Zeci de timișeni vor protesta în Capitală

Sindicaliştii "Sanitas" din Timişoara şi din ţară se pregătesc de proteste

Zeci de angajați ai spitalelor timișene intenționează să participe la mitingul de joi organizat la București de Federația Sanitas, nemulțumiți de Legea salarizării și de diminuarea lefurilor în cazul unor categorii de personal.

”Vom participa în număr însemnat. Din tot efectivul, Spitalul Județean are cei mai mulți înscriși pe listă. Nu putem să îi luăm pe toți cei care doresc să vină, pentru că sunt cheltuieli mari cu deplasarea, cazarea și masa. Vorbim de 10-12 ore numai pe drum și trebuie să le asigurăm condiții bune. Apoi, mitingul va deregla activitatea în spitale. Va fi nevoie să se lucreze cu efectiv redus, iar cei care rămân îi vor înlocui și pe cei care vor pleca.

În total vom ajunge la peste 10.000 de oameni din toată țara. Diviziunea medici din Sanitas ne susțin și iau parte la proteste, deși pentru doctori creșterea salarială a fost nesperată.

Prezenta stare de agitație nu a fost niciodată în sistem. Vom pleda până la capăt pentru echilibrarea salarială a tuturor categoriilor”, a precizat Livius Cârstea, liderul Sanitas Timiș.

Potrivit acestuia, mitingul va fi organizat în data de 26 aprilie, în Piața George Enescu din Capitală, urmând ca protestatarii să mărșăluiască spre Palatul Victoria.

Urmează declanșarea grevei
În paralel, sindicaliștii strâng semnături pentru viitoarele acțiuni de protest. Conform programului decis de membrii Consiliului Național al Federației Sanitas, pentru data de 7 mai (în intervalul orar 9-11), a fost programată o grevă de avertisment, urmând ca în 11 mai să fie declanșată greva generală în sistemul de sănătate și asistență socială.

Potrivit liderilor sindicali, toți reprezentanții organizațiilor județene au evidențiat care sunt deficiențele aplicării legii salarizării în unitățile sanitare și de asistență socială din teritoriu. Conform datelor salariale colectate până acum de la membrii de sindicat, există două categorii de angajați (medici și asistenți medicali) al căror salariu a crescut, în proporții diferite, însă există cel puțin șapte categorii profesionale care pierd din venitul salarial lunar sume care ajung până la 1.300 de lei.

”Situația personalului TESA este una specială. Această categorie nu are nici un câștig de pe urma acestei <<reforme>> a Ministerului Sănătății. Managementul economic al actului medical este făcut de directorii economici, care trebuie să cunoască toată legislația, să încheie contracte cu Casa de Sănătate, să calculeze costurile și așa mai departe. Toate acestea contribuie la calitatea actului medical.

Or cei care fac parte din personalul TESA iau salarii mai mici decât omologii lor care lucrează în primăriile rurale. Ei sunt în imposibilitatea de a primi sporuri deși lucrează în aceleași spitale de psihiatrie și boli infecțioase ca și colegii lor – cadre medicale. Înainte, personalul TESA primea sporuri, iar acum sunt marii perdanți.

Urmează apoi medicii de familie, infirmierii, brancardierii, farmaciștii, chimiștii, biologii și biochimiștii, care nu au nici ei un câștig. Pe de altă parte a crescut inflația, prețurile sunt mai mari încă de când se prognozau creșterile salariale”, a explicat Livius Cârstea.
Discriminările generate de noul sistem de salarizare, precum și promisiunile guvernanților de a acoperi pierderile salariale – promisiuni făcute și neonorate, au condus la decizia de a radicaliza formele de protest ale Sanitas. ”Guvernanții încearcă să ofere plăți compensatorii, dar acestea sunt chestiuni care nu au suport legal. Se pot acorda una sau două astfel de plăți, dar nu există măsuri viabile. Sunt proteste spontane peste tot în țară”, a completat Cârstea.

Principalele revendicări ale Federației Sanitas

Sindicaliștii solicită celor de la putere modificarea legii salarizării, în sensul eliminării plafonului de 30 la sută pe ordonator principal de credite, care limitează acordarea sporurilor din noul regulament.

Totodată, aceștia militează pentru creșteri salariale pentru tot personalul din sănătate și asistență socială. Mai mult, se dorește negocierea și semnarea contractelor colective de muncă la nivelul celor două sectoare de activitate.

”Principala sursă a inechităților în sănătate și asistență socială este Legea salarizării, iar vinovați sunt cei care au construit-o și au votat-o, cu toate limitările și omisiunile ei! De aceea, facem apel la toți politicienii – fie aflați la putere, fie în opoziție: veniți cu soluții pentru a stopa degringolada din sistem, nu cu acuze, nu cu manipulări! Nu transformați sistemul de sănătate și asistență socială în câmp de confruntare a orgoliilor politice!”, au transmis membrii Biroului Operativ al Federației Sanitas.


Opiniile exprimate în articolele publicate pe RENASTEREA.RO aparţin în exclusivitate autorilor! Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *