Proteste de amploare ale angajaților din învățământ la Timișoara și în toată țara. Video

Proteste de amploare ale angajaților din învățământ la Timișoara și în toată țara. Video

Proteste de amploare ale angajaților din învățământ la Timișoara și în toată țara

Mii de angajați din învățământul timișean au pornit marți, 30 mai, într-un marș de protest menit să atragă atenția asupra soluționării revendicărilor pe care le au.

În a zecea zi de grevă generală din învățământ, după mai multe runde de negocieri eșuate între Guvern și liderii de sindicat, protestatarii au inițiat o amplă acţiune în toate județele țării, inclusiv în Capitală.

Sindicaliștii din Timiș, cărora li s-au alăturat în demersul lor elevi, părinți, studenți și profesori universitari, au manifestat, astăzi, printr-un marș stradal în centrul Timișoarei, pe traseul Piața Victoriei – Primărie – Prefectură.

Revendicările salariaților din învățământ au debutat în toamna anului trecut, când au fost solicitate majorări salariale. Deși liderii de sindicat au anunțat că, în caz contrar, se va declanșa o grevă generală, Guvernul nu a făcut nicio ofertă concretă.

Inițial, în mare parte, solicitările angajaților din învățământ au vizat majorarea salariului profesorului debutant de la 2.400 la 4.000 de lei, creșterea proporțională a salariului în raport cu vechimea și gradele profesorilor, plata orelor suplimentare pentru personaul didactic auxiliar și nedidactic, acordarea de sporuri, îmbunătățirea bazei materiale și infrastructurii din învățământ.

După trei zile de grevă, în loc de măriri salariale, Executivul a oferit carduri valorice în cuantum de 2.500 de lei pentru profesori și personalul didactic auxiliar, respectiv în valoare de 1.000 de lei, pentru personalul nedidactic și, tot pentru acesta, o creștere salarială de 9%.

Sindicaliștii au refuzat oferta, dar Guvernul a rămas ferm pe poziție. La sfârșitul săptămânii, a fost adoptată ordonanța de urgență privind majorarea cu 9% pentru anumite categorii de bugetari, printre care și personalul nedidactic, diferențe restante de anul trecut.

CITEŞTE ŞI: Aparat pentru osteodensitometrie, la Spitalul „Victor Babeș” Timișoara

În tot acest răstimp, negocierile s-au purtat cu sincope, între promisiuni și așteptări. La un moment dat, în cadrul negocierilor derulate, liderii sindicatelor au renunțat la revendicările inițiale, solicitând o creștere salarială de 25% pentru angajați până la adoptarea noii grile a salarizării, și această propunere fiind refuzată de Executiv.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *