Alarmă falsă de epidemie de rujeolă! Conform unui medic timișorean, ”cea mai bună imunizare e trecerea prin boală”

consult copil

O veste teribilă zguduie opinia publică românească: Ministerul Sănătății a decretat ”Epidemie de rujeolă în România”, pentru că în primele opt luni ale acestui an, în țara noastră au fost confirmate 675 de cazuri în 23 de județe și trei decese. Anunțul vine după ce în luna august a fost achiziționată o cantitate mare de vaccin ROR, indicat în astfel de cazuri, anterior stocurile fiind diminuate ca urmare a campaniei demarate de Ministerul Sănătății la începutul lunii aprilie, în contextul apariției unui focar de rujeolă cu 79 de cazuri confirmate în județele Bistrița și Cluj.

Rujeola (mai cunoscută sub denumirea populară de pojar) a fost considerată, înainte de introducerea vaccinului, o boală a copilăriei, obligatorie.

”Boala are o contagiozitate de 80-90 la sută, adică opt-nouă copii din zece se îmbolnăvesc. Aceasta înseamnă că într-un an se epuizează persoanele nevaccinate sau vaccinate ineficient. Înainte de introducerea vaccinului, era câte o epidemie o dată la cinci-șase ani, iar 90 la sută din populație se imuniza prin boală. După introducerea vaccinului, au fost cazuri puține și foarte ușoare. În ultimii ani, sunt tot mai mulți copii nevaccinați și există riscul să apară epidemii”, susține medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie ”Victor Babeș” Timișoara.

Apelul Ministerului Sănătății

Potrivit Ministerului Sănătății, în primele opt luni ale acestui an, România a înregistrat 675 de cazuri confirmate de rujeolă în 23 de județe și trei decese (la granița dintre Bistrița Năsăud și Cluj – 219 cazuri, Mureș – 145, Arad – 113, din care două decese la copii cu vârsta sub un an, Timiș – 71 de cazuri, din care un deces la copil cu vârsta sub un an, Suceava – 27 de cazuri, Brașov – 33, Sălaj – șapte, Hunedoara – 14, Caraș- Severin – 13, Alba – trei, precum și alte cazuri sporadice, care nu pot fi legate între ele în număr de minimum trei, în: București – patru, Bacău – trei, Bihor – unu, Constanța – trei, Dâmbovița – două, Giurgiu – unu, Mehedinți – unu, Neamț – două, Olt – două, Sibiu – trei, Vaslui – unu), în timp ce în tot anul trecut au existat doar șapte cazuri confirmate de rujeolă (pojar) și nici un deces.

Ministerul Sănătății condamnă campaniile împotriva vaccinării copiilor și precizează că în ultimii doi ani nu au existat probleme majore la aprovizionarea cu vaccinul ROR.

”Cele trei cazuri de deces au survenit la copii sub vârsta de un an, adică sub cea la care se efectuează vaccinarea împotriva rujeolei. Acești copii au murit inutil și fără sens. Într-o comunitate cu acoperire optimă a vaccinării, toți copiii sub un an sunt protejați de așa-numitul efect de protecție de grup. Mai simplu, cei trei copii decedați ar fi putut fi protejați prin neapariția rujeolei la copiii mai mari, trecuți de vârsta de vaccinare, dacă aceștia ar fi fost vaccinați. Apelul Ministerului Sănătății către părinți este de a respecta calendarul de vaccinare ROR pentru sănătatea copiilor. În zonele afectate, Institutul Național de Sănătate Publică recomandă vaccinarea copiilor la vârsta de șapte luni cu refacerea vaccinului la vârsta normală de un an”, precizează reprezentanții Ministerului Sănătății.

O jonglerie cu termeni duri

Termenul de epidemie sau molimă se traduce prin extinderea unei boli contagioase într-un timp scurt, prin contaminare, la un număr mare de persoane dintr-o localitate sau regiune.

”Anul trecut au fost șapte cazuri, iar în acest an aproape 700 și trei decese. S-a înregistrat un număr foarte mare de îmbolnăviri în județele Bistrița Năsăud și Cluj. Comparativ, anul acesta este peste media de anul trecut și se poate declara epidemie”, spune Emilian Damian Popovici, președintele Societății Române de Epidemiologie, care admite că ”înainte de introducerea vaccinării erau enorm de multe cazuri”.

Despre ce vorbim?

”Rujeola este o boală infecto-contagioasă care se manifestă prin febră, catar generalizat (inflamația tuturor mucoaselor din organism). Asta înseamnă: ochi înroșiți, lăcrimare și senzație de corp străin, iar nasul este înfundat, cu secreții abundente și gâtul, roșu-intens, dureros. La nivelul căilor respiratorii, apare bronșita cu tuse seacă inițial, apoi cu multe secreții, ce poate duce la pneumonie virală cu evoluție severă și cu insuficiență respiratorie, care poate fi una dintre cauzele ce duc la deces. La nivelul tractului digestiv vorbim de scaune diareice. Pe tegumente apare o erupție generalizată: petele roșii sunt vizibile în prima zi la nivelul capului, a doua zi pe trunchi, iar în cea de-a treia zi pe membre. Erupția persistă cinci-șapte zile, după care dispare. O perioadă rămân pe piele pete cafenii. Boala se autolimitează, nu are tratament specific. Pacienților li se administrează tratament simptomatic: antitermice, antitusive și vitamina C pentru creșterea imunității. La persoanele imunodeprimate sau în anumite situații pot apărea complicații, frecventă fiind suprainfecția bacteriană pe toate mucoasele: rinite, angine, bronșite, pneumonii sau bronhopneumonii. Mai rar, apare encefalita, situație în care în 40 la sută dintre cazuri survine decesul”, a precizat specialistul în boli infecțioase Virgil Musta.

Cazurile din Timiș

Șase pacienți cu rujeolă se aflau ieri internați la Spitalul ”Victor Babeș” din Timișoara. ”În tot acest an, am înregistrat 80 de cazuri, iar anul trecut nici unul. În cele mai multe situații, este vorba de membrii aceleiași familii”, susține Virgil Musta. Reapariția rujeolei este cauzată de faptul că tot mai multe persoane nu își mai vaccinează copiii, susțin medicii. ”Din anul 2012 și până acum nu am mai avut nici un caz de rujeolă în Timiș. Dar acoperirea vaccinală a scăzut de-a lungul anilor. În anul 2013, era de 83 la sută, iar un an mai târziu, mai mică cu zece procente. Anul trecut, doar 68 la sută din copiii cu vârsta de un an au fost vaccinați. Începând din luna iunie și până acum, am înregistrat peste 70 de îmbolnăviri. Nu a existat nici un focar, ci doar cazuri familiale, adică familii cu diferite orientări religioase sau familii de romi, în ambele situații cu mai mulți copii, care au refuzat vaccinarea acestora”, a declarat Melania Arion, specialist în cadrul Direcției de Sănătate Publică Timiș. Potrivit acesteia, pentru orice persoană cu vârsta de peste un an se poate solicita vaccinarea la medicul de familie, în cazul în care nu au fost imunizată anterior. ”Avem doze suficiente pentru toate solicitările. Vaccinul a fost achiziționat și se află în farmacie. El se distribuie gratuit și îndeplinește toate condițiile de calitate și are toate avizele de punere pe piață”, a dat asigurări Melania Arion.

Decesul, favorizat de o boală genetică

Bebelușul cu vârsta sub un an, singurul din Timiș care a murit după ce a fost diagnosticat cu rujeolă, suferea de o boală genetică și avea imunitatea foarte scăzută. ”Copilul a făcut pneumonie interstițială cu insuficiență respiratorie. A fost intubat timp de o lună, însă plămânii săi nu și-au reluat funcția. A decedat luna trecută. Avea hipogamaglobulinemie, adică nu avea proteinele necesare pentru formarea de anticorpi și ca atare avea imunitate foarte scăzută. Copilul provenea dintr-o familie de romi dintr-un sat din județul Timiș în care s-au înregistrat mai multe cazuri de îmbolnăviri. Avea 11 luni și nu era de imunizat, vaccinarea făcându-se la 12 luni, pentru că până la vârsta de un an organismul nu sintetizează anticorpi. Decesul a fost cauzat de evoluția particulară a organismului său. Însă dacă cei din jurul său ar fi fost vaccinați, nu ar fi contactat boala”, a afirmat Virgil Musta.

Măsuri doar pentru unii

Orice epidemie presupune luarea unor măsuri speciale de protecție care să vizeze întreaga populație. Chiar dacă există mulți copii de diferite vârste nevaccinați și care pot contacta boala, măsurile speciale luate acum vizează doar copiii cu vârsta sub un an care trebuie vaccinați. ”Am luat legătura cu medicii de familie pentru vaccinarea tuturor restanțierilor, adică micuții cu vârsta de un an. De asemenea, i-am invitat să ridice dozele de vaccin ROR, care există în farmacia instituției noastre. Mai mult, am solicitat medicilor de familie să prezinte săptămânal un raport cu numărul copiilor care au rămas restanțieri, precum și cu cei la care s-a făcut vaccinul. Vaccinul ROR se administrează o doză la vârsta de un an. Există un rapel, adică încă o doză, la șapte ani, însă acum nu ne adresăm copiiilor din acest lot”, a declarat Viorica Dumitru, director-adjunct al Direcției de Sănătate Publică Timiș. Cea de-a doua doză se administreaza la începerea scolii, de obicei la șapte ani, deși poate fi realizată chiar și la trei luni de la prima imunizare. În jur de cinci-zece la sută dintre copii nu sunt complet imuni la rujeolă după administrarea primei doze de vaccin ROR, acesta fiind motivul pentru care este necesară și ce-a de-a doua doză, în urma căreia rămân aproximativ unu la sută doar parțial imuni împotriva celor trei boli ale copilăriei.

Pro și contra vaccinare

Din ce în ce mai mulți părinți refuză să-și vaccineze copiii, de teama efectelor adverse pe care substanțele din vaccin le pot avea asupra organismului uman. Temerile lor se bazează pe date care arată că au existat cazuri în care vaccinurile au provocat afecțiuni grave, uneori ireversibile sau chiar decesul persoanelor vaccinate. Potrivit medicilor alopați însă, nimic nu este lipsit de pericol, dar trebuie să cântărim avantajele și dezavantajele. ”Vaccinarea se face la vârsta de 12 luni sau mai târziu și este gratuită, prin programul național, însă nu asigură imunitate decât pentru 10-12 ani. Cea mai bună imunizare e trecerea prin boală și e pentru toată viața. Rujeola nu reprezintă o problemă mare, ci poliomielita, care lasă sechele în populație. De temut sunt și febra tifoidă și tetanosul”, a adăugat Virgil Musta.

Legea vaccinării, la minister

Potrivit unei anchete realizate în Timiș, din cei 360 de copii nevaccinați în luna iulie, 95 nu au fost imunizați pentru că părinții au refuzat acest lucru, cu semnătură. Potrivit Ministerului Sănătăţii, actuala ”epidemie” ar fi cauzată în principal de acest fapt. În prezent, în România sunt 380.000 de doze disponibile de vaccin ROR. „Legea vaccinării este pe circuit în minister, pentru avizări, iar în perioada următoare va fi pusă în dezbatere publică. Va exista obligaţia ca vaccinurile să fie tot timpul în stoc, astfel încât copiii să nu rămână nevaccinaţi”, a declarat Valentin Popescu, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii. Cu ani în urmă, pojarul nu reprezenta o problemă majoră pentru sănătate, iar vaccinul nu exista. Epidemiile, de o amploare mai mare decât cea anunțată în prezent, erau un lucru firesc. După apariția vaccinului, acesta putea fi achiziționat doar contra cost în țara noastră, ulterior fiind oferit prin programul național, după ce guvernul îl cumpără de la companiile farmaceutice producătoare.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

11 thoughts on “Alarmă falsă de epidemie de rujeolă! Conform unui medic timișorean, ”cea mai bună imunizare e trecerea prin boală”

    1. PAI , CE N-ATI INTELES ???????????

      PRINTRE CEI CARE AU LUAT VIRUSUL , ERAU SI VACCINATI !!!!

      CEEA CE , PENTRU ORICE OM , CARE ARE CAP , NU CA SA NU-I PLOUA-N GAT , SUNA ASA :

      VACCINUL NU ASIGURA NICI O IMUNIZARE !!!!

      1. înainte de introducerea vaccinării erau enorm de multe cazuri”. Asta de ce nu citați? Luați ce va convine doar? Zice clar în articol ca vaccinarea nu are eficienta 100% dar e suficient dacă exista destui vaccinați. Eu ce fac cu copilul meu sub un an? Sau copii cu probleme de imunitate? Îi ținem 8n casa ca așa vreți voi TipI ca un idiot și alți idioți pun botul la vocalize voastre!

        1. Daca tu iti cresti copilul, cat se poate de sanatos si nu-i bagi virusul rujeolei, intramuscular, poate face si pojarul, fara sa pateasca nimic. Mai cu seama ca va capata imunitate!

    1. Mergi tu , idioți manipulați. !! Fa-ti 60 de vaccinuri prost împuțit.
      Ai văzut vreodată pe viu Cum arata un copil care a rămas cu handicap grav în urma vaccinării, nenorocit pe viață ?
      Voi sunteți demoni, de sunteți așa porniți împotriva ființei umane?

      1. Nu au vazut, deoarece nimeni nu mediatizeaza acele suflete chinuite…. din contra, tot ele poarta vina argumentand ca au suferit de ceva in momentul vaccinarii.

  1. Pentru un băiat care face vaccinul la 7 ani si are valabilitate de12 ani ,îl găsim la 21de ani neacoperit de vaccin si atunci o boala a copilăriei îl va afecta mai mult

  2. PAI , CE N-ATI INTELES ???????????

    PRINTRE CEI CARE AU LUAT VIRUSUL , ERAU SI VACCINATI !!!!

    CEEA CE , PENTRU ORICE OM , CARE ARE CAP , NU CA SA NU-I PLOUA-N GAT , SUNA ASA :

    VACCINUL NU ASIGURA NICI O IMUNIZARE !!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *