Se scumpesc și sucurile! Cu cât vom plăti în plus pentru o băutură răcoritoare după decizia luată de coaliția de guvernare

Se scumpesc și sucurile! Cu cât vom plăti în plus pentru o băutură răcoritoare după decizia luată de coaliția de guvernare

Se scumpesc și sucurile! Cu cât vom plăti în plus pentru o băutură răcoritoare după decizia luată de coaliția de guvernare.

Coaliţia de guvernare a decis ca TVA-ul pentru băuturile care conţin zahăr să crească cu zece procente din ianuarie.

CITEȘTE ȘI: Alexandru Rafila recunoaște: „Nici trecerea prin boală şi nici vaccinul nu mai opresc transmiterea COVID-19”

Companiile spun că măsura nu va fi deloc dulce pentru profit şi le va reduce vânzările la jumătate. Medicii spun că era necesară o astfel de decizie: suntem campionii Europei la consumul de zahăr, potrivit observator.ro

1 leu pe litru

Cu atât vom plăti în plus pentru băuturile răcoritoare care conţin zahăr. Taxa pe zahăr ar reduce la jumătate vânzările de băuturi răcoritoare, potrivit ultimelor date. Vestea nu a picat bine nici iubitorilor de băuturi răcoritoare, dar nici patronilor de localuri, care vor fi nevoiti să crească din nou prețurile la produsele care conțin zahăr.

“Această măsură este discriminatorie. Dacă ne-am uita doar în anul 2010, atunci s-a luat o astfel de măsură de crestere a nivelului de TVA cu 5 % faţă de cum este la acest moment, impactul negativ asupra industriei a fost de circa 40-50%, scădere”, a declarat Adelina Ţînţariu, reprezentant ANBR.

Consumul excesiv al acestor băuturi afectează grav sănătatea, spun medicii. Potrivit OMS, 58% dintre adulții români sunt supraponderali.

“Ajungi să consumi jumătate de pungă de zahăr dacă consumi niste litri de suc pe zi. Obezitatea este o problemă extrem de serioasă pentru că atrage după sine o multime de alte probleme, boli asociate. De aici apare reducerea speranţei de viaţă”, a declarat Damian Şerban, medic nutriţionist.

Decizia nu vizează doar băuturile, ci şi alimentele cu zahăr. Conform statisticilor românii sunt mari consumatori de zahăr. Media naţională este de 30 de kilograme anual pe cap de locuitor, de două ori mai mare decât media Uniunii Europene.

Sursa: BIHON.RO

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *