Timişorenii de rând sunt jupuiţi de bani pentru servicii de care instituțiile publice beneficiază gratuit

taxe 3

Soluționarea unui conflict pe cale juridică este ultima cale pe care o aleg românii, din cauza duratei mari în care se derulează un proces și a costurilor financiare foarte ridicate.

Jurisprudența arată că un litigiu în materie civilă și comercială se poate întinde pe câțiva ani, uneori chiar și un deceniu, ceea ce presupune nu doar o răbdare infinită din partea justițiabililor, ci și posibilități materiale.

Pe lângă onorariile pe care trebuie să le plătească avocaților care îi reprezintă, partea care introduce acțiunea în justiție este obligată să achite taxele judiciare aferente.

Taxele judiciare de timbru se stabilesc în mod diferențiat, după obiectul acestora. Acțiunile evaluabile în bani sunt cele mai costisitoare. De exemplu, dacă obiectul unui proces îl constituie recuperarea unui bun a cărui valoare este între 50.001 și 250.000 de lei, reclamantul (persoana care introduce cererea de chemare în judecată) trebuie să plătească între 2.000 și 6.000 de lei.

Taxa judiciară de timbru pentru acțiunile care au ca obiect un dezmembrământ al dreptului de proprietate (cum este, de exemplu, dreptul de folosință a unei clădiri pe terenul altuia, dreptul de servitute sau dreptul de uzufruct) se calculează la o valoare stabilită la 20 la sută din cea a bunului.

La finalizarea tuturor etapelor care se succed într-un proces, aceste taxe se restituie reclamantului dacă acesta câștigă litigiul. În situația în care pierde procesul, banii rămân la stat. Taxele judiciare nu includ cheltuielile de judecată.

Statul român a impus aceste taxe ca un fel de garanție (pentru a nu se face abuzuri), nefăcând însă diferența însă între persoanele fizice și juridice, între ale căror posibilități financiare există o vădită discrepanță.

Mai mult, instituțiile statului (primăriile, consiliile județene, finanțele etc.) sunt scutite de taxe judiciare atunci când acțiunile lor au ca obiect recuperarea veniturilor publice. Potrivit legii, instanța de judecată la care se introduce acțiunea le poate acorda persoanelor fizice și juridice scutiri, reduceri sau plăți eșalonate ale taxelor judiciare, însă astfel de cazuri sunt foarte rare.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *