Unde-i lege, nu-i tocmeală. Cele mai grave contravenții în asociațiile de proprietari din Timişoara

intretinere 1

Cotidianul Renașterea bănățeană împreună cu Federația Asociațiilor de Proprietari TESLA vin în sprijinul timișorenilor care se confruntă cu probleme și nelămuriri în imobilele în care trăiesc. Expertiza unor profesioniști în domeniu poate fi, în acest context, de mare ajutor.

Federația Asociațiilor de Proprietari TESLA este o organizație non-guvernamentală și apolitică ce apără interesele asociațiilor de proprietari din Timișoara. Scopul organizației este acela de a crește calitatea vieții timișorenilor în condominii.

Federația Asociațiilor de Proprietari TESLA a fost constituită din dorința de a dezvolta un habitat urban sigur, prosper, civilizat, predictibil și armonios în concordanță cu standardele de urbanizare cele mai avansate și civilizate. Iar acest lucru începe în imobilele în care trăim.

CITEŞTE ŞI: Ambrozia s-a strecurat până în „curtea” Primăriei Timișoara

De aceea, într-un parteneriat cu Renașterea bănățeană, experții TESLA vor oferi, săptămânal, în fiecare zi de vineri, răspunsuri documentate și bazate pe legislație, la toate problemele care ne vor fi semnalate de cititorii publicației.

Așteptăm să ne contactați și să ne puneți întrebări folosind cele două adrese de e-mail disponibile: [email protected] și [email protected].

Cele mai grave contravenții în asociațiile de proprietari

Funcționarea asociațiilor de proprietari e reglementată de lege. Există sancțiuni pentru contravențiile care se pot înregistra în cadrul ei. Iar lista acestora e lungă. De aceea e bine să le știți. Nu de alta, dar oricând autoritățile statului pot veni în control.

Legea nr. 196/2018 din 20 iulie 2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor are o secțiune aparte privind Contravenții și sancțiuni.

„Lista contravențiilor care pot fi înregistrate într-o asociație de proprietari este consistentă. Iar necunoașterea prevederilor legale nu absolve pe nimeni de posibilele sancțiuni. Conform Legii 196 / 2018 există aproape 20 de fapte care constituie contravenții într-o asociație de proprietari. Vom aminti câteva dintre acestea, cele mai des întâlnite.

Următoarele fapte constituie contravenții, dacă nu au fost săvârșite în astfel de condiții încât să constituie, potrivit legii penale, infracțiuni. De exemplu, neluarea de către asociația de proprietari, de președinte sau de către comitetul executiv al asociației de proprietari a tuturor măsurilor necesare pentru repararea, reabilitarea și menținerea în stare de siguranță și funcționare a condominiului și a instalațiilor comune aferente pe toată durata existenței acestora, conform prevederilor legale în vigoare.

O altă contravenție o reprezintă punerea în pericol de către proprietari a integrității structurale a condominiului sau a altor proprietăți individuale, precum și a bunei funcționări a instalațiilor aferente acestora. Și schimbarea de către proprietar a destinației locuinței sau spațiului cu altă destinație decât aceea de locuință fără autorizațiile și aprobările legale, intră la aceeași categorie.

Sau neexecutarea de către proprietar a lucrărilor de întreținere, reparații sau de înlocuire a elementelor de construcții aflate în proprietatea sa individuală, dacă aceasta este de natură să aducă prejudicii celorlalți proprietari. Și modificarea aspectului proprietății comune de către proprietari, precum și a elementelor constructive ale condominiului fără respectarea prevederilor prezentei legi reprezintă, de asemenea, contravenție”, a declarat pentru Renașterea Bănățeană, ing. ec. jr. Marius Amzulescu, vicepreședintele Federației TESLA.

Asociațiile de proprietsari care nu strâng fondul de reparații sau a fondul de rulment sunt contraveniente. La fel și administratorii care nu au încheiat o asigurare pentru răspunderea civilă, mai arată aceeași lege. Pe de altă parte, Legea 196 / 2018 nu permite utilizarea cu altă destinație a fondului de rulment sau a fondului de reparații.

„Una din cele mai grave contravenții o reprezintă desfășurarea de către persoane fizice sau juridice a activității de administrare a condominiilor fără îndeplinirea condițiilor prevăzute de lege, adică în lipsa unui atestat în acest sens, recunoscut de Ministerul Muncii și primărie”, a mai precizat ing. ec. jr. Marius Amzulescu, vicepreședintele Federației TESLA..

Pentru a găsi răspunsuri legale, de la specialiști, în legătură cu problemele și neclaritățile cu care vă confruntați în asociațiile de proprietari în care locuiți, nu ezitați să ne contactați folosind cele două adrese de e-mail disponibile: [email protected] și [email protected].


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *