Un pas spre normalitate

diabet 2

Sute de mii de copii din întreaga lume sunt loviți încă din primii ani de viață sau chiar la naștere de diabet, o boală cruntă care-i poate mutila sau chiar să le pună viața în pericol.

De câțiva ani, diabetul face tot mai multe victime în rândul copiilor. Nu se știe încă motivul pentru care unii copii foarte mici fac această boală, dar este cert că viața fiecăruia dintre aceștia este marcată de aproximativ 3.600 de înţepături pe an doar pentru controlul glicemiei şi de alte peste 1.800 de înţepături anuale pentru administrarea insulinei.

CITEȘTE ȘI: Tensiuni şi jigniri într-o instituţie din Timişoara. Un angajat este persecutat pentru că a vrut să… recupereze un prejudiciu!

În România, peste 3.400 de copii beneficiază de tratament pentru diabet, potrivit datelor Ministerului Sănătății.

Anul acesta, s-au alocat fonduri pentru 500 de copii ce vor primi sisteme de monitorizare a glicemiei şi pompe de insulină, dar nu au fost depuse multe dosare.

Programul naţional de diabet a fost reorganizat începând cu 1 octombrie în două subprograme: de diabet zaharat I, respectiv de diabet zaharat II şi alte tipuri de diabet. “Am creat cadrul legal pentru acordarea unor dispozitive medicale moderne pentru pacienţii cu diabet zaharat de tip I.

CITEȘTE ȘI: Andreea Raicu s-a pozat goală pușcă la 41 de ani

Este vorba de sisteme de monitorizare continuă a glicemiei şi sisteme de pompe de insulină cu senzori de monitorizare continuă a glicemiei precum şi a materialelor consumabile aferente acestora. Se estimează că printre beneficiarii acestor dispozitive vor fi şi copiii”, a precizat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

Populația nu e informată

În cadrul programului, 500 de copii, diagnosticaţi cu diabet zaharat, vor primi sisteme de monitorizare a glicemiei şi pompe de insulină.

Programul a fost lansat în data de 1 octombrie, iar procedurile de achiziţie durează 90 de zile.

CITEȘTE ȘI: BMW lovit de un tramvai. Bolidul a ajuns pe trotuar

“Din punctul meu de vedere important este că s-a pornit, sunt definite centrele regionale, deja s-au alocat bani pentru achiziţie. (…) Sumele pentru anul viitor vor fi alocate pentru toţi copiii, pentru cei 3.440 aflaţi în evidenţă.

Important este ca acei pacienţi să facă solicitări, să se facă aceste dosare. Noi am spus că alocăm anul acesta bani pentru 500 de copiii.

Este nevoie de alocarea acestor bani pentru a putea permite începerea programului de achiziţie, dar am citit solicitările. Medicul diabetolog întocmeşte dosarul pe baza criteriilor medicale de admisie în program.

Documentele sunt transmise Casei de Asigurări de Sănătate care centralizează dosarele primite şi le transmite Comisiei de evaluare a Centrului metodologic regional”, a mai spus Sorina Pintea. Ministrul Sănătăţii afirmă că nu au fost depuse multe dosare pentru că populaţia nu e informată sau se dovedește reticentă.

Pentru a beneficia gratuit de sisteme de monitorizare a glicemiei şi pompe de insulină, dosarul copilului trebuie întocmit de medicul diabetolog, care are în vedere criteriile medicale din cadrul programului.

În Timiș, incidența diebetului la tineri e în creștere

În județul Timiș, se află în tratament aproximativ 100 de persoane tinere cu vârsta sub 18 ani, diagnosticate cu diabet de tip I.

Din păcate, incidența bolii este în creștere, atenționează specialiștii. De asemenea, și vârsta de debut a bolii a scăzut, fiind diagnosticați copii de numai un an sau doi.

Potrivit medicilor, această categorie de pacienți este cea mai vulnerabilă în ceea ce privește monitorizarea glicemiei și administrarea tratamentului cu insulină.

Ei nu înțeleg de ce este necesar să fie înțepați de câteva ori pe zi în deget și de ce trebuie să facă injecții.

Pentru a le ușura situația, specialiștii pledează pentru aplicarea subcutan a pompelor de insulină și sisteme de monitorizare continuă a glicemiei la distanță care transmit avertismente prin telefon părinților sau medicilor când apar probleme.

Aceste metode noi facilitează integrarea copiilor în comunitățile de preșcolari încă de la vârste fragede.

În județul nostru, există în jur de 70 de pacienți tineri care au recurs la acest sistem din surse financiare proprii, însă cea mai mare parte dintre aceștia au peste 18 ani.
premii renasterea


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *