Traficul rutier, principala cauză a poluării din Timișoara

trafic timisoara 13

Locuitorii din capitala Banatului resimt, de ani buni, efectele poluării orașului în care trăiesc, manifestate cu precădere în dezvoltarea unor afecțiuni pe care, până de demult, nu le aveau, cum sunt alergiile, de exemplu.

Dar calitatea scăzută a aerului nu generează doar această consecință. Particulele poluante influențează inima, sistemul nervos, rinichii, ficatul, plămânii, tensiunea arterială etc.
premii renasterea septembrie
Principalii factori poluatori sunt autovehiculele, fabricile, șantierele, drumurile nepavate, instalațiile de răcire/încălzire, iar Timișoara este un oraș extrem de…. bogat din acest punct de vedere.

Ultimul raport al Agenției Regionale pentru Protecția Mediului Timișoara, care cuprinde date privind calitatea aerului din urbe în cursul anului 2017, relevă concentrații reduse ale dioxidului de sulf, dioxidului de azot și monoxidului de carbon și benzen, care s-au încadrat sub valorile limită admise de lege, însă cele din particulele în suspensie au depășit îngrijorător de mult pragul maxim admis.

CITEȘTE ȘI: O fetiță de 12 ani a ajuns în stare gravă la spital din cauza unui trend viral! Mare grijă, i se poate întâmpla și copilului tău. Video

Inhalarea acestor particule (provenite din activitatea industrială, sistemul de încălzire a populației, centralele termoelectrice și traficul rutier) provoacă inflamații și intoxicări, fiind afectate în special persoanele cu boli cardiovasculare și respiratorii, copiii și vârstnicii.

Cele mai vulnerabile zone din Timișoara, unde concentrația particulelor în suspensie depășește constant limita maximă admisă sunt Calea Aradului, Calea Șagului și centrul urbei.

Cauzele principale sunt cele provocate de trafic, în cazul zonelor Calea Aradului și Calea Șagului, și de aparatele deținute de consumatorii casnici în zona centrală.

CITEȘTE ȘI: Cel mai scump teren agricol din România s-a vândut în vestul țării

Nici concentrația de ozon din aerul respirat de locuitorii din Timișoara nu este întotdeauna rezonabilă pentru organismul uman, aceasta provocând îndeosebi iritații la nivelul globului ocular.

Monitorizarea de către APM arată că cea mai mare valoare a acestui gaz a fost captată în centrul orașului, tot pe fond urban (”așezăminte umane”).

CITEȘTE ȘI: Timișoreanca Brigitte Sfăt surprinsă în compania unui fotbalist celebru şi însurat!

Potrivit rapoartelor (deloc puține la număr) oficiale, rezultă că traficul rutier este principalul factor poluator din acest oraș, nu doar în privința calității aerului, ci și a zgomotului.

Din păcate, primarul urbei, Nicolae Robu, continuă să dezvolte politica de îmbunătățire a infrastructurii pentru autoturisme, contribuind, în acest mod, nu atât la o fluidizare a traficului (cum eronat s-a invocat adesea), ci mai ales la o creștere a parcului auto, cu consecințe dramatice pentru populație.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

3 thoughts on “Traficul rutier, principala cauză a poluării din Timișoara

  1. Pentru ca se prioriteaza mersul cu masina personala , ar trebui perfectionat transportul in comun

    ,format benzi speciale pentru aotobuze,troleibuze,centura ocolitoare ,terminarea santierelor si nu in

    ultimul rand fluedizarea circulatiei scoase o parte din semafoare.

  2. Primarul Catastrofă ecologică va mai scoate câțiva pomi de prin oraș, că doar sunt de la mă-sa din grădină, în locul lor va pune o pădure de semafoare!

  3. Ieri am facut un concurs, am mers cu bicicleta din Blascovici pana la magazinul Bega, eu cu bicicleta, prietenul cu masina, cu bicicleta am ajuns cu 5 minute mai repede. La plecare bicicleta era la mine pe cand masina parcata la minute bune de mers pe jos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *