Scriitorii bănăţeni şi-au sărbătorit „vârsta” şi laureaţii

premii scriitori

La exact şapte decenii de la înfiinţarea Filialei Timişoara a USR, membrii breslei scriitoriceşti timişorene au umplut sala de cenaclu „Orizont” pentru a asista la festivitatea de decernare a premiilor literare ale filialei pentru anul editorial 2018 şi a premiilor de excelenţă ale municipului pentru 2019, acestea din urmă înmânate laureaţilor, în contextul aceleiaşi ceremonii, de primarul oraşului, Nicolae Robu.

Despre „o uniune de creaţie definitorie pentru cultura românească şi un spaţiu care a generat personalităţi marcante ale literaturii” a vorbit, la început, Cornel Ungureanu, moderatorul întrunirii, care a amintit cine au fost, la ediţiile precedente ale manifestării, câştigătorii Premiului „Opera Omnia”.

A făcut-o chiar înainte de a anunţa că juriul Filialei Timișoara a Uniunii Scriitorilor din România pentru stabilirea Premiilor literare 2019 pentru volumele publicate în anul editorial 2018, alcătuit din Alexandru Ruja (președinte), Graziela Benga, Simona Constantinovici, Simion Dănilă și Dorin Murariu, a decis anul acesta acordarea aceleiaşi distincţii Adrianei Babeţi, pentru întreaga activitate pe tărâmul cuvântului scris.

„Adriana Babeţi a început cu proză în 1971 şi a scris cărţi fundamentale. Ea a întemeiat la Timişoara Fundaţia <<A Treia Europă>>, cea mai importantă instituţie de cercetare a literaturii continentale, deschizând un drum aparte în cultura română”, a precizat Cornel Ungureanu, înainte ca Marian Odangiu să se refere la laureata „Opera Omnia” ca la „cea mai amazoană dintre scriitoare şi cea mai scriitoare dintre amazoane”.

„Această distincţie acordată Adrianei demonstrează, încă o dată, că în Timişoara domină bunul-gust”, a remarcat, de asemenea, Mircea Mihăieş.

Câştigătoarea a mai primit şi Diploma de excelenţă a municipiului de la edilul-şef al urbei, la fel ca o parte dintre cei care i-au urmat dintre scriitorii selectaţi de juriu: Ion Marin Almăjan, Adrian Bodnaru şi Livius Petru Bercea.

„N-a fost o misiune uşoară să alegem dintre numeroasele cărţi candidate la premii. Au fost 19 volume de poezie, scrise de 15 autori, zece de proză semnate de tot atâţia, alte zece de critică, de opt autori, opt traduceri realizate de şase autori, două cărţi de dramaturgie şi una de literatură pentru copii”, a subliniat Alexandru Ruja.

Ion Marin Almăjan a primit Premiul „Cartea anului” pentru proză, cu al său roman „Orgoliile orașului regal” (Editura David Press, 2018), Adrian Bodnaru a obţinut, cu „Univversuri” (Editura Aius, 2018), Premiul „Cartea anului” pentru poezie, iar Livius Petru Bercea a fost distins, pentru volumul „Poezie și poeți. Opţiuni critice” (Editura Wald Press, 2018), Premiul „Cartea anului” pentru critică literară şi eseu.

La ediţia din acest an a ceremoniei s-au decernat şi câteva premii speciale ale juriului (onorifice). Acestea au revenit lui Octavian Doclin („Poeme libere”. Din Cartea Subteranei”, Editura Gordian, 2018) și lui Andrei Novac („Prin închisori și libertate, Editura Cartea Românească, 2018) la secţiunea poezie.

Premiul special al juriului pentru critică şi istorie literară i-a fost acordat lui Samson Horst („Heimat als Versuchung – Das nackte Leben, Literarische Lesebuch – Gedichte, Prosa, Literaturkritiken, Interviews”, Pop Verlag, Ludwigsburg, 2018), iar pentru traduceri au obţinut aceleaşi distincţii Mirela Ioana Borchin (pentru Andres Sanchez Robayna, „Marea cea mare”, tălmăcire din limba spaniolă, Editura Mirton, 2018) și Gaboș Foarță Ildiko, pentru cartea „Trecute sub tăcere” de Mersdorf Ilona, Horvath Pál, tradusă din maghiară şi apărută anul trecut la Editura Kriterion.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *