Proiectul de lege privind venitul de incluziune a fost aprobat de parlament și, după promulgarea de către președinte, ar urma să se aplice de la 1 aprilie 2018.
Conform noii reglementări, regulile de acordare a venitului minim garantat, a alocaţiei pentru susţinerea familiei şi a ajutorului pentru încălzirea locuinţei se vor modifica de la data intrării în vigoare a noii legi, acestea fiind reunite într-o singură formă de ajutor social – venitul minim de incluziune.
Sprijinul financiar va fi acordat de stat familiilor şi persoanelor singure pentru asigurarea unui nivel de trai minimal, precum și familiilor cu copii, pentru prevenirea sărăciei în rândul acestora şi stimularea participării în sistemul de educaţie.
Venitul minim de incluziune va cuprinde ajutorul de incluziune, ajutorul pentru familia cu copii și suplimentul pentru locuire, putând fi completat, în funcţie de nevoile beneficiarilor, cu ajutoare complementare, în bani sau în natură.
În această ultimă categorie pot intra plata contribuţiei la sănătate, plata asigurării obligatorii a locuinţei sau ajutoare pentru depăşirea unor situaţii de dificultate temporară (incendii, accidente, boli grave, deces ș.a.).
Limita maximă de venituri pentru acordarea ajutorului va fi de 600 de lei, față de 500, cât are în prezent valoarea indicatorul social. Venitul net lunar ajustat cuprinde suma care revine fiecărui membru de familie din venitul net lunar total al acesteia, după aplicarea coeficienţilor de echivalenţă corespunzători dimensiunii familiei.
Coeficienţii de echivalenţă vor fi 1 pentru persoana singură sau pentru un singur membru de familie şi 0,5 pentru fiecare persoană în plus (adult sau copil).
Cele trei componente ale venitului minim de incluziune vor fi în limitele următoare: ajutorul de incluziune, până la un venit mediu net lunar ajustat de 260 de lei (respectiv, 300 de lei, în cazul unei persoane singure în vârstă de cel puțin 60 de ani), ajutorul pentru familia cu copii, până la un venit net lunar ajustat de 600 de lei și suplimentul pentru locuire, până la un venit net lunar ajustat de 600 de lei (respectiv 800 de lei, pentru o persoană singură în vârstă de cel puțin 60 de ani).
La stabilirea veniturilor nete lunare ajustate vor fi luate în considerare toate veniturile nete, dar nu și alocațiile de stat pentru copii, bursele, câștigurile din activități ocazionale necalificate sau ajutoarele de urgență.
Cuantumul acestor componente va fi, cum spuneam, de maxim 260 de lei lunar, la acesta adăugându-se jumătate din sumă pentru fiecare membru în plus al familiei (300 lei pentru vârstnicii singuri).
În cazul acestor familii care vor primi ajutorul de incluziune, unul dintre membrii majori apți de muncă va fi obligat să lucreze lunar, la cererea primarului, pentru activități sau lucrări de interes local.
Ajutorul pentru familia cu copii beneficiară a ajutorului de incluziune sau pentru cea cu venituri nete lunare ajustate de maximum 260 de lei pe lună va fi de 107 lei pentru familia cu un copil, 214 lei (doi copii), 321 de lei (trei copii) și 428 de lei (patru sau mai mulţi copii).
În cazul unei familii monoparentale, beneficiară a ajutorului de incluziune sau cea cu venituri nete lunare ajustate de maximum 260 de lei, acest ajutor va fi în cuantum de 120 de lei pentru familia cu un copil, 240 de lei (doi copii), 360 de lei (trei copii) și 480 de (patru sau mai mulţi copii).
În cazul familiei cu un venit net lunar ajustat cuprins între 261 de lei şi 600 de lei pe lună, cuantumul lunar al ajutorului va fi de 85 de lei pentru familia cu un copil, 170 de lei (doi copii), 255 de lei (trei copii) și 340 de (patru sau mai mulţi copii).
În cazul familiilor monoparentale cu un venit net lunar ajustat cuprins între 261 de lei şi 600 de lei, acest ajutor va fi 100 de lei pentru familia cu un copil, 200 de lei (doi copii), 300 de lei (trei copii) și 400 de lei (patru sau mai mulți copii). Acordarea ajutorului pentru familia cu copii va fi condiţionată de frecventarea neîntreruptă a cursurilor. Eventualele absenţe nemotivate, întreruperi sau repetări de an şcolar vor duce la scăderea cuantumului ajutorului.
Suplimentul pentru locuire va reprezenta un ajutor financiar pentru acoperirea integrală sau parţială a cheltuielilor cu încălzirea locuinţei în timpul sezonului rece (perioada 31 noiembrie – 1 martie). Acesta se va acorda în cuantumuri diferenţiate, în funcţie de încadrarea venitului net lunar ajustat, pentru un singur sistem de încălzire.
Valorile maxime ale ajutorului lunar vor fi: pentru energie termică, în limita consumului mediu lunar și a prețului gigacaloriei; pentru gaze naturale, de 260 de lei; pentru energie electrică, de 240 de lei; pentru combustibili solizi sau petrolieri, de 80 de lei.
Solicitarea venitului minim de incluziune se va face la primărie, pe baza unei declaraţii pe propria răspundere, a unui angajament de plată (în cazul unor sume necuvenite) și a unor acte doveditoare. Plata ajutorului de incluziune și (sau) a ajutorului pentru familia cu copii se va face lunar de către agențiile teritoriale pentru plăți și inspecție socială.
Suplimentul pentru locuire, reprezentat de ajutorul pentru combustibili solizi şi petrolieri, va fi plătit o singură dată (până la data de 31 noiembrie a fiecărui an, pentru perioada sezonului rece), în timp ce achitarea ajutorului pentru energie termică, energie electrică sau gaze naturale se va face direct la furnizori.
De ce sa muncesti 8h pe zi daca poti fi asistat pt 6-700?!
Primesc si ajutor de încălzire dar fura lemne din pădure nici asta nu vede nimeni care-i discriminarea?