Record de fonduri europene atrase de o primărie timişeană

lugoj 6

Biroul Management, Proiecte şi Programe din cadrul Primăriei Lugoj a avut un an ex­celent, cu patru pro­iecte cu fonduri europene câştigate şi alte patru proiecte depuse şi aflate în faza de evaluare.

CITEŞTE ŞI: S-a sinucis la doar 21 de ani

Dintre pro­iectele adjudecate şi care urmează a fi implementate se detaşează Strategia de Dezvoltare Locală, pentru trei zo­ne defavorizate din municipiul Lugoj, care a obţinut o finan­ţare record de 5.252.000 de euro. Fondurile europene sunt mai mult decât binevenite pentru zone cu probleme cronice în ceea ce priveşte dezvoltarea: satul aparţinător Măguri şi cartierele Herendeşti – Bocşei şi Caştela.

Strategia adoptată şi aprobarea acestui proiect merită un premiu în sine. Este cea mai mare finan­ţare europeană obţinută vreodată de Primăria Municipiului Lugoj! În septembrie a fost lansat un proiect care are ca o­biectiv dezvoltarea unui mana­geriat performant în cadrul Primăriei lugojene.

CITEŞTE ŞI: Ce au descoperit legiştii pe trupurile poliţistului şi al iubitei sale, găsiţi morţi în casă la Oraviţa

Cheltuielile totale eligibile ale pro­iec­tului sunt de 290.435,85 lei, iar cheltuielile totale nerambursabile – de 284.627,13 lei, restul fiind cheltuieli cu contribuție proprie.

Faptul că nu există cheltuieli neeligibile arată că proiectul a fost foarte bine realizat. Dincolo de valoarea proiectului cofinanţat prin Fondul Social European, contează mult faptul că 60 de persoane din cadrul Primă­riei municipiului Lugoj vor fi instruite în implementarea sistemului internaţional de management al calităţii ISO 9001 şi vor fi formaţi 10 auditori interni de care este mare nevoie.

Alte proiecte adjudecate sunt proiectul educativ ”Spune prezent! Viitorul se învață la școală!” (buget municipiul Lugoj: 267.547 lei, contribuție proprie: 5.350,96 lei) și cel pentru Grupul de Acțiune Locală (GAL) – valoare totală proiect: 1.186.387,50 lei, din care 1.127.068,13 lei fonduri europene și 59.319,38 lei – sumă de la Bugetul de Stat.

Prin primul se va implementa un sistem de after school pentru ciclul gimnazial, cursuri de specializare pentru 10 profesori, se vor acorda tichete sociale și stimulente pentru elevi.

CITEŞTE ŞI: Comuna cu cei mai longevivi localnici. Oamenii ajung frecvent la 100 de ani!

Prin cel de-al doilea, se vor întocmi proceduri și ghiduri de finanțare pentru lansarea licitațiilor de proiecte stabilite prin Strategia locală de dezvoltare a zonelor defavorizate.

Dintre proiectele depuse şi aflate în evaluare amintim cel care vizează cumpărarea a 9 autobuze electrice. Proiectul, în valoare de 20.645.000 lei, este în parteneriat cu Ministerul Dezvoltarii, Lugojul fiind partener la un proiect național.

CITEŞTE ŞI: Timişoreanul Virgil Ianțu a explodat pe tema Catedralei Mânturii: ‘Aş vrea să văd instituţia bisericii construind şcoli şi spitale, salvând vieţi’

Alt proiect vizează realizarea unui Centru Cultural Mul­ti­func­țional la fosta cazarmă de pe strada Banatului, care ar repune în valoare o întinsă zonă centrală, nevalorificată. Bugetul proiectat este de 23.205.672 lei, cu con­tri­buție proprie a municipiului de 464.113 lei.

Completează ta­bloul construcția unei noi săli de sport la Colegiul Tehnic Va­leriu Braniște (buget: 6.550.997 lei) şi mai ales mult aşteptata implementare a Ghi­șeului Unic la Primăria Municipiului Lugoj, care va creşte eficienţa instituţiei publice nr.1 a oraşului.

Bugetul acestuia este de 3.999.951 lei, contri­bu­ția proprie a municipiului Lugoj fiind de 79.987 lei, scrie redesteptarea.ro.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *