Timișoara Capitală Culturală Europeană a ratat titlul de “Destinația Anului în România” și în 2023 și în 2024

Timisoara European Capital of Culture 2023 1

Timișoara Capitală Culturală Europeană a ratat titlul de “Destinația Anului în România” și în 2023 și în 2024.

Timișoara – Capitală Culturală Europeană a fost un succes care a depășit așteptările tuturor, conform declarației primarului Dominic Fritz, la încheierea oficială a programului cultural. Asta doar în teorie și la nivel declarativ.

Programul cultural a costat peste 20 de milioane euro, bani proveniți de la bugetele local și județean, de la Ministerul Culturii și din sponsorizări. Pe parcursul anului 2023 au avut loc peste 2.000 de manifestări culturale, la care au luat parte sute de mii de artiști și vizitatori și au fost deschise cinci noi spații culturale în cinematografe, galerii de arte și săli multifuncționale.

S-au implicat aproape 900 de organizații și peste 3.000 de voluntari, iar Timișoara s-a bucurat de vizibilitate atât pe plan național, cât și internațional, inclusiv la nivel diplomatic. Cel puțin în teorie, a fost și un aflux mare de turiști, comparative cu alți ani, dar mai mic decât în orașe care sunt destinații turistice consacrate, precum Brașov sau Sibiu.

dominic fritz 86

Simion Giurcă, șeful fostei Asociații de promovare turistică, devenită apendice al Primăriei Timișoara cu denumirea de “Organizația de Management al Destinației” a oferit câteva cifre, cât și asigurarea că Timișoara se găsește în Top 10 destinații turistice din România, iar județul Timiș în Top 11, la județe.

Au fost înregistrați peste 1,3 milioane de vizitatori ai evenimentelor culturale, incluzând și rezidenții. Estimările care iau în calcul atât cifrele Institutului Național de Statistică (INS), cât și surse din telefonia mobilă și din tranzacții, dau 850.000 de vizitatori externi și 800.000 de nopți dormite de turiști în Timișoara. Media de înnoptare a fost de 2,5 nopți.

Centrul de Proiecte al Primăriei Timișoara, ale cărui panouri apar încă în oraș, pe tema sifonării de fonduri și în acest an, cu titlul “2024 – The Legacy”, dă alte cifre: “1,5 milioane de turiști și 14 milioane de vizite”.

tm 2023

Și totuși, Timișoara nici măcar o mențiune…

Mașina de propaganda și PR a lucrat din plin la Asociația TM CEaC 2023 și la Centrul de Proiecte al Primăriei Timișoara. Oficial, s-au investit peste 300 de mii de euro în publicitate directă, în țară dar și peste hotare, cât și pentru rezidențe culturale, burse de creație, burse pentru ziariști și bloggeri dar și pentru plata unor bloggeri cu intrare la marile reviste internaționale. Așa se explică apariția doar în ediția online a revistei Time Magazine în Top 30 destinații turistice din Europa în 2023.

În realitate, toate cifrele (turiști, cazări, transport, participanți la evenimente), cu excepția banilor cheltuiți cinstit sau “cu dedicație”, sunt absolut relative, iar numărul vizitatorilor și al turiștilor timp de un an, aproape imposibil de cuantificat. Cert este că Timișoara  nu a luat niciun premiu nici în 2023 și nici în 2024 la cea mai prestigioasă competiție de profil.

tm 2023 1

Competiția Destinația Anului se bazează exclusiv pe obiectivitate, nu este suficient să plătești o taxă de înscriere pentru a câștiga un premiu. Câștigătorii sunt desemnați de voturile unui Juriu de experți (peste 100), Vot Public (sute de mii de voturi) și Cercetare Sociologică reprezentativă național (mii de respondenți).

Totul se bazează pe o platformă multimedia care inspiră românii pe tot parcursul anului.  Promovând nu doar destinațiile câștigătoare, ci orice colț frumos al României. Zecile de milioane de impresii online și vizualizări TV, miile de preluări în presa centrală și în pagini adresate turiștilor străini, sutele de postări ale influencerilor parteneri fac din DESTINAȚIA ANULUI© un vehicul puternic de promovare. În același timp, competiția este un proiect de educație pentru manageri de destinație, publici și privați prin articole, cercetări originale, conferințe și schimb de bune practici.

Gala Destinația Anului 2024 (Destinația Anului) a avut loc marți, 21 mai 2024, la Ateneul Român. Sibiul este câștigătorul competiției. De asemenea, Sibiul a primit locul întâi la categoria „Orașe care inspiră”, iar Biertanul este destinația câștigătoare la categoria „Sat de Poveste”. Totodată, proiectul Anii Drumeției a primit locul III la categoria „Cea mai bună promovare”.

În cursa pentru „Orașe care inspiră” Sibiul s-a confruntat cu Alba-Iulia, Brașov, Chișinău, Cluj-Napoca, Constanța, Iași, Municipiul București, Oradea, Piatra Neamț, Suceava – Orașul Cetății de Scaun și Timișoara.

La categoria „Sat de Poveste” câștigător este Biertanul. Alături de el, în competiție au fost înscrise Comuna Ciocănești din Județul Suceava, Comuna Ciocănești din Județul Suceava, Comuna Vama Buzăului din Județ Brașov, Corbi din Județul Argeș, Figa – sat de poveste cu o stațiune de poveste: Băile Figa, Fundata din Județ Brașov, Sâmbăta de sus din Județ Brașov, Sâncraiu din Județul Cluj Satul Văleni, raionul Cahul, Republica Moldova.

Proiectul Anii Drumeției a obținut, de asemenea, locul trei la categoria „Cea mai bună promovare”, după Harghita, situată pe locul unu, și Lunca Prutului, situată pe locul doi. Nici măcar în anul în care a fost Capitală Europeană a Culturii, Timișoara nu s-a clasat pe podiumul câștigătorilor ediției din 2023.

Gala Destinația Anului 2023, desfășurată în somptuosul Palat al Culturii din Iași, având ca gazdă și partener principal Primăria Municipiului Iași a anunțat Destinațiile Anului 2023 în România. 300,000 de voturi ale românilor pe platforma destinatiaanului.ro, un juriu format din 100 de experți, dar și un amplu studiu sociologic au stabilit clasamentul din 2023 în nouă categorii.

Astfel, Ținutul Mănăstirilor din Bucovina a primit Marele Premiu Destinația Anului 2023. Destinația Anului – Orașe care inspiră a clasat pe primul loc municipiul Brașov, urmat de Iași și Oradea.

Destinația Anului – Tărâmuri cu istorie și tradiție a mers către  Ținutul Mănăstirilor Bucovina, urmat de Țara Făgărașului și Tărâmul Sfinților Botoșani.

La Destinația Anului – Atracții Cultural-Educative, pe locul I a fost Palatul Culturii Iași, urmat de Cetatea de Scaun a Sucevei și Castelul Bran. Cetatea Oradea și Castelul Corvinilor Hunedoara au primit câte o Mențiune specială, iar  Alegerea juriului a fost Muzeul Astra Sibiu.

Organizațiile turistice naționale și internaționale, dar și  Comisia Europeană așteaptă cu interes rapoartele detaliate despre numere, cheltuieli și impact ale anului 2023 Timișoara Capitală Culturală Europeană, în care s-au pompat 20 de milioane de euro, dar și cele referitoare la proiectele pe termen lung și 2024 Legacy.

Asta deoarece pentru perioada 2021-2023, autoritățile timișorene și județene au prezentat banii folosiți drepr “investiții, nu cheltuieli”, la conferința de presă finală.

Și, în final, trebuie amintit că investițiile în infrastructură au eșuat, cu excepția a două cinematografe renovate.

Printre proiectele neîncepute sau neterminate, Centrul de Artă Multiplexity, Turnul de Apă, Muzeul Banatului – Castelul Huniade sau Conacul Mocioni din Foeni sunt doar câteva dintre investițiile de infrastructură care ar fi trebuit să fie date în folosință în anul 2023, dar nu sunt gata nici măcar la mijlocul anului 2024.

CITEȘTE ȘI: Bumerangul “Cezar”: Primarul Fritz se răzbună electoral pe fosta directoare a Spitalului Municipal, în timp ce actualul director este cercetat penal


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *