Alexandru Rafila recunoaște: „Nici trecerea prin boală şi nici vaccinul nu mai opresc transmiterea COVID-19”

Alexandru Rafila recunoaște: „Nici trecerea prin boală şi nici vaccinul nu mai opresc transmiterea COVID-19”

Alexandru Rafila recunoaște: „Nici trecerea prin boală şi nici vaccinul nu mai opresc transmiterea COVID-19”.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a atras atenția că în acest moment nici trecerea prin boală şi nici vaccinul nu mai opresc transmiterea COVID-19.

De asemenea, mai spune ministrul, cantităţile de vaccin pe care le avem la dispoziţie acum şi posibilitatea de a le vinde şi de a le dona nu mai există în acest moment.

Da, în Germania sunt foarte multe cazuri. Să vedem ce se va întâmpla. Acum, tabloul epidemiologic nu e chiar similar între Germania şi România”, a spus Alexandru Rafila la Romania TV, după ce a fost întrebat despre creşterea numărului de infecţii COVID-19 în Germania, care se confruntă chiar şi cu 100.000 de cazuri pe zi.

„La noi am avut câteva valuri mai intense de îmbolnăvire. Problema este generată de faptul că nici trecerea prin boală şi nici vaccinul nu mai opresc transmiterea şi nici chiar combinaţia dintre cele două. În cazul meu, m-am infectat, apoi mi-am făcut trei doze de vaccin. Astfel de persoane se pot îmbolnăvi pentru că transmisibilitatea care era iniţial oprită de vaccin în momentul de faţă nu mai este influenţată decât în mică măsură.

CITEȘTE ȘI: Fabulos! David Popovici este campion mondial la înot. Are doar 17 ani. Video

Ce s-a remarcat în Germania şi în alte ţări unde sunt multe cazuri este că formele grave sunt destul de puţine. De asta se recomandă protejarea persoanelor vulnerabile, decât măsuri în rândul populaţiei”, a declarat dr. Alexandru Rafila, în direct emisiunea „Punctul Culminant” de la România TV.

„Deocamdată nu le primim, dar le trebuie să le plătim pentru că contractul stipulează nevoia, în cazul în care ele vor fi păstrate la producător, este o situaţie care impune asumarea plăţii acestor vaccinuri.

Problema am discutat-o şi la Comisia Europeană acum o săptămână şi opinia tuturor a fost că cel puţin pentru dozele alocate anului 2023 trebuie să existe o soluţie pentru că nu putem să tot primim un produs care nu are utilitate într-un anumit moment.

Sperăm să apară o nouă formulă a vaccinului, să convingem cât mai multe persoane să se vaccineze cu o eventuală doză suplimentară, dar oricum cantităţile pe care le avem la dispoziţie şi posibilitatea de a le vinde şi de a le dona nu mai există în acest moment, inclusiv mecanismul ONU COVAX nu mai primeşte vaccinuri pentru donaţie”, a mai precizat ministrul Sănătăţii.

Întrebat cum poate fi întrerupt contractul de furnizare a vaccinurilor anti-COVID, Alexandru Rafila a explicat că acordul a fost încheiat între Comisia Europeană şi producătorii de vaccinuri.

„Demersul nu poate să fie juridic deoarece contractul nu este semnat de România. Sunt negocieri între Comisia Europeană şi de producător. Noi practic suntem beneficiarii unor cantităţi de vaccin rezultate în urma comenzii pe care o facem noi sau alt stat.

Nu au fost nişte contracte care să fie prea flexibile din punctul ăsta de vedere şi trebuie foarte multă bunăvoinţă din partea furnizorilor pentru ca aceste contracte să fie renegociate şi nu doar amânate. Nu am participat la încheierea acestor contracte. Era bine să găsim poate nişte clauze care să apere interesele statelor membre”, a concluzionat Rafila.

stiripesurse


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Alexandru Rafila recunoaște: „Nici trecerea prin boală şi nici vaccinul nu mai opresc transmiterea COVID-19”

  1. Adică, ne-au băgat pe gat vaccinurile fără sa ne întrebe dacă vrem sau nu. Nu s-a ținut cont de eficacitatea lor, de faptul ca nu s-au făcut cercetări suficiente Pentru a se cunoaște efectele adverse pe termen lung, si nici de numărul celor care vor sau nu sa se vaccineze. Banii contează!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *