Tineri din alte judeţe vin cu grămada la Timişoara, deşi „Prima chirie” a rămas doar pe hârtie

MAE, atenţionare de călătorie pentru românii care merg în Republica Moldova: Puncte de trecere a frontierei închise temporar

Programul „Prima chirie” a fost lansat cu mare tam-tam, în urmă cu exact un an, când se spera că va avea un succes cel puţin egal cu cel privind „Prima casă”. În esenţă, era vorba despre acordarea de către stat a unei sume de maximum 900 de lei tinerilor care se angajează într-o localitate aflată la mai mult de 50 de kilometri distanţă decât cea de domiciliu.

Banii sunt destinaţi pentru cheltuielile de locuire (chirie si utilităţi), intenţia guvernului fiind de a sprijini mobilitatea salariaţiilor, în contexul în care există un disponibil uriaş de forţă de muncă în anumite localităţi cu şomaj zero.

Cum Timişoara se număra printre acestea, era de aşteptat să ne confruntăm cu o afluenţă extraordinară de tineri care se stabilesc în vestul ţării şi beneficiază de banii oferiţi prin bugetul asigurărilor sociale. Situaţia nu este nici pe departe aşa, în ciuda faptului că în Timişoara se angajează tot mai multe persoane din alte zone ale ţării.

Ele nu se încadrează, însă, în programul „Prima chirie”, dintr-un motiv foarte simplu: nu au fost înregistraţi, anterior, ca şomeri la agenţiile de forţă de muncă din judeţele din care au migrat. Practic, ei vin în Timişoara fără a avea statutul de şomer, motiv pentru care nu pot primi prima de relocare.

În evidenţa Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Timiş se află în plată doar 45 de persoane, în condiţiile în care numărul gorjenilor, mehedinţenilor sau al hunedorenilor aflaţi în desant pe Bega este infinit mai mare.

„Lunar apar doar câte trei-patru noi dosare, deşi sunt mulţi cei care vin să se intereseze. Din păcate, nu îndeplinesc condiţia de a fi înregistraţi în localitatea din care au plecat”, a declarat Simona Potâng, director executiv al AJOFM Timiş.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Tineri din alte judeţe vin cu grămada la Timişoara, deşi „Prima chirie” a rămas doar pe hârtie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *