Spațiile publice din Timișoara sunt invadate, în continuare, de buruieni și gunoaie
În mod clar cosașii de la Horticultura SA au obosit sau, unora care erau angajați din Asia, le-a expirat permisul de muncă. Numai așa se explică jungla urbană care a crescut din nou pe spațiile publice din oraș, fie că e vorba de parcuri, cimitire sau de terasamentul liniilor de tramvai.
Paradoxal, Poliția Locală Timișoara a dat, în cursul acestei săptămâni, mai multe sancțiuni pentru necosirea vegetației sau pentru că nu a fost neutralizată ambrozia.
“Pe linia terenurilor neîntreținute și infestate cu ambrozia, au fost verificate 10 delocații, fiind aplicată 1 sancțiune, conform L62/2018, cu avertisment, dar și 2 sancțiuni în valoare de 3500 lei, conform HCL 371/2007 pentru necosirea ierbii”, a transmis vineri, 20 octombrie 2023, printr-un comunicat, Poliția locală.
Nu se precizează însă dacă este vorba de teren deuri private sau de terenuri ce aparțin chiar municipalității. Reprezentanții poliției locale ne-au precizat doar că aparțin unor persoane fizice și juridice.
Cititorii ne-au semnalat două cazuri, exemplificate cu fotografii, ce denotă nepăsarea administrației Fritz pentru cosirea și toaletarea vegetației și pentru igienizarea zonelor publice.
Prima sesizare primită se referă la cimitirul Rusu Șirianu, care a fost concesionat din luna septembrie 2023 către Horticultura SA, societate din subordinea primăriei. Pozele vorbesc de la sine despre hățișul de buruieni de pe alei și dintre morminte.
“În Timișoara – Capitală Europeană 2023 așa arată cimitirul de pe str. Rusu Șirianu în 19 octombrie 2023. Chiar nu interesează pe nimeni? Mulți din aparținătorii celor ce odihnesc aici sunt pe alte meleaguri, mormintele sunt acoperite, dar aleile arată ca o junglă. Trebuie macetă să pătrunzi printre morminte.
Vai, vai, vai, ce a ajuns orașul florilor”, a scris un timișorean, într-un comentariu public, pe contul de Facebook al Renașterii bănățene. Textul e însoțit de fotografii care susțin afirmațiile.
Nu este clar dacă Horticultura SA și-a intrat în pâine, dar după cum demonstrează realitatea din teren, societatea administrează cimitirul Rusu Șirianu doar pe hârtie.
Și asta nici măcar conform contractului, care prevede că începând cu luna septembrie 2023, Horticultura răpunde de îmbunătățirea aspectului, curățeniei și a serviciilor în cimitirele din Calea Șagului și Rusu Șirianu. Cel puțin așa declara, încă de pe 9 august 2023, și Dan Rusu, directorul general de la Horticultura SA.
O a doua sesizare a venit de la mai mulți locuitori de pe străzile Victor Hugo, Aluniș și Drubeta, de pe traseul tramvaiului 7. Aceștia reclamă că iarba, buruienile și gunoaiele au năpădit terasamentul șinelor de tramvai, care trec chiar prin fața caselor. Totul asezonat cu găgăgia și praful ridicat de garniturile de tramvai aflate în trecere.
La fața locului, pe cele trei străzi, reporterii de la Renașterea bănățeană au constatat că lucrurile stau într-adevăr așa. Buruieni, lăstăriș înalt de un metru, gunoaie și obiecte aruncate, toate au transformat terasamentul într-un veritabil focar, amestec de vegetație și gunoaie.
Din discuțiile cu locatarii am reținut că aceștia au făcut mai multe sesizări, în cursul acestui an, atât către Primăria Timișoara cât și către Societatea de Transport Public Timișoara. Evident, nu numai că nu au primit niciun răspuns, dar nici buruienile nu au fost tăiate, nici gunoaiele colectate și îndepărtate.
Este neclar cine se ocupă efectiv de curățenia terasamentelor șinelor de tramvai în Timișoara: STPT, Retim, Horticultura sau SDM? În realitate, niciuna dintre ele.
Cert este doar că terasamentul este domeniu public și că toate cele patru societăți se află în subordinea primăriei, dar niciuna nu se ocupă de problem. Iar în Primăria Timișoara nimănui nu îi pasă că pe cel puțin 4 kilometri de traseu, buruienile și gunoiul se adună sub geamurile oamenilor ce locuiesc în casele de pe străzile amintite.
Ținând cont că octombrie este ultima lună a sezonului de curățenie de toamnă, Renașterea bănățeană îi invită pe timișoreni să sesizeze și să trimită, pe adresa de email a redacției sau pe pagina noastră de Facebook, fotografii și filmări și din alte spații și zone publice din oraș, unde situația este similară.
CITEȘTE ȘI: Aroganță, dispreț și nepăsare la o instituţie publică din Timişoara
În speranța că, dacă nimeni din Primăria Timișoara nu se autosesizează, măcar Poliția Locală va constata și va sancționa administrația timișoreană pentru aceste aspecte. Și, de ce nu, să se autosesizeze Garda de Mediu și Agenția de Protecția Mediului, care au atribuții de control și sancționare a celor vinovați pentru perpetuarea focarelor de mixtură buruieni-gunoaie în diverse zone ale orașului.