Subvenţia de 3.000 de euro atrage tot mai mulţi cultivatori de roşii din Timiş

subventie rosii

Faţă de anul trecut, programul de susţinere a cultivării tomatelor în sere şi solarii decurge mult mai bine în Timiş, deşi judeţul bănăţean nu excelează la capitolul legumiculturii, comparativ cu multe alte zone din ţară.

Astfel, dacă în 2017 doar 35 de producători au pus mâna pe subvenţia în valoare de 3.000 de euro, în acest an numărul lor va fi, foarte probabil, cel puţin dublu.

CITEȘTE ȘI: Scandal monstru într-o localitate timișeană. Nuntașii au fost potoliți de mascați

Doar pentru ediţia de primăvară – ceva mai puţin atractivă din cauza termenului care presupune comercializarea a minimum două tone de roşii până la sfârşitul lunii mai – s-au înscris 31 de legumicultori din Timiş, iar pentru cea de toamnă sunt deja 11, deşit timp mai este berechet, având în vedere că perioada pentru valorificarea produselor va începe abia în noiembrie.

„Deşi nu avem o legumicultură foarte extinsă în judeţ, partea bună este că fermierii se conving tot mai mult că merită să facă investiţii în sere şi solarii. Pe lângă posibilitatea obţinerii subvenţiei, acest lucru duce la costuri mai mici cu irigatul şi chiar pentru tratamente sau combaterea dăunătorilor”, susţine Doru Petanec, şeful Direcţiei Agricole Judeţene Timiş.

Perioada de comercializare s-a prelungit

Ţăranul poate pune mâna pe cei 3.000 de euro – în fapt, pe echivalentul în lei – dacă îşi vinde roşiile cultivate în spaţii închise în perioadele ianuarie-mai sau noiembrie-20 decembrie, inclusiv.

CITEȘTE ȘI: Filmul integral al încătuşării lui Ilie Năstase, în care se aude dialogul purtat anterior cu poliţiştii, difuzat de un post de televiziune

În această săptămână, guvernul a decis, însă, o prelungire a perioadei de valorificare a roşiilor cultivate în spații protejate până la 15 iunie, prin completarea articolului 5 din HG nr. 943/2017 pentru aprobarea respectivei scheme de ajutor de minimis.

„Decizia a fost luată în contextul fenomenelor meteorologice nefavorabile desfășurate în perioada februarie-martie, care au afectat creșterea și dezvoltarea răsadurilor precum și replantarea acestora”, se specifică într-un comunicat al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Programul guvernamental de sprijin pentru tomate cultivate în spații protejate se află în al doilea an de implementare.

CITEȘTE ȘI: Momentele de groază de dinaintea crimei din vestul ţării: a strâns-o de gât apoi i-a îndesat mâneca de la cămașă în gură

Numărul fermierilor care îşi valorifică producția în piețe la această dată este, la nivelul ţării, de 2.154, dintr-un total de 11.987 de producători înscriși în program, ceea ce reprezintă 18 la sută din total.

În Timiş, dintre cei 31 de beneficiari înscrişi pentru prima etapă, 12 au început să îşi vândă marfa, ceilalţi urmând să iasă cu tomatele pe piaţă în zilele următoare.

Condiţiile pentru încasarea banilor

Pentru o evaluare eficientă a recoltei de roşii obţinute în spaţii protejate, din acest an a fost inclusă în cerere obligativitatea producătorilor de tomate ca la finalul recoltării să comunice Direcţiei Agricole Judeţene cantitatea totală obținută pe suprafața de o mie de metri pătraţi.

Pentru anul în curs, în cadrul schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a produsului tomate în spaţii protejate”, s-a alocat suma totală de 183 de milioane de lei.

Cultivatorii pot depune solicitări de înscriere în program la direcțiile agricole județene.

Subvenția în valoare de 3.000 de euro pe an se plăteşte în echivalentul în moneda naţională, într-o singură tranșă, beneficiari putând fi agricultorii persoane fizice care deţin atestat de producător, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi familiale și alți producători persoane juridice.

Subvenția poate fi obținută cu câteva condiţii, cumulativ: deținerea unei suprafațe cultivate cu tomate în spații protejate de minimum o mie de metri pătrați, marcată la loc vizibil, cu inscripția „Program susținere tomate, 2018” pe care se menţionează numărul cererii depuse pentru obținerea finanțării; obținerea unei producții de cel puțin două kilograme de tomate pe metru pătrat; dovada valorificării a cel puțin două tone de tomate, prin documente justificative referitoare la comercializare; înregistrarea în evidențele Registrului agricol deschis la primărie; comercializarea producției în perioadele ianuarie-mai sau noiembrie – 20 decembrie, inclusiv.

Foto: agrointel.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *