Un nou tip de concediu pentru salariați. A intrat astăzi în vigoare

concediu paternal

Începând de astăzi, salariaţii care vor să adopte copii vor putea să beneficieze de un concediu de acomodare cu o durată maximă de până la un an, primind în plus și o indemnizație lunară.

Este una dintre cele mai importante noutăţi pe care le aduce noua Lege a adopţiei, care prevede că „adoptatorul sau, opţional, oricare dintre soţii familiei adoptatoare, care realizează venituri supuse impozitului pe venit din activităţi salariale şi asimilate acestora sau, după caz, activităţi independente sau agricole, poate beneficia de un concediu de acomodare cu durata de maximum un an, care include şi perioada încredinţării copilului în vederea adopţiei.

Atât concediul de acomodare, cât şi indemnizaţia (stabilită la 1.700 de lei lunar) vor fi acordate la cererea persoanei îndreptăţite, aceste drepturi fiind stabilite şi acordate din ziua următoare celei în care este pusă în executare hotărârea judecătorească de încredinţare în vederea adopţiei.

ACCIDENT CUMPLIT! Cinci tineri AU MURIT

N-au fost uitate nici persoanele care în momentul de față au copii încredinţaţi în vederea adopţiei, cei aflați în această situație având posibilitatea de a solicita, la rândul lor, intrarea în concediul de acomodare. Desigur, în acest caz perioada de concediu se va acorda proporţional, în funcţie de numărul zilelor calendaristice rămase, însă fără a depăşi durata maximă de un an, aceeași socoteală urmând a fi aplicată și în privința indemnizației lunare.

Cât despre angajatori, aceștia vor fi obligaţi să aprobe solicitarea de intrare în concediul de acomodare, dar, înainte de a se ajunge aici, vor trebui să acorde salariaţilor, la cerere, timp liber (maximum 40 de ore pe an) pentru efectuarea evaluărilor pentru obţinerea atestatului şi realizarea pregătirii practice cu copilul.

Nu de alta, dar, și într-un caz, și în celălalt, dacă angajatorii nu respectă aceste prevederi, ei riscă să primească vizita unui inspector de muncă și, odată cu ea, o amendă cuprinsă între 1.000 și 2.500 de lei.

Conform datelor oferite de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Drepturilor Copilului Timiș, numărul copiilor adoptabili înregistrați pe raza județului era, la începutul acestui an, de 344, în creștere cu 123 față de aceeași perioadă din anul precedent.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *