Transportul public și sănătatea, prioritare pentru Primăria Timişoara în acest an

Timisoara 12

Timișorenii au fost invitați să ia parte la dezbaterea proiectului de buget local pentru anul 2018, care va avea loc în 19 februarie, de la ora 15. Modul în care vor fi cheltuiți banii orașului de pe Bega în acest an poate fi studiat pe pagina de internet a municipalității, iar dintr-o primă privire se poate observa că accentul este pus pe transportul public și sănătate, de sume importante având parte, de asemenea, învățământul și drumurile.

Primăria se bazează pe un total al veniturilor de 881.804.720 de lei (circa 189 de milioane de euro), iar în raportul de specialitate atașat la proiect se precizează:

„Cheltuielile bugetului general al Municipiului Timişoara pe anul 2018 au fost fundamentate şi dimensionate pe cele două secţiuni ale bugetului: secţiunea de funcţionare şi secţiunea de dezvoltare, urmărindu-se asigurarea secţiunii de funcţionare şi asigurarea resurselor pentru secţiunea de dezvoltare.

Excedentul anului precedent al secţiunii de funcţionare, în valoare de 1.978.872,20 lei, excedentul secțiunii de dezvoltare, în valoare de 791.896,43 lei, respectiv soldul neutilizat aferent anului 2017, în sumă de 2.899.334 de lei, au fost aprobate prin hotărâre de consiliu local în luna ianuarie, sumele utilizându-se pentru finanțarea celor două secțiuni ale bugetului local și anume: pentru secțiunea de dezvoltare 5.099.542,34 lei, iar pentru secțiunea de funcționare, 570.560,29 lei.

Sumele alocate pentru bunuri şi servicii au fost asigurate, astfel încât prioritatea o reprezintă prevederile pentru acoperirea cheltuielilor de electricitate, gaz, încălzire, apă, salubritate, pentru toţi ordonatorii de credite ai bugetului local, impunându-se măsuri de economicitate şi eficienţă în utilizarea resurselor”.

Comparativ cu anul trecut, sumele defalcate din TVA pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate se ridică la 59,16 milioane de lei (față de 220,5 milioane de lei), sumele pentru echilibrarea bugetelor locale, la 64 de milioane de lei (față de 756.000 de lei), iar sumele pentru finanțarea învățământului particular sau confesional acreditat, la 7,68 milioane de lei (față de patru milioane de lei).

Timișoara primește, așadar, în acest an de la bugetul centralizat al statului circa 130 de milioane de lei, față de 229 de milioane, anul trecut. Minusul de 100 de milioane de lei confirmă previziunile primarului Nicolae Robu, care spunea că municipalitatea va trebui să mai strângă cureaua în acest an, iar proiectele de dezvoltare ar putea necesita credite.

Unde merg banii de investiții?

Pentru investiții se preconizează ca în acest an să fie cheltuită suma de 274,2 milioane de lei. Pentru învățământ sunt alocate 29,196 milioane de lei, aici fiind cuprinse o serie de lucrări noi, care înseamnă extinderea unor spații școlare, construirea altora noi, precum și diverse reparații.

Sănătatea va avea parte de 62,9 milioane de lei, din care 17 milioane vor merge spre noul corp al Spitalului de Copii „Louis Țurcanu”, iar aproape trei milioane, pentru extinderea Spitalului Municipal cu un nou laborator de radioterapie.

Primăria va pune deoparte 50.000 de lei pentru cumpărarea imobilului în care funcționează Clinica de cardiologie Ascar, iar 500.000 de lei sunt rezervați studiului de fezabilitate și proiectului tehnic pentru o maternitate.

La capitolul Cultură sunt prevăzute 21,5 milioane de lei, din care un milion vor fi cheltuiți pentru refuncționalizarea fostei clinici de dermatologie prin transformarea acesteia în spațiu multicultural. Există sume pentru reabilitarea Palatului Culturii, refacerea scenei din Parcul Rozelor, refuncționalizarea Turnului de Apă din Iosefin și reabilitarea cinematografelor proaspăt intrate în patrimoniul local.

Un milion de lei va merge spre sala polivalentă de pe strada Podeanu, care se construiește în colaborare cu Universitatea Politehnica, alți bani fiind alocați și pentru construirea unor noi terenuri de sport. Programul de sprijin financiar pentru reabilitarea clădirilor istorice proprietate privată va beneficia de trei milioane de lei.

Transporturile vor avea o felie importantă din bugetul pe 2018 al Primăriei Timișoara, suma prevăzută ridicându-se la 107,7 milioane de lei, din care transportul în comun are parte de 54,2 milioane. Aici sunt diverse proiecte legate de reabilitarea unor linii de tramvai, dar și înnoirea parcului de tramvaie și modernizarea depoului Dâmbovița.

Sistemul electronic de taxare va beneficia de o modernizare de 500.000 de lei, aceeași sumă fiind prevăzută pentru achiziționarea unor refugii pentru călători. Pentru pasaje și poduri se vor investi în acest an 28,7 milioane de lei, iar pentru străzi, 24,7 milioane de lei.

În rest, „picanteriile” cam lipsesc din bugetul pe 2018 al municipalității timișorene. Poate doar cumpărarea unei drone, ca „echipament de monitorizare și măsurare topografică video aeriană”, în valoare de 49.000 de lei, studiul de prefezabilitate cu 145.000 de lei pentru realizarea unui sistem de transport în comun de tip metrou, reamenajarea (pentru a „n”-a oară) a camerei 30 din primărie, refacerea bustului din bronz al lui Emanuil Ungureanu (furat și dus la fier vechi acum câțiva ani) cu 50.000 de lei, un studiu de fezabilitate și un proiect tehnic pentru sala polivalentă cu 16.000 de locuri contra sumei de 400.000 de lei, dar și un alt studiu de fezabilitate, de 100.000 de lei, pentru un aquaparc în zona Ovidiu Balea, ca să fie toată lumea împăcată.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Transportul public și sănătatea, prioritare pentru Primăria Timişoara în acest an

  1. Liniile de tramvai ar trebui extinse spre satele limitrofe, nu troleibuzele! Spre Sanmihai, Giroc sau Dumbravita liniile de tramvai ar fi mana cereasca daca s-ar construi pe „culoare” speciale pentru acestea care sa nu se suprapuna peste rutier si exista loc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *