Show-uri spectaculoase, în centrul şi pe cerul Timişoarei

outdoor 3

Actori-zburători suspendați de brațul unei macarale uriașe, la zeci de metri deasupra Pieței Victoriei, actori-acrobați dansând vertical pe ziduri rotitoare sau iluminând platoul din fața Teatrului Național cu ample efecte pirotehnice și iluzii optice, dar, înainte de toate, actori spunând povești, transformând imposibilul în posibil și imaginația în realitate palpabilă: acesta este profilul secțiunii FEST Outodoor al FEST-FDR2019, eveniment organizat de Teatrul Național, cu sprijinul Primăriei și al Consiliului Local al Municipiului Timișoara în perioada 13 -18 iunie.


ionel marcel lepa 2CITEȘTE ȘI: Marcel Ionel Lepa, bărbatul care a ucis un poliţist în Timiş, s-a spânzurat în penitenciar

 


Reconfigurată ca manifestare ce va avea loc în sezonul autumnal, cea de-a XXIV-a ediție a Festivalului European al Spectacolului Timișoara – Festival al Dramaturgiei Românești propune publicului Teatrului Național și, în egală măsură, locuitorilor, turiștilor, sau chiar trecătorilor prin oraşul de pe Bega un prolog estival, o serie de şase show-uri spectaculoase în aer liber, în Piața Victoriei, pe platoul din fața teatrului, reunite sub umbrela FEST Outodoor al FEST-FDR.
outdoor 4
Manifestarea va debuta joi, 13 iunie, la ora 22, pe platoul din fața Teatrului Național, cu spectacolul „Station” al cunoscutei companii spaniole de balet aerian Voalá. Roberto Strada, directorul și coregraful companiei, a devenit celebru ca fiind creatorul a numeroase show-uri aeriene organizate de Capitalele Europene ale Culturii, începând cu 1992.


dumitru coarnaCITEȘTE ȘI: Ipoteze pentru sinuciderea lui Marcel Lepa! Dumitru Coarnă: ‘A început să realizeze amploarea faptelor. Nu era deloc confortabil’

 


„Station” transformă rutina de zi cu zi într-un basm magic. Un spectacol cu cronici elogioase în presa culturală din Europa și de peste Ocean, „Station” este o comedie plină de sensibilitate și inedit, al cărei unic decor este cerul. O a doua reprezentație a spectacolului este programată pentru vineri, 14 iunie, de la aceeași oră.


Motorul antigravitationalCITEȘTE ȘI: Un timişorean a realizat un motor care anulează greutatea obiectelor. Inventatorul Puiu Câneparu a fost deja contactat de NASA

 


Sâmbătă, 15, și duminică, 16 iunie, tot de la ora 22, în fața Teatrului Național, compania italiană eVenti Verticali revine la Timișoara în cadrul FEST cu un nou spectacol de dans pe verticală – „Quadro”, în care artiștii vor evolua pe o scenă verticală, la peste 25 de metri înălțime.

Născută din visul aproape nebunesc al unui dans pe un perete zburător, „Quadro” va aduce în faţa publicului o scenă suspendată perpendicular pe sol, de braţul unei imense macarale. Patru dansatori se vor mişca pe scena albă precum pensulele pe o pânză încă nepictată, precum culorile care se întrepătrund pe suprafaţa unui tablou uriaş.

Trupa eVenti Verticali şi-a prezentat acest uimitor amestec de teatru, acrobaţie, dans, muzică, new media şi comedie pe scene aeriene, turnuri şi faţade de clădiri din 20 de ţări din întreaga lume.

În sfârșit, ultimele două reprezentații ale FEST Outdoor vor readuce luni, 17, respectiv marți, 18 iunie, de la ora 22, în Piața Victoriei, o companie poloneză de mare tradiție: Kto Theatre, cu unul dintre cele mai celebre titluri din repertoriul lor: „The Fragrance of Time” („Parfumul timpului”), un spectacol care a călătorit în întreaga lume, cucerind inimile spectatorilor din Brazilia până în Tunisia, din Mexic până în Coreea de Sud cu poveștile sale, apropiate oricărei inimi, indiferent de țară, de vârstă sau statut social.

„The Fragrance of Time” este un poem teatral ce face referire la universul copilăriei, inspirându-se din opera unor scriitori precum Gabriel Garcia Marquez, Hugo Claus and Emil Zegadlowicz, dar şi din experienţa personală a autorului şi regizorului producţiei.

Show-ul aduce în faţa spectatorilor multe personaje şi situaţii colorate, câteodată înfricoşătoare, câteodată amuzante, tipice pentru un orăşel polonez din anii 1920-1930, rămânând o poveste universală despre copilărie, adolescenţă, teamă, cruzime şi iubire.

Fără text, însă cu muzică, interpretată uneori live de către actori, jucată, în unele variante, într-un decor construit din obiecte mobile de mari dimensiuni şi făcând uz de efecte pirotehnice, spectacolul îi datorează mult şi lui Zbigniew Sulkowski, la al cărui ajutor, sugestii şi memorii s-a apelat pentru crearea ineditului show.

Prin calitatea și adresabilitatea spectacolelor sale, FEST Outdoor va oferi Timișoarei o săptămână de neuitat și, totodată, o perspectivă de calibru european asupra spectacolului de stradă, în dimensiunea sa unificatoare și pozitivă la nivel civic și social.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *