organului central al administrației de stat îi va fi alocat 3,2% din PIB, și nu 2,1, așa cum se vehicula, inițial, în presă. ”Creșterea, în termeni nominali, a bugetului pentru învățământ pentru anul 2023 – peste 1,2 miliarde de euro – conduce la o alocare bugetară fără precedent – aprox. 44 miliarde lei (9,9 miliarde Euro)”, a precizat Ligia Deca.

Optimismul oficialului a mers și mai departe.

CITEȘTE ȘI: Primul proces din România inițiat împotriva Pfizer, MS și Guvernului. O româncă susține că a dobândit o boală care necesită tratament pe viață după ce s-a vaccinat cu Pfizer. Cere daune de 1.000.000 de euro

Pe pagina sa de Facebook, ministrul educației a ținut să își arate încrederea față de Programul Național de Redresare și Reziliență care, în opinia sa, ”va schimba fața școlii românești pentru următorii ani, totalizând 12,8 de miliarde de lei credite de angajament”. În schimb, amintind și despre leafa cadrelor didactice, Ligia Deca a fost ceva mai ponderată: ”Creșterile salariale sunt moderate, însă acestea vor fi actualizate ulterior îndeplinirii reformei privind sistemul public de salarizare prevăzută în PNRR”.

În ceea ce-i privește pe elevi, ministrul dă asigurări că aceștia vor beneficia de condiții mai bune în școli: bugetul alocat bunurilor și serviciilor (incluzând sumele necesare pentru achitarea utilităților) va fi majorat cu 16,7%, astfel încât ”elevii din România să studieze în unități de învățământ în care vor beneficia de căldură și electricitate”.

Totodată, a spus Ligia Deca, ”bugetul alocat pentru asistența socială crește cu 116,7% pentru a asigura, în special, plata sprijinului oferit elevilor navetiști pentru a ajunge la școala unde aceștia studiază”.

Prin urmare, mediul preuniversitar va fi cârpit pe ici, pe colo, astfel încât să nu se prăbușească de tot. Nu la fel însă stau lucrurile în ceea ce privește învățământul superior.

Universitățile, spune ministrul, vor fi finanțate cu o sumă record, de 5,45 de miliarde de lei, ”în contextul în care urmărim să punem un mai mare accent pe calitate”.

În concluzie, în cadrul comisiilor reunite de învăţământ ale parlamentului, unde a avut loc, pe 12 decembrie, audierea cu privire la proiectul bugetului pentru anul 2023, s-a decis că învățământul universitar este… mai calitativ decât cel preuniversitar. Și din acest motiv, trebuie finanțat mai puternic.

Mai mulți bani, care să se adune peste cei deja mai mulți pe care, an de an, îi primește față de învățământul preuniversitar, adăugați la cei rezultați din taxele de studii percepte de la studenți, din diferite proiecte ș.a.m.d.

Vrem calitate? Investim. Plecând de la baza piramidei, și nu invers, pentru că acolo se formează viitorii studenți cărora, mai apoi, le pretindem să performeze în domeniul lor de activitate.

Până la universitate e cale lungă, iar statisticile ne arată că în decursul anilor mulți elevi se pierd pe drum…


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *