Ziua Armatei României, sărbătorită la Timișoara

Ziua Armatei României, sărbătorită la Timișoara

Într-un cadru restrâns, impus de restricțiile adoptate din cauza creșterii numărului de cazuri de Covid-19, la Timișoara a fost marcată, în Parcul Central, Ziua Armatei Române.

„Astăzi aducem un omagiu eroilor care au luptat pentru eliberarea ultimei brazde de pământ românesc, de sub ocupaţie străină, în data de 25 octombrie 1944. În această zi solemnă, de profundă semnificație pentru poporul și Armata României, Brigada 18 Cercetare Supraveghere Decebal a organizat o ceremonie militară și religioasă cu depuneri de coroane de flori la Monumentul Ostașului Necunoscut din Parcul Central Anton von Scudier” din Timișoara. Activitatea a fost organizată cu respectarea strictă a măsurilor pentru prevenirea și limitarea răspândirii virusului SARS-Cov-2. La mulţi ani Armatei României!”, au anunțat reprezentanții Brigăzii 18 Cercetare Supraveghere „Decebal”.

Ziua Armatei României, sărbătorită la Timișoara

Luptele eroice purtate de Armata Română, cu sprijinul forţelor sovietice, pentru eliberarea părţii de nord-vest a ţării au fost încununate de succes la 25 octombrie 1944, când inamicul a fost împins peste frontierele naţionale.

Primul oraş românesc eliberat a fost Sfântu Gheorghe, la 8 septembrie. Au urmat: Târgu Mureş la 28 septembrie, Clujul la 11 octombrie şi Oradea în 12 octombrie.

Astfel, s-a lansat operaţiunea armată de eliberare a ţinutului sătmărean şi reintegrarea acestuia sub stăpânire românească. Luptele pentru oraşul Satu Mare au început la 24 octombrie 1944, când Divizia 11 infanterie din Corpul 2 armată a cucerit mai multe poziţii importante în apropierea oraşului.

Un prim atac a fost respins de unităţile germano-maghiare, ofensiva fiind reluată în cursul nopţii de 24/25 octombrie. În zorii zilei de 25 octombrie, prin arborarea tricolorului românesc în centrul oraşului s-a consemnat şi trecerea „ultimei brazde de pământ românesc”, potrivit comunicatului oficial.

În aceeaşi zi, a fost atinsă şi vechea frontieră româno-maghiară, în apropierea satului Urziceni, încheindu-se astfel acţiunea de eliberare a Ardealului de Nord.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Ziua Armatei României, sărbătorită la Timișoara

  1. Armata criminala romana. In decembrie 1989 au demonstrat cit de nemernici pot fi, degeaba au zbierat apoi ” armata e cu voi” dupa ce au ucis oameni neinarmati. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *