Arșița s-a revărsat peste Banat. Foto

zile 5

Așa cum au avertizat meteorologii, zile caniculare se abat peste vestul țării. Semne că arșița va fi de nesuportat se ivesc încă de dimineață, dar abia după ora prânzului cele 34-35 de grade Celsius din termometre sunt resimțite, din plin, de timișoreni.

zile 1

Oamenii s-au învățat să se ferească de căldura dogoritoare a soarelui, căutând umbra cu orice preț, atât în parcuri și la ștranduri, cât și la terasele din zona ultracentrală sau în… stațiile mijloacelor de transport public.

CITEȘTE ȘI:  VpBFest, cu multe surprize pentru timişoreni

După cum a precizat Administrația Națională de Meteorologie, ieri vremea a fost călduroasă în cea mai mare parte a țării, devenind local caniculară în zonele de câmpie din Banat și Crișana. Disconfortul termic a fost ridicat iar indicele temperatură-umezeală (ITU) a atins și depășit pragul critic de 80 de unități.

zile 8

Reamintim că indicele de confort termic coroborează temperatura aerului cu umiditatea relativă (mărime fizică egală cu o cantitate de vapori de apă, care există într-un amestec gazos de aer şi apă), pentru a determina o temperatură aparentă, cea resimţită de corpul uman. În mod normal, corpul se răceşte prin transpiraţie, proces în timpul căruia apa se evaporă, iar ca urmare căldura reţinută se diminuează. Atunci când umiditatea relativă este mare, rata de evaporare a apei se reduce.
Aceasta înseamnă o răcire mai lentă a corpului, care reţine mai multă căldură decât ar face-o în aer uscat. Când ITU atinge sau depășește 80, populaţia trebuie să se protejeze.

Cum va fi vremea în zilele următoare

Conform ANM, și astăzi vremea va fi caniculară și disconfortul termic accentuat în cea mai mare parte a țării, indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, iar în zonele de câmpie și podiș se vor înregistra frecvent temperaturi maxime de 35- 37 de grade.

zile 4

Instabilitatea atmosferică se va accentua începând din după-amiaza zilei de astăzi, la început în regiunile nordice, iar apoi (miercuri, 3 iulie, și joi, 4 iulie) și în restul teritoriului, iar vremea se va răcori.

Protejați-vă de soare!

Ministerul Sănătăţii recomandă să fie urmate sfaturile medicilor şi să se evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 şi 18. Amintim că în perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide (între 1,5 și 2 litri), fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Este necesar consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15-20 de minute. Medicii ne sfătuiesc să consumăm în fiecare zi cât mai multe fructe şi legume proaspete (pepene galben sau roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă.

zile 3

Nu trebuie consumat alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *