Prof. dr. Dan V. Poenaru: „Demografia a ajuns o problemă de siguranță națională”

Dan Poenaru

Datele statistice arată în mod constant, în ultimii ani, o scădere a populației României, în afara migrației, cauzată de creșterea mortalității generale, asociată cu scăderea natalității.

„Datele statistice actuale arată un declin demografic în toată Europa. Conform previziunilor ONU, în anul 2050 populația Uniunii Europene se va reduce de la aproximativ 455 de milioane de locuitori la 397 de milioane. Pe termen mediu și lung, acest fenomen poate produce schimbări majore în structura populației din România.

Va rezulta o populație îmbătrânită, cu puțini copii și tineri, precum și scăderea posibilităților de susținere a persoanelor vârstnice. În județul Timiș s-a instalat, la ora actuală, procesul de îmbătrânire demografică. Se constată un nivel constant mic al natalității. În 2015, în județul Timiș s-au născut 8.519 copii, dar în același an s-au înregistrat 8.798 de decese generale, cu vârsta medie la încetarea vieții de 71,85 de ani”, explică profesorul Poenaru.

Domnia sa consideră că acest fenomen are cauze multiple: „Sunt cauze sociale, economice, educaționale, dar și medicale, pentru că România se situează pe primul loc în Europa în ceea ce privește mortalitatea infantilă. Nu lipsesc cauzele organizatorice, de la nivelul structurilor Ministerului Sănătății”.

Președintele comisiei de sănătate și asistență socială a CJT este de părere că, în aceeastă situație, datoria Guvernului României ar fi să adopte o strategie adecvată pentru stagnarea acestui fenomen:

„Cred că se impune organizarea unui grup de lucru la nivelul guvernului, coordonat de premier, care să propună o strategie de stopare a fenomenului de îmbătrânire a populației României. Din grup ar trebui să facă parte specialiști din Ministerul Sănătății, din cadrul Academiei de Științe Medicale (președintele acesteia, acad. Irinel Popescu, de la Spitalul Fundeni), de la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și a Copilului <<Alessandrescu-Rusescu>>, sociologi, psihologi, juriști”.

Profesorul Poenaru consideră că s-ar putea lua și o serie de măsuri imediate: realizarea, la nivelul Ministerului Sănătății, a unui program național de combatere a sterilității și fertilizare in vitro; organizarea unor centre de acest tip în fiecare reședință de județ; multiplicarea unor cabinete de consiliere contraceptivă și educație sexuală în fiecare oraș din țară; constituirea unor comisii de implementare (împreună cu Ministerul Sănătății, Biserica Ortodoxă Română și unele ONG-uri) a unor strategii de educație pro-familie și împotriva avorturilor; măsuri socio-economice – locuri de muncă și locuințe pentru tineri, alocații mai mari pentru copii; adoptarea legii pentru obligativitatea vaccinărilor (imunizarea populației prin vaccinare fiind o componentă importantă a siguranței naționale).


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

3 thoughts on “Prof. dr. Dan V. Poenaru: „Demografia a ajuns o problemă de siguranță națională”

  1. „pentru că România se situează pe primul loc în Europa în ceea ce privește mortalitatea infantilă”… Ce sa mai zicem, si aici suntem primii…
    Orice comentar e inutil.

  2. Zeci de migranti intra zilnic in Romania. Autoritatile ar trebui sa faca o selectie riguroasa a lor si sa-i determine sa ramana in Romania pe cei mai competitivi. Populatia lumii ar trebui sa scada in viitor, nu sa creasca, pentru ca resursele se imputineaza si mediul se degradeaza pe zi ce trece…

  3. Autoritățile din Timis ar trebui sa nu permită intrarea ilegala a imigraților în Banat. Cei intrați deja sa fie trimiși inapoi sau la Bucuresti la Tudose tocmai pentru ca maria sa fata buha nu a alocat bani de reparații județului Timiș. Sa-si ia imigranții in regat si asa seamăna cu multi dintre ei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *