„Istoria alternativă a literaturii române în benzi desenate”

Luca Dinulescu

Vineri, de la ora 18, timișorenii sunt așteptați la Librăria „Cartea de nisip”, cu prilejul lansării ineditului volum „Istoria alternativă a literaturii române în benzi desenate”, apărut la Editura Univers şi scris la trei mâini de Luca Dinulescu, Răzvan Bică și Dragoș Schenkel, cu partea grafică realizată de Mihai Ionuţ Grăjdeanu.

„Scriitorii Luca Dinulescu și Răzvan Zamfirescu vă provoacă la un dialog despre tradiția literară românească, despre marile opere și autorii clasici, despre mediocritatea în literatură și pasiunea pentru revistele de benzi desenate.

Cartea oferă cititorului o bandă desenată de un umor nebun, care pleacă de la premisa dispariției filelor cu marii clasici din <<Istoria literaturii române>> a lui George Călinescu. Disperați de faptul că se află în compania unor mediocrități, marii scriitori evadează din pagini și se ascund, iar recuperarea lor cade în sarcina a trei tineri autori contemporani.

Luca Dinulescu, Dragoș Shenkel și Răzvan Bica pleacă în căutarea operelor literare românești dispărute parcă din senin, lăsând în urmă creaţiile minore. Din Bucureștiul zilelelor noastre, cei trei pășesc într-o altă dimensiune și, sub îndrumarea lui George Călinescu, încearcă să-i găsească pe autorii furtului odios și să afle motivul care i-a animat.

Prinși în acest mister, cei trei devin adevărați detectivi și se întâlnesc cu marii clasici precum Eminescu, Blaga, Cantemir, Cioran, Eliade, Caragiale sau Ion Creangă. Dar apar în benzile desenate și scriitori contemporani, cum ar fi Mircea Cărtărescu și criticul Nicolae Manolescu.

„Cartea se adresează efectiv oricui. Story-ul, ajutat şi de desen, este abordat de aşa manieră încât trece la multe categorii. Intelectualii firoscoşi vor găsi ceva care să-i bucure, fanii BD hardcore de asemenea, iubitorii de cultură pop, deopotrivă. Asta cu condiţia, sigur, ca vestita cărămidă a lui Călinescu să nu-i lase indiferenţi, altfel e posibil să treacă mai departe.

Pe de altă parte, atât interesul, cât şi aşteptarea care există în ce priveşte această carte sunt suficient de mari ca să fi creat un hype al ei specific, un fel de aură magnetică de sfânt încălţat în Converşi. Iar asta înseamnă că, pur şi simplu, va fi foarte… cool să umbli cu cartea la subraţ. Cam ca şi cum ai avea un tricou cu Guevara original, cusut manual de maică-sa, ceva la modul ăsta. Şi să nu uităm că nu e decât primul volum”, subliniază Luca Dinulescu (foto).


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “„Istoria alternativă a literaturii române în benzi desenate”

  1. Atentie. Castiguri pe internet .Se lucreaza cu contract legal. Vrei mai mult timp liber? Totul depinde de alegerea ta. Ultima sansa sa faci bani repede. Fa bani cu noi. Incepe si vei fi uimit. Sistem genial. O echipa serioasa te asteapta. Obtii usor rezultate. Cand doresti sa afli despre ce este vorba si sa primesti toate detaliile la adresa ta de email, trimite cuvantul DETALII la adresa aceasta de email:[email protected]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *