Aparat pentru osteodensitometrie, la Spitalul „Victor Babeș” Timișoara

Aparat pentru osteodensitometrie, la Spitalul "Victor Babeș"

Aparat pentru osteodensitometrie, la Spitalul „Victor Babeș”

Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș” Timișoara deține aparatura necesară efectuării osteodensitometriei (DEXA), cea mai modernă și mai precisă tehnică de măsurare a densității osoase, putându-se stabili gradul de osteopenie sau de osteoporoză.

Osteopenia reprezintă o afecțiune asimptomatică, care arată scăderea densității minerale a oaselor fiind premergătoare apariției osteoporozei. Aceasta din urmă e o afecțiune cronică ce determină scăderea rezistenței osoase. Rezultatul este apariția unui risc major de fracturi.

CITEȘTE ȘI: Cod portocaliu de averse torențiale și grindină în judeţele Timiş, Caraş-Severin, Arad şi Hunedoara

Osteodensitometria osoasă este indicată tuturor persoanelor care riscă să dezvolte osteoporoză. În această categorie intra femeile aflate la menopauză, femeile cu varsta de peste 65 de ani și brbatii de peste 70 de ani, adulții cu boli cronice, ce primesc tratament coticosteroid pe o perioada îndelungată, persoanele care fac abuz de alcool, fumătorii și persoanele sedentare.

Se recomandă, de asemenea, efectuarea unei investigatii DEXA în cazul femeilor care au antecedente în familie, al celor care au o ruda de gradul 1 cu o fractură nontraumatică, persoanelor care au cantități reduse de calciu sau vitamina D în dietă, celor cu indice de masa corporală scăzut (BMI), celor cu boli endocrine sau afecțiuni digestive și în cazul celor care suferă de artrită reumatoidă, mielom multiplu, BPOC, hipercalciurie idiopatică.

„La nivelul organismului uman, există un proces fiziologic de înnoire permanentă a osului prin mecanisme de resorbție și producție de os nou.

Osteoporoza apare atunci când există un dezechilibru și distrugerea osoasă este mai însemnată decât refacerea acestuia. Investigația durează câteva minute, este nedureroasă și nu implică o pregătire deosebită.

În timpul examinării, este analizată articulația soldului (coxo-femurală), analiza putându-se extinde însă și la coloana lombară sau antebraț.

Aparatul folosește două fascicule de raxe X ce permit diferențierea densității osoase de țesutul moale din jur și măsurarea densității minerale osose cu aprecierea valorilor obținute comparativ de cele normale.

Criteriile OMS de clasificare a densității minerale osoase în funcție de scorul T (Templeton) sunt: normal: scor T ≥ -1,0 DS; osteopenie: scor T intre –1,0 si –2,5 DS; osteoporoza: scor T ≤ –2,5 DS; osteoporoza severa: scor T ≤ –2,5 DS și fractura de fragilitate.

Repetarea testării DEXA se face la un an dupa inițierea terapiei medicamentoase, în cazul osteoporozei, pentru a aprecia statusul (stationar sau de ameliorare a scorului DEXA).

De asemenea, se recomandă folosirea aceluiași aparat pentru evaluarea densității minerale osoase” a explicat conf. dr. Diana Manolescu, medic primar radiologie și imagistică medicală la Spitalul „Victor Babeș” Timișoara.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *