Tinerii bănățeni s-au emancipat la locul de muncă. Nu mai stau aplecaţi în faţa şefilor şi ştiu să-şi obţină drepturile

locuri de munca 8

S-au dus vremurile în care angajații erau simpli slujbași la patroni și executau ordinele fără să comenteze chiar dacă șefii le puneau în cârcă sarcini ce nu ar fi trebuit să le îndeplinească. Criza forței de muncă a dus și la emanciparea bănățeanului la serviciu.

Își cunoaște mult mai bine drepturile și a obținut puterea de a-i da replici boss-ului, fără să se gândească la consecințe negative. Puțini mai sunt șefii care își permit să dea afară angajați doar pentru că sunt… vocali.

Pe de o parte e bine, pe de alta, însă, poate… nu prea. Trecem încă prin ani de tranziție din acest punct de vedere, iar viitorul va arăta de partea cui va sta dreptatea. Pentru a sublinia acest lucru am cules ”din câmpul muncii” câteva exemple de angajați ”cu tupeu”.

Într-unul dintre cazuri, un tânăr angajat pe o perioadă determinată la un fast-food din centrul Timișoarei a avut curajul să-și înfrunte șeful de tură doar pentru… un coș de gunoi. Atunci când șeful i-a cerut subalternului să arunce deșeurile, acesta din urma a refuzat, menționând că nu-i apare în fișa postului acest lucru.

În încercarea de a-și arăta superioritatea, șeful a avut o replică pe care a regretat-o ulterior: ”Dacă nu duci gunoiul, te dau afară!”. ”Foarte bine!”, i-a spus tânărul. Și-a dat șorțul jos și a făcut un pas spre ieșire, moment în care șeful l-a… iertat și a dus chiar el gunoiul, conștient fiind că va avea din nou o perioadă bună de timp un angajat în minus dacă îi pleca subalternul.

Un alt caz s-a întâmplat în noaptea de Revelion, când la un restaurant a fost angajată o chelneriță, pentru o petrecere care ar fi avut 27 de persoane. Înțelegerea s-a transformat, la 12 noaptea, într-o afacere bună doar pentru angajator.

Acesta a pus-o pe tânără – singură pe sală – să servească 40 de persoane, să ajute la curățenie și să spele și vasele. Angajata însă nu lăsat garda jos:

”I-am spus că deși ne-am înțeles la un anumit preț pentru 27 de persoane, m-am trezit cu 40. Bun, am acceptat acest lucru, însă nu și să spăl vasele și sala. Și-a forțat norocul, dar nu i-a mers, iar la finalul petrecerii mi-a dat cu 50 de lei în plus”!, a spus tânăra.

Iată că noua generație, așa rebelă cum o văd vârstnicii, învață să-și obțină drepturie și să nu se-ncline fără rost în fața șefului…


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *