VpBFest, cu multe surprize pentru timişoreni

verde pentru biciclete 7

Duminică, 14 iulie, între orele 14 şi 22, timişorenii sunt invitaţi la evenimentul VpBFest, organizat de Verde pentru Biciclete pe bulevardul Vasile Pârvan de la Facultatea de Electrotehnică şi Electroenergetică până la fântâna de pe strada Pestalozzi.

În loc de zile de festival, cât şi-au dorit iniţial, organizatorii sunt nevoiţi să se mulţumească doar cu una. Iar mult-aşteptata zi fără maşini în oraşul de pe Bega s-a transformat într-un kilometru şi jumătate rezervat bicicletelor şi pietonilor.

Oferta de petrecere a timpului liber pregătită timişorenilor pe 14 iulie include un concert susţinut de Alex Ştefănescu (ora 20,30), concursuri de biciclete, un spaţiu în care se poate citi cu ajutorul celor de la librăria „Două Bufniţe”, cursuri de prim-ajutor susţinute de reprezentanţii SMURD, cursuri de legislaţie, diferite ateliere şi un joc demonstrativ de fotbal cu fotbalişti şi suporteri de la ASU Politehnica. Toate acestea, până la intrarea în pasajul Michelangelo.

Pe celălalt sector va avea loc un experiment inedit. Profitând de lipsa maşinilor în intervalul orar menţionat, reprezentanţii asociaţiei Verde pentru Biciclete vor să monteze aparate de măsurare a zgomotului.

„Ar fi trebuit să avem două zile de festival, însă am renunţat la una dintre ele. Ne doream o zi fără maşini pe inelul I, dar ne-am blocat la negocierile cu Poliţia Rutieră. Aşadar, nu va fi o zi fără maşini la Timişoara, ci una în care vom avea un kilometru şi jumătate fără maşini. Timişorenii se vor putea bucura altfel de spaţiul public. Vom muta pe mijlocul străzii activităţile organizate în mod normal pe trotuar şi pe spaţiul verde.

Vom încerca să redăm pietonilor un bulevard mare din Timişoara. Sperăm ca experienţa pe care o vor avea în 14 iulie să fie una memorabilă şi să reprezinte începutul unei tradiţii în Timişoara. Făcând paşi mici, cred că vom avea la un moment dat o zi fără maşini în oraşul nostru. Acţiunea pe care o organizăm nu este un manifest sau un protest. Este un lucru normal, care se întâmplă în întreaga lume. Vor fi opt ore pline de activităţi pentru toţi timişorenii”, a declarat Ana Munteanu, program manager la Verde pentru Biciclete.

Următoarea acţiune a misiunii pentru pedalare realizată de Fundaţia Bega va avea loc joi şi constă într-un nou curs de legislaţie rutieră. „Ţinem foarte mult la aceste cursuri, pentru că sunt realizate în colaborare cu Poliţia Rutieră şi sunt mai mult decât necesare. Sper să păstrăm această tradiţie pe care o avem deja de un an şi jumătate”, a mai punctat Ana Munteanu.

După 14 iulie, cei de la Verde pentru Biciclete vor să realizeze o nouă evaluare a pistelor din Timişoara. Un plus, deja, pentru noua pistă de biciclete de pe Calea Martirilor, realizată pe şosea, nu pe trotuar.

„Pentru noi, este o mică victorie. Nu este aşa cum am sperat să fie, pentru că nu este delimitată cum trebuie de traficul auto. Momentan, această delimitare este făcută doar prin vopsea. Dar este bine că ne apropiem de mentalitatea conform căreia bicicleta este un vehicul. A circula pe trotuar reprezintă un pericol atât pentru biciclist, cât şi pentru pietoni!”, a mai spus Ana Munteanu.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *