Protopopul Ioan Oprea, comemorat la biserica din Fabric

protopop 1

Biserica cu hramurile „Sf. Proroc Ilie și Sf. Ierarh Spiridon al Trimitundei” din Timișoara – Fabric a găzduit duminică evocarea protopopului Ioan Oprea, cleric bănățean, participant la Marea Unire de la Alba Iulia din 1918.

CITEȘTE ȘI: Două proiecte cu fonduri europene la Pădureni

Ceremonia comemorativă a debutat cu Sfânta Liturghie arhierească oficiată de ÎPS Ioan, Mitropolitul Banatului, ÎPS Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, de PS Părinte Daniil Stoenescu, părintele Ionel Popescu, vicar eparhial, părintele paroh Cosmin Panțuru și de clericii parohiei, precum și de alte feţe bisericeşti din cadrul Patriarhiei Române.

Tâlcuirea pericopei evanghelice din această duminică a fost rostită de Preasfințitul Părinte Daniil, care a evidențiat dragostea lui Hristos Dumnezeu pentru cei aflați în suferință trupească și sufletească. Răspunsurile liturgice au fost date de corul Parohiei Timișoara-Fabric. De asemenea, Părintele Mitropolit Ioan l-a invitat pe Înaltpreasfințitul Părinte Timotei să istorisească asistenţei câteva întâmplări pe care chiriarhul arădean, născut în această parohie, le-a trăit alături de protopopul Ioan Oprea, un preot atașat de Biserica românească și un mare promotor al valorilor național-românești.
După săvârșirea Sfintei Liturghii, ierarhii, oficialitățile locale și județene și credincioșii au ieșit în curtea bisericii parohiale, unde a avut loc dezvelirea bustului protopopului Ioan Oprea, lucrare a sculptorului timișorean Aurel Gheorghe Ardeleanu.

Dezvelirea bustului a fost realizată de Părintele Mitropolit Ioan și de Nicolae Robu, primarul Municipiului Timișoara, iar slujba de sfințire a fost oficiată de către Chiriarhul Banatului.

„În aceste zile, cetatea Timișoarei freamătă la gândul aducerii aminte… În urmă cu o sută de ani, românii de pe aceste meleaguri trăiau o mare bucurie. Împrejurările istorice au făcut ca Banatul să fie ultima provincie care se dezlipea dintr-un imperiu apus și se ducea să pună capul pe pieptul dulcei Românii. Protopopul Ioan Oprea a întâmpinat atunci trupele române alături de credincioși în dangăt de clopot și cu rugăciune, iar cu apă sfințită a binecuvântat armata română, pentru că duhul învierii românești a ajuns și în această parte de țară”, a spus Părintele Mitropolit Ioan.

Protopopul Ioan Oprea este cel care, pe data de 3 august 1919, a oficiat slujba de Te Deum la intrarea armatei române în Timișoara, ceea ce a marcat instalarea administrației românești în această parte de țară.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *