„Scalaromana”, o operă de… autor

gabi stamate

Nu are încredere în noţiunea de artist, pentru că, după cum mărturiseşte, postmodernismul a estompat graniţele între cei ce ar merita acest titlu şi… ceilalţi.

Preferă termenul de autor. Cei care au trecut aseară pragul Fundației „Calina” au avut ocazia să-l întâlnească pe Gabi Stamate, în calitate de triplu autor al expoziţiei „Scalaromana”, al unui film în care apare ca performer şi al viitorului roman „Crud”, din care a şi lecturat câteva fragmente.

„Acest volum, care sper să apară cât de curând, s-a născut fără o intenţie prealabilă. Au fost texte adunate în computer, pe care le ţineam doar pentru mine. Apoi m-am jucat pe Facebook, am primit like-uri și alte încurajări, astfel încât îl voi publica”, a subliniat invitatul de la „Calina”, înainte de a da explicații și pe marginea expoziției și a filmului care, împreună, poartă numele de „Scalaromana”.

„În 21 Decembrie 1989, am avut şansa formidabilă de a mă afla în centrul Bucureştiului, pe Magheru, când s-a declanşat Revoluţia. Aveam la mine un aparat foto cu un unic film, iar intrarea mea în poveste s-a făcut lângă Scala, de unde mulţimea s-a deplasat către Piaţa Romană.

Am realizat 34 de poze şi, cu excepţia uneia singure, acestea nu au fost tipărite, publicate sau expuse până acum.

În 2015 mi-a venit ideea nebunească de a isca un performance, de a mă lăsa filmat în timp ce parcurgeam acelaşi traseu de acum 28 de ani, însă… orb.

Cu ochii închişi. Când renunţi deliberat la văz eşti complet derutat.

După câţiva metri m-am pomenit aruncat într-o lume necunoscută”, a povestit Gabi Stamate, al cărui proiect va putea fi admirat la sediul Fundaţiei „Calina” până în data de 5 mai.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *