Rectorul UPT trage un semnal de alarmă asupra noilor măsuri fiscale

Rectorul UPT trage un semnal de alarmă asupra noilor măsuri fiscale

Rectorul UPT trage un semnal de alarmă asupra noilor măsuri fiscale.

Cele mai afectate de noile măsuri ale Guvernului – eliminarea facilităților fiscale în zona construcțiilor și în IT – sunt domeniile tehnice, cele pentru care și Universitatea Politehnica Timișoara pregătește specialiști.

CITEȘTE ȘI: Vremea se răcește în vestul țării

Florin Drăgan, rectorul UPT, a stat de vorbă cu reprezentanții mai multor companii din piață, dar și cu specialiști fiscali, pentru a vedea impactul noilor măsuri:

„Schimbările bruște din domeniul fiscal afectează mult mai mult decât putem vedea acum. Acestea nu trebuie făcute peste noapte, ci într-un interval de timp și după discuții reale și serioase cu patronatele.

Nu poți să iei de la o lună la alta decizii care pot afecta major unele bugete. (…) Sunt firme care și-au redus activitatea în România la începutul anului pentru că nu mai era rentabil, salariile sunt deja la un nivel ridicat, așa că o parte din companii vor compensa impozitul de 10%, însă altele vor pleca și se vor îndrepta către alte piețe”.

Ultima analiză realizată de UPT a arătat că 92% dintre tinerii care finalizează studiile în acest domeniu lucrează la o companie de profil, la un an de la absolvire. Eliminarea bruscă a scutirii de impozit îi poate încuraja pe angajați să demisioneze și să lucreze pe firme proprii sau să emigreze, este concluzia rectorului UPT.

”Vor apărea comportamente evazioniste ori migrări fiscale și investiționale, în contextul lipsei de predictibilitate.

Un impact major va fi pe estomparea inițiativelor antreprenoriale locale care ar avea nevoie de încurajare, îndeosebi tinerii cu resurse financiare reduse, dar măsurile fiscale ce se întrevăd sunt mai degrabă potrivnice”, a afirmat Ovidiu Constantin Bunget, profesor la Facultatea de de Economie și de Administrare a Afacerilor din cadrul Universității de Vest din Timișoara.

Guvernul României își dorește să aducă mai mulți bani la buget, însă specialiștii fiscali consultați susțin că măsura va avea un efect total invers, mai ales în zona construcțiilor.

„Sectorul construcțiilor a fost declarat drept un sector prioritar, începând cu 1 ianuarie 2019, pentru următorii zece ani. Nu au trecut nici cinci ani și pare că nu mai este prioritar.

Angajabilitatea în domeniu după aplicarea măsurilor fiscale din 2019 a crescut cu zece procente, ajungând la cifrele din IT&C.

Avem în continuare nu doar firme cu care colaborăm, ci și autorități locale cum ar fi consilii județene sau primării, care ne solicită ajutorul pentru că sunt într-o căutare disperată de specialiști în construcții.

Am avut și o concurență între CNAIR, de exemplu, și un consiliu județean, pentru a oferi burse studenților de la specializările de căi ferate, drumuri și poduri.

În paralel, prin programul de dublă diplomă pe care îl avem cu Universitatea Tehnică din München, vă pot spune că statul german înregistrează un deficit major de ingineri. Dacă muncitori în construcții mai putem aduce din țările asiatice, ingineri va fi foarte greu să mai găsim”, a adăugat Florin Drăgan.

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Rectorul UPT trage un semnal de alarmă asupra noilor măsuri fiscale

  1. Ne aflăm pe o pantă descendentă din toate punctele de vedere. Degeaba ne ascundem după deget, realitatea e cruntă. Ce ne-a fost sortit se va împlini.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *