Avem o strategie pe termie. De fapt, cinci. Cum procedăm?

Avem o strategie pe termie. De fapt, cinci. Cum procedăm?

Avem o strategie pe termie. De fapt, cinci. Cum procedăm? Într-o totală degringoladă, Primăria Timișoara, a prelungit, în ultimul moment, contractele de producție, transport și distribuție a energiei termice către abonații Colterm.

Acum, aceeași primărie propune CL Timișoara să voteze o futuristă “Strategie de Alimentare cu Energie Termică în municipiul Timişoara în perioada 2022 – 2030 și perspectiva 2050”, un proiect nedefinit, dar care are cinci scenarii. Adică o loterie de amatori, nu un proiect fundamentat, pe termen mediu și lung, deși nici pe termen scurt termia nu stă mai bine.

Marți, 13 iunie 2023, administrația Fritz a primit votul consilierilor locali pentru ca să prelungească contractul de producere a energiei termice pentru trei ani de zile, iar pe cel de transport, distribuție și furnizare a energiei termice în sistem centralizat, cu un an de zile.

Două firme noi degeaba, contract tot cu cea veche

Astfel, se prelungeşte durata Contractului de delegare a gestiunii serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat în Municipiul Timișoara nr. CDE2021-1475/15.10.2021 pe o perioadă de 3 ani, respectiv până la data de 30.06.2026, pentru prestarea serviciului de producere a energiei termice în sistem centralizat și până în data de 01.06.2024 pentru prestarea serviciului de transport, distribuție și furnizare a energiei termice în sistem centralizat.

Aceasta, în totală contradicție cu intențiile declarate ale primarului Timișoarei, din 3 mai 2023, când acesta declara convingător că cele două servicii urmează să fie separate, astfel încât Colterm va face, începând din vară, doar producție, iar o nouă firmă a primăriei, înființată în 2022, va prelua partea de distribuție a agentului termic.
La cel moment, primarul a prezentat o strategie ”inovatoare”: o nouă firmă, Uzina Energetică Timișoara SRL, al cărei reprezentant asociat este chiar Dominic Fritz. Și a mai apărut și o a doua firmă, Uzina Energie Solară Timișoara SRL, care îl are ca reprezentant asociat tot pe primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Tot pe 3 mai, cu două societăți nou înființate, dar fără a avea vreo infrastructură în concesiune și fără a fi funcționale în realitate, primarul Dominic Fritz, face un pas înapoi și propune CL Timișoara prelungirea contractului cu Colterm, pe 3 ani pentru producția de energie termică și pe un an pentru transport și distribuție.

Mâine e neclar, dar viitorul e luminos

Cu problema termiei rezolvată “pompieristic”, pentru doar un an de zile, Primăria Timișoara propune spre aprobare consilierilor locali, unul dintre cele mai fanteziste strategii ale acestei administrații: ”Strategia de Alimentare cu Energie Termică în municipiul Timişoara în perioada 2022 – 2030 și perspectiva 2050”. Adică vorbim despre lucruri de perspectivă lungă și chiar foarte lungă, de un interval de timp cuprins între 7 și 27 de ani!

Cu alte cuvinte, nu se știe cum se va rezolva problema producției de agent termic din iunie 2024 încolo, dar există o strategie, de fapt veți vedea că sunt chiar cinci (!), până în anul…2050!

Documentul analizează situația actuală și propune scenarii pentru viitor, referitoare la evoluția sistemului de termoficare al orașului. “Scopul elaborării strategiei este de a identifica şi prioritiza necesităţile investiţionale, astfel încât să respecte conformarea cu politicile naţionale şi europene în domeniul energiei și mediului, luând în considerare suportabilitatea investiţiilor de către populaţie și capacitatea locală de implementare a proiectului”, se arată în proiect.

SADET, SACET și alți termeni în coadă de pește

Mai departe, consilierii locali vor află că ”strategia reprezintă documentul suport pentru justificarea necesităţii finanţării investiţiilor pentru retehnologizarea/modernizarea/reabilitarea sistemului de alimentare cu energie termică din municipiul Timişoara, prezentând situaţia existentă, proiecţiile privind dezvoltarea viitoare a întregului SACET”, conform documentației aferente proiectului.

Pe baza acestor informaţii, documentația expune opțiunile “strategice” pentru sistemul de alimentare cu energie termică centralizat și opțiunile specifice aferente fiecărei componente a sistemului.

Strategia va trebui să împace și capra și varza, atlfel spus, să ducă la atingerea simultană a mai multor ținte: reducerea emisiilor interne de gaze cu efect de seră cu cel puţin 50% până în 2030, comparativ cu 2020; un consum de energie din surse regenerabile de 32% în 2030; îmbunătăţirea eficienţei energetice cu 32,5% în 2030; îndeplinirea până în 2030 a criteriilor care definesc un „Sistem eficient de încălzire centralizată”.

O strategie, cinci scenarii, dar cu actori necunoscuți

Toate acestea sunt obligatorii pentru a se supune Directivei CE 27/2012, care prevede că un „sistem eficient de termoficare şi răcire centralizată” înseamnă un sistem de termoficare sau răcire centralizat care utilizează cel puțin 50 % energie din surse regenerabile, 50 % căldură reziduală, 75 % energie termică prin cogenerare sau 50 % dintr-o combinaţie de energie și căldură de tipul celor sus-menționate.

Comunicatorii primăriei au vânturat termenii SACET și SADET, fără a explica însă ce înseamnă aceștia și ce presupun în practică. Astfel, SACET reprezintă Sistemul de Alimentare Centralizată cu Energie Termică iar SADET – Sistemul de Alimentare Descentralizată cu Energie Termică.

Avem o strategie pe termie. De fapt, cinci. Cum procedăm?

Proiectul propune și cinci scenarii de viitor pentru sistem. În ciuda faptului că votul aparține consilierilor locali, autorii se antepronunță și au decis deja că dacă se păstrează actuala funcționare, sistemul va rămâne fără clienți.
Din acest punct, începe comedia. Iată care sunt scenariile propuse de către administrația Fritz:

Scenariul 1: SACET funcționează în același regim, cu aceleași surse de producere a energiei și cu un declin accelerat al consumatorilor branșați;

Scenariul 2: SACET se desființează și toți consumatorii branșați își instalează surse individuale;

Scenariul 3: SACET trece de la generarea centralizată din cărbune la generare din gaz metan și surse regenerabile;

Scenariul 4: SACET devine SADET cu generare distribuită din gaz metan și surse regenerabile;

Scenariul 5: SACET se extinde în regim de producere mixtă cu surse regenerabile și trece la rețele de generația 4 și 5.

Și urmează “soluția specialiștilor” din primărie. De fapt, singurul lor plan este transformarea Sistemului de Alimentare Centralizată cu Energie Termică într-un sistem descentralizat de alimentare cu energie termică, lucru care se știe și s-a propus deja. Doar că momentan nu există capacitatea tehnică de a-l pune în practică, motiv pentru care au fost prelungite contractele cu Colterm.

Administrația timișoreană susține că “în urma analizei scenarilor propuse s-a constat faptul că scenariul 4 este cel mai atractiv din toate punctele de vedere, raportat la criteriile de cost-beneficiu, nivel atins de decarbonizare, respectiv costul uniformizat cel mai redus pentru producerea energiei termice. În consecință, se recomandă adoptarea acestui scenariu, care în perspectivă va putea deservi și eventuale extinderi ale SACET”. Tot ei lasă și loc de întors, în cazul în care nu pot separa în timp util producția de distribuție: „scenariile sunt gândite progresiv, astfel încât dacă se inițiază modernizarea SACET cu scenariul 3 se poate ajunge gradual la scenariul 5”.

CITEŞTE ŞI: Prin blocarea unei HCL, fosta adjunctă de la Piețe SA face concurență societății de profil a Primăriei Timișoara

În toată această degringoladă de strategii și propuneri, un lucru e clar: momentan Colterm, în insolvență, este singura companie care are capacitatea de a produce, transporta și distribui agentul termic către cei 50 de mii de abonați din Timișoara. Cât despre cele 2 SRL-uri simbolice și alte planuri-surpriză, acestea au tot timpul să se pună la punct până în anii… 2030, 2050.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *