Ambrozia s-a strecurat până în „curtea” Primăriei Timișoara

Ambrozia s-a strecurat până în „curtea” Primăriei Timișoara

Mai multe imagini făcute publice pe rețelele de socializare arătau, zilele trecute, halul în care a ajuns Parcul Rozelor, cu vegetația uscată și invadat de ambrozie. Municipalitatea a reacționat astfel:

„Conducerea Primăriei Municipiului Timișoara a solicitat SC Horticultura să remedieze de urgență mai multe probleme constatate în Parcul Rozelor, parcul aflându-se în administrarea acestei societăți. Parcul Rozelor trebuie să fie, din nou, un motiv de mândrie și bucurie pentru timișoreni. În baza rapoartelor redactate în urma vizitelor în teren efectuate de inspectorii Primăriei Timișoara, conducerea instituției a purtat mai multe discuții atât cu reprezentanții Direcției de Mediu, cât și cu cei ai SC Horticultura SA.

În urma acestora, a fost dispusă remedierea de urgență a problemelor constatate, cauzate de o varietate de factori. Astfel, reprezentanții Horticultura SA au informat conducerea Primăriei Timișoara că gardul viu a fost atacat recent de dăunători și că, în urma tratamentelor efectuate în ultimele zile, acesta este acum în refacere. De asemenea, având în vedere temperaturile ridicate anunțate în perioada următoare, reprezentanții Horticultura SA s-au angajat să ude mai des plantele din Parcul Rozelor. În următoarele două zile se vor efectua în parc și acțiuni de plivire a buruienilor care au apărut în ultimele zile”.

Mãsuri și iar măsuri

Primăria Municipiului Timișoara susține că a luat deja unele măsuri pentru combaterea ambroziei și a altor plante alergene. Pe terenurile care sunt în domeniul public se face cosire în mod periodic, iar pentru terenurile proprietate privată, Direcția Poliția Locală a identificat și transmis primăriei o listă cu 330 de terenuri care ar putea fi infestate cu ambrozie.

Primăria a trimis somații proprietarilor, iar în perioada 1-15 iulie 2021 se vor face verificări de către Direcția Poliția Locală la fața locului pentru fiecare teren, pentru a se constata dacă s-au luat măsurile necesare de către proprietari. Proprietarii care nu s-au conformat vor primi un avertisment, urmat de sancționarea cu amendă. Cuantumul amenzii este între 1.000 și 5.000 de lei pentru persoanele fizice și între 10.000 și 20.000 de lei pentru persoanele juridice.

O buruiană insistentă

Cea mai răspândită dintre speciile de buruieni aparținând genului Ambrosia o reprezintă specia Ambrosia artemisiifolia, cunoscută sub denumirea populară de iarba de paragină, iarba pârloagelor sau floarea pustei, în funcție de zonă. Din punct de vedere morfologic și al plasticității ecologice, Ambrosia artemisiifolia este o plantă anuală, răspândită în toată Europa, cu areale invazive concentrate, în special, în partea centrală a acesteia.

Ambrosia artemisiifolia este o plantă cu talia semiînaltă de 50 -100 cm înălțime, uneori chiar mai înaltă la maturitate, cu rădăcina pivotantă foarte dezvoltată, de 1,2 – 1,5 metri. Toată planta este păroasă, cu tulpina puternic ramificată, având aspect de tufă și diametru mare la bază. Polenizarea este realizată cu ajutorul vântului prin răspândirea grăunciorilor de polen.

O singură plantă matură poate elibera în atmosferă câteva miliarde de grăunciori de polen și până la 30.000 de semințe, care își păstrează calitățile germinative până la 40 de ani. Planta atinge perioada de maximă polenizare în lunile august – septembrie, şi se întinde până sfârșitul lui octombrie. Buruiana produce mari cantități de polen începând de la mijlocul lunii iulie, în funcție de condițiile pedoclimatice și se încheie spre finalul lunii septembrie. În verile călduroase, polenul este răspândit de vânt la distanțe foarte mari, cu precădere în verile secetoase.

Se apreciază că, din populația activă a României (9.000.000 de oameni), 482.000 de persoane sunt alergice la polenul de ambrozie, majoritatea prezentând rinoconjunctivită, afecțiune care în timp evoluează spre astm. Aceste date evidențiază o prevalență crescută a alergiei la ambrozia de 5,35 la sută în populația activă din România, ceea ce indică o morbiditate crescută, comparabilă cu cea dată de diabetul zaharat. Se estimează că populația expusă la polenul de ambrozia atinge șase milioane, majoritatea din vestul țării, celelalte regiuni fiind mai puțin afectate.

Ce spune legea

Având în vedere prevederile Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole au obligaţia să desfăşoare lucrări de prevenire, combatere şi distrugere a ambroziei, pentru evitarea instalării şi răspândirii vegetaţiei adventive invazive şi eliminarea ei în cazul prezenţei pe terenurile intravilane sau extravilane.

În scopul distrugerii ambroziei şi al prevenirii răspândirii acesteia, proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole vor desfăşura periodic, în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante şi apariţia primelor inflorescenţe, respectiv cel târziu până la data de 30 iunie a fiecărui an, lucrări de întreţinere a terenurilor prin cosire, smulgere, erbicidare sau alte lucrări şi metode specifice. Aceste măsuri se menţin până la sfârşitul perioadei de vegetaţie a ambroziei.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Ambrozia s-a strecurat până în „curtea” Primăriei Timișoara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *