În Timiş, restituirea terenurilor este o problemă delicată

teren 1

La un moment dat, reprezentanţii Prefecturii Timiş declarau că în judeţ, pentru împroprietărirea tuturor persoanelor care revendică teren în instanţă pentru că au fost deposedate abuziv de regimul comunist, ar mai fi nevoie de 5.000 de hectare.

Pentru majoritatea primăriilor din Timiş, deficitul de teren constituie o problemă gravă, pentru că oricând se pot trezi cu conturile blocate sau pot plăti amenzi consistente pentru că nu au cum să pună în posesie noii proprietari de suprafeţe de teren.

În comuna Gottlob există un deficit de teren de 332 de hectare, iar primarul Gheorghe Nastor are pe masa de lucru 12 sentinţe definitive şi executorii de punere în posesie.

„Problema e una foarte complicată, deoarece tot noi suntem obligaţi să plătim oalele sparte. Oamenii vin la noi şi ne cer pământul moştenit de la bunici sau străbunici. Noi nu avem de unde să le mai dăm, pentru că nu mai este…

În această situaţie ne trezim cu executorii, ale căror servicii le plătim tot noi, întrucât comisia locală de fond funciar nu are personalitate juridică”, ne-a declarat edilul-şef.

Aceeaşi situaţie se întâlneşte în comuna Lenauheim, unde sunt sentinţe definitive şi executorii pentru 250 de hectare. Primarul Ilie Suciu spune că ar mai exista 90 de hectare care ar trebui puse în posesie, dar acestea sunt fragmentate în 100 de parcele şi nimeni nu vrea să le ia.

Asemenea cazuri se găsesc în toată ţara şi acest lucru este, în cea mai mare parte, cauzat de legislaţia care a permis acordarea titlurilor de proprietate şi celor care au lucrat la CAP sau la IAS, care au intrat în posesia a trei sau cinci hectare.

Chiar şi specialiştii din fostele IAS-uri au primit câte zece hectare, iar acum moştenitorii de drept au rămas cu buza umflată, în timp ce primăriile se luptă cu morile de vânt şi mai trebuie să plătească şi onorariile executorilor…


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

3 thoughts on “În Timiş, restituirea terenurilor este o problemă delicată

  1. Ne spună primarii de unde au laut pământ le deie „viniturilor” că ăia n-au avut UNUL pămând acolo ?! sau pe ăla l-au dat ruşii ?? Deci numai vă văiţaţi pentru propriile hoţii ! daţi pământul furat vechilor proprietari NU noilor patrioţi, că ăia au de unde au venit, le-o dat Cuza şi Groza

  2. parca in caras s au redat si despagubit proprietarii,mai rau chiar,citesc undeva ca cehia a retrocedat in 6 ani complect,iar polonia in a2 ,noi in 122 nu terminam

  3. AR trebui un DNA intreg doar ptr a ancheta toate hotiile facute de primari cu terenurile fostilor proprietari daruite rudelor si mafiilor locale, sustinute de magistrati si politisti locali. Cetatenii erau la cheremul acestor mafii locale transpartinice, precum in Rep.Moldova

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *