Timișorenii – mai prosperi, dar mai… bolnavi

Mircea Diculescu

Locuitorii din Timişoara şi din vestul ţării sunt românii cei mai predispuşi la afecţiuni intestinale grave, din cauza prosperităţii şi a stilului de viaţă occidental.

Bolile intestinale inflamatorii, care se manifestă prin diaree, rectoragii (pierderea de sânge în scaun), dureri abdominale, incontinență, scaune imperioase, pierdere în greutate, anemie, oboseală sunt cel mai des întânite în Banat, incidenţa acestor afecţiuni fiind în creștere, mai ales la tineri și copii.

CITEŞTE ŞI: Momentele de groază de dinaintea crimei din vestul ţării: a strâns-o de gât apoi i-a îndesat mâneca de la cămașă în gură

Suferințele intestinale inflamatorii, din care fac parte boala Crohn și rectocolita ulcero-hemoragică, sunt boli cronice gastro-intestinale, care au un impact major asupra vieții personale și profesionale.

“Viteza occidentalizării stilului de viaţă duce la o prevalenţă crescută a bolilor inflamatorii intestinale. Timişoara este o zonă foarte fragilă pentru noi. La nivelul evaluării pe care am efectuat-o la nivelul întregii ţări am constatat că aici, cu un stil de viaţă mai occidentalizat decât în alte zone ale ţării, boala Crohn este mult mai frecventă.

CITEŞTE ŞI: Noi detalii în cazul tragediei din Ungaria. Trupurile neînsuflețite ale victimelor au fost repatriate sâmbătă

Fast-food-ul, băuturile carbogazoase, puternic îndulcite, sedentarismul sunt elementele care, din păcate, ne afectează, şi părerea noastră este că dacă revenim mai târziu la stilul de viaţă românesc, cu alimentele tradiţionale, nu reuşim să întoarcem înapoi microbiota intestinală. Intestinul omului conţine sute de mii, chiar miliarde de microbiote.

În momentul în care ai introdus un dezechilibru în această microbiotă, nu mai poate fi întoarsă.

Din această cauză, odată ce ai avut un stil de viaţă nesănătos în copilărie sau adolescenţă, chiar dacă încerci să îl schimbi în bine, nu reuşeşti să împiedici evoluţia bolilor inflamatorii intestinale. De aceea, noi trebuie să impunem un stil de viaţă sănătos copiilor.

CITEŞTE ŞI: Aurel Tămaş, invitat special la ruga dintr-o localitate timişeană

De acolo trebuie să pornim,” a declarat prof. dr. Mircea Diculescu (foto), preşedintele fondator al Clubului Român pentru Boala Crohn şi Colită Ulcerativă (RCCC).

Consult de urgență

În prezent, peste trei milioane de persoane din Europa suferă de boli inflamatorii intestinale. La nivel european, statisticile arată că 10 la sută dintre pacienți sunt șomeri, iar cei care muncesc au, în general, între trei și șase săptămâni de concediu medical pe an.

Deși afecțiunea poate apărea la orice vârstă, cele mai multe cazuri debutează la persoane tinere, cu vârste cuprinse între 15 și 30 de ani. Potrivit specialiștilor, deteriorarea stării de sănătate apare ca urmare a interacțiunii dintre predispoziția genetică a individului și factorii de mediu, îndeosebi din dietă.

CITEŞTE ŞI: Rugă mare într-o localitate de lângă Timişoara

Bolile inflamatorii intestinale se caracterizează prin diaree cronică, scaune cu sânge, mucus și puroi (de la trei-patru la peste 20 pe zi), apărute atât ziua cât și noaptea, dureri abdominale, febră, pierderea apetitului, scădere în greutate. Medicii atrag atenția că orice persoană care dezvoltă aceste simptome o perioadă mai lungă de patru săptămâni trebuie să se prezinte de urgență la spital.

Printr-un diagnostic corect, precoce, urmat de un tratament adecvat, pacienţii care suferă de aceste afecţiuni pot aspira la o viață normală.

Centrul destinat Pacienţilor cu Boli Inflamatorii Intestinale înființat la Timişoara este axat pe nevoile celor care suferă de aceste afecţiuni, în sensul accesului gratuit la cel mai bun standard de diagnostic şi tratament al bolii lor, beneficiind de cea mai bună aparatură şi cel mai înalt standard de tratament şi îngrijire medicală.

CITEŞTE ŞI: Tânăr, dar… liniştit cu afacerea sa agricolă

”Este modelul adoptat de Uniunea Europeană şi de Societatea Europeană de Boli Inflamatorii.

Practic, pacienţii vor avea acces la toate specialităţile de care au nevoie, pentru un diagnostic rapid și exact, şi, ulterior, tratament multidisciplinar. Pacienţii care se află în evidenţa centrului nu au nevoie de programare.

Iau legatura cu noi şi sunt îndrumaţi către un specialist, care este dedicat problemei lor – oftalmolog, dermatolog, neurolog, chirurg, gastroenterolog, ginecolog şi alte specialităţi.

Toate serviciile sunt acoperite de Casa de Asigurări de Sănătate.

Acesta este unul dintre scopurile pe care ni le-am propus, ca pacienţii să nu fie încărcaţi cu costuri suplimentare şi să aibă parte de o rezolvare cât mai rapidă şi eficientă a problemei lor de sănătate”, a adăugat coordonatorul centrului, conf. dr. Adrian Goldiş.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *