Cinematografele timişorene vor juca într-un alt film

cinema studio

Până în urmă cu 15-20 de ani, pe când internetul nu făcea încă furori, o mare parte a tinerilor îşi umpleau timpul liber la cinematograf. O invitaţie făcute unei fete, o ieşire în grup cu colegii sau, pur şi simplu, o pierdere de vreme erau lucruri banale într-un anumit timp, plin de nostalgii pentru cei trecuţi de prima tinereţe.

Vremurile aceela au apus, timpul liber este ocupat prin alte modalităţi, dar cinematografele au rămas, mai exact spaţiile lor. Din păcate, o bună parte dintre ele au ajuns într-o stare jalnică, abandonate de toată lumea, în timp ce altele şi-au găsit alte întrebuinţări, departe de scopul lor iniţial.

Între timp, a început o luptă surdă între Regia Autonomă de Distribuire şi Exploatare a Filmelor (RADEF) şi Primăria Municipiului Timişoara, miza fiind opt spaţii ale unor cinematografe din Timişoara.

Litigiile au debutat încă din 2008 şi ele s-au prelungit ca urmare a schimbărilor legislative care s-au tot produs de-a lungul timpului. În cele din urmă, municipalitatea a reuşit să câştige procesul, decizia fiind definitivă şi irevocabilă.

Deznodământul s-a produs de-abia în urmă cu două săptămâni, nefiind primită, deocamdată, comunicarea privind sentinţa în detaliu. Mai mult, la sfârşitul lui 2016 a apărut şi o ordonanţă a guvernului, potrivit căreia RADEF trebuie să cedeze în maximum zece zile spaţiile către Primăria Timişoara.

În baza celor menţionate mai sus, municipalitatea a trimis o adresă către RADEF, însă cei de acolo ezită să tranşeze situaţia, invocând momentan anumite clarificări care trebuie primite de la Ministerul Culturii.

În fine, cert este că, în curând, cele opt foste cinematografe vor aparţine municipalităţii, care va trebui să ia măsuri urgente în privinţa lor. Problema este destul de delicată, necesitând o altă bucată de timp pentru punerea lucrurilor la punct.

De exemplu, cinematograful „Unirea” a fost cedat unei biserici, „Victoria” este folosit de un centru medical, la „Timiş” s-a deschis un club, iar în Freidorf, o brutărie.

În schimb, „Arta” şi „Dacia” sunt adevărate ruine, iar la „Studio” există probleme privind structura de rezistenţă. Ce are de gând municipalitatea?

dan diaconuDan Diaconu, viceprimar al Timişoarei, spune că aceste imobile vor fi transformate în spaţii culturale, aşa cum au fost incluse şi în programul de candidatură pentru titlul de Capitală Culturală Europeană. Spaţiile în discuţie vor căpăta alte funcţiuni, adaptate exigenţelor momentului.

De exemplu, „Studio” va deveni cinematograf de artă şi cinematecă, iar celelalte vor avea întrebuinţări diverse, un mixt de funcţiuni culturale: teatru, spaţii de agrement şi divertisment pentru copii, teatru de păpuşi, spectacole de muzică şi dans, toate gândite într-un concept care să evidenţieze potenţialul cultural al Timişoarei.

„Pentru început, e important să intrăm în proprietatea şi administrarea lor. Apoi, vor trebui renovate, pentru a ne îndeplini obligaţiile asumate”, a spus Dan Diaconu.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *