Reabilitarea cinematografelor din Timișoara, în grafic

Cinematografele din Timișoara, în grafic pentru reabilitare

Suntem în grafic să vizionăm filme, și nu numai, în cinematografele clasice ale Timișoarei, până în 2023, dă asigurări viceprimarul Ruben Lațcău. „Am fost în vizită pe șantierele a trei proiecte de reabilitări de cinematografe și viitoare spații multifuncționale, respectiv la Cinematograful Studio din centru, Cinematograful Dacia și Cinematograful Victoria. Toate șantierele se desfășoară conform așteptărilor și conform graficelor de lucrări.

CITEȘTE ȘI: 140 de milioane de euro pentru proiectele transfrontaliere România – Ungaria

Cinema Victoria este cel mai apropiat de finalizare, unde estimăm că lucrările să vor încheia în acest an (decembrie 2021), iar apoi, la câteva luni după, ar urma cinematograful din Piața Dacia (martie 2022). Lucrările pentru Cinema Studio au început acum două luni și le vom finaliza fix înainte de a pătrunde în 2023 (deci în decembrie 2022), anul în care orașul devine capitală a culturii europene. Mai avem, de asemenea, un cinematograf în plan pentru reabilitare, care se află însă doar în stadiul de proiectare, Cinematograful Timiș.

În urma acestei vizite și după ce am vorbit cu artiștii și managerii culturali implicați, am stabilit ca ecranele sălilor din Dacia și Victoria să fie retractabile, astfel încât atunci când nu rulează filme, să poată fi jucate, de exemplu, piese de teatru. Le mulțumesc constructorilor pentru promptitudine și sper să mențină acest pas până la final”, a declarat Ruben Lațcău.

Valorile investițiilor (inclusiv TVA) sunt: cinema Victoria – 10 milioane de lei, cinema Dacia – 16 milioane de lei și cinema Sudio – 14 milioane de lei. Pentru a minimiza banii folosiți din bugetul local, a fost obținut un sprijin financiar consistent de la Ministerul Culturii pentru realizarea acestor investiții. La începutul anului, Primăria Timișoara a semnat contractele de finanțare pentru două cinematografe, care însumează aproximativ 11 milioane de lei (6.317.870 pentru Dacia și 4.660.281 pentru Victoria).

CITEȘTE ȘI: Ce produse din plastic nu vor mai fi găsite în magazine

Reamintim că Primăria Timişoara s-a luptat, timp de mai mulți ani, să aducă în patrimoniul orașului fostele cinematografe Dacia, Timiş, Victoria, Arta (plus grădina de vară), Unirea, Fratelia şi Freidorf. În cele din urmă, la începutul anului 2017, municipalitatea a recuperat spaţiile în care au funcţionat cinematografele RADEF. Victoria finală a avut loc la Înalta Curte, care în 20 ianuarie 2017 a decis definitiv şi irevocabil păstrarea sentinţei Curţii de Apel din Timişoara.

Prin aceasta, RADEF era obligată să predea Primăriei Timişoara cele şapte săli în care au funcţionat cinematografele Dacia, Timiş, Victoria, Arta, Unirea, Fratelia, Freidorf (în cazul Artei fiind vorba şi de o grădină de vară), în termen de 30 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti. Până la începerea propriu-zisă a reabilitării acestora au mai trecut, însă, vreo doi ani, dar demersurile se fcăuseră deja pe vremea vechii administrații.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *