Primăria “pierde” o finanțare care nu există în realitate. Viceprimarul Lațcău acuză degeaba, ADR Vest explică

Primăria “pierde” o finanțare care nu există în realitate. Viceprimarul Lațcău acuză degeaba, ADR Vest explică

Primăria “pierde” o finanțare care nu există în realitate. Viceprimarul Lațcău acuză degeaba, ADR Vest explică.

Viceprimarul Ruben Lațcău anunța, apocaliptic, la o conferință de presă de partid, săptămâna trecută, că din cauza incompetenței ADR Vest și a Ministrului Fondurilor Europene, municipalitatea timișoreană va avea probleme cu finanțarea a două proiecte importante și foarte costisitoare.

CITEȘTE ȘI: 5 operatori economici, interesați de execuția lucrărilor la Varianta de Ocolire Timișoara Sud

Luni, 24 aprilie, Sorin Maxim, directorul ADR Vest, a dat o replică diplomatică și explicită, dar usturătoare, acuzațiilor lui Lațcău, explicând că proiectele la care se referă viceprimarul Timișoarei nu sunt finanțate din fonduri europene și nu fac obiectul unui contract cu ADR Vest sau altă instituție finanțatoare.

Lațcău ori dezinformează ori nu știe la ce lucrează

Viceprimarul Ruben Lațcău se plângea, vinerea trecută, de pierderea unor bani europeni, din vina ADR Vest și a guvernului, și din aceleași motive, urmând oprirea lucrărilor pe un șantier foarte important pentru oraș.

LATCAUbeaApaConfPresa21aprilie

„Cetății și Vidrighin sunt rezervă pe noul POR (Programul Operațional Regional)  și vor trebui să primească finanțare. Sunt susținute momentan în întregime din bugetul local. Vorbim de aproximativ 120 de milioane de lei fonduri locale care au fost plătite pe aceste proiecte.

Avem o vulnerabilitate foarte mare, deoarece o condiție esențială pentru a primi această finanțare este ca proiectele să nu fie finalizate. Cu Cetății suntem undeva la 70%. Există un risc real ca acest proiect să fie sistat de incapacitatea Agenției de Dezvoltare Regională și a Ministerului de Investiții și Proiecte de a semna contractele de finanțare. Dacă noi finalizăm – și sunt șanse mari să finalizăm în această vară – lucrarea înainte ca contractul să fie semnat, nu vom mai putea să primim această finanțare… din păcate, incapacitatea ministerului și ADR de a finaliza ghidurile, de a pregăti apelurile și de a semna contractele ne poate duce în situația ca acest șantier să fie sistat.

Noi suntem cu șantierul în grafic. Dacă vom termina înainte ca ghidurile și apelurile să fie deschise și contractele semnate, vom pierde finanțarea europeană pe acest proiect, tocmai pentru că am lucrat mai repede decât ministerul și ADR”, a declarat acuzator, Ruben Lațcău, viceprimarul Timișoarei.

Vechiul POR, noul POR și Porr nu sunt același lucru

Ordinul de începere a lucrărilor la care se referă viceprimarul, a fost dat în 21 septembrie 2020, iar Primăria Timișoara a depus proiectul spre finanțare prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Acesta era pe lista de rezervă pe vechiul POR.

Ulterior, șantierul de pe Bulevardul Cetății a început în iunie 2021. Lucrările sunt executate de Porr Construct, care s-a asociat cu alte șapte firme – Porr Bau GmbH (terț) și Baicons Impex SRL, Imsat, Sanel, Swarco Traffic România, Manro SRL cu SC Pesit Rom SRL (subcontractanți). Suma totală a contractului este de 83,7 milioane de lei, cu tot cu TVA.

Pe Calea Stan Vidrighin, situația finanțării lucrărilor este aproape aceeași. Contractul a fost semnat în martie 2021, cu șase luni proiectare și 30 luni execuție. Valoarea este 81,47 milioane de lei, cu TVA. Aici lucrează Porr România, în asociere cu Porr Bau GmbH, CSV Infratech SRL, Swarco Traffic România, Vimato, Wiebe România, Electroechipament Industrial SRL, Sane și Longhersin.

„Proiectul este pe lista de rezervă la POR, dar l-am depus și pe PNRR, unde se caută proiecte mature, și avem mari speranțe”, declara atunci primarul Dominic Fritz. Primarul se referea, implicit, tot la vechiul Programul Operațional Regional (POR).

Primăria nu are contract cu ADR Vest pentru cele două lucrări

Noul POR 2021 – 2027 nu a demarat efectiv deocamdată, deci nu ar fi putut să fi depuse proiecte pe un program care încă nu este în exercițiu. Ca atare, povestea viceprimarului cu “punerea pe lista de rezervă” este o simplă fantezie sau o dezinformare intenționată. În realitate, de care edilii Timișoarei par rupți total, în acest moment, primăria este unicul finanțator al celor două investiții, pentru care nu a fost semnat nici un alt contract de finanțare.

„Proiectele despre care vorbește domnul viceprimar nu sunt finanțate din fonduri europene și nu fac obiectul unui contract cu ADR Vest sau altă instituție finanțatoare. Aceste proiecte sunt finanțate de PMT din bugetul propriu. Totuși, pentru a veni în sprijinul autorităților, am inițiat demersuri și am încercat să acomodăm acest tip de proiecte inițiate deja de autoritățile locale, pentru a fi decontate din fonduri europene.

Deocamdată, niciun proiect european nu poate demara până nu există un sistem MySMIS funcțional, asumat de Ministerul Proiectelor și Fondurilor Europene să înceapă după 16 mai. Avem pregătite opt ghiduri conținând 23 de apeluri și le vom adapta la noile prevederi ale Ordonanței 23/2023, astfel încât după această dată să putem încărca într-un sistem funcțional aceste apeluri”, a declarat, pentru Știri de Timișoara (Primăria poate pierde o finanțare pe care… nu o are. Lațcău dă vina pe ADR, cu care nu există contract (stiridetimisoara.ro)), Sorin Maxim, directorul ADR Vest.

adrmax21

Maxim, un om cu experiență în finanțarea proiectelor mai mari și mai mici, a recomandat ca edilii UAT-urilor care vor să aplice la aceste finanțări, să citească cu atenție metodologia de evaluare a proiectelor, cât și cea legată de implementare, prevăzute de noua ordonanță guvernamentală.

„Recomand autorităților și posibililor beneficiari să citească cu atenție această ordonanță, atât partea cu metodologia de evaluare a proiectelor, cât pe cea legată de implementare. Sunt foarte multe detalii care pot fi înțelese doar în urma unei lecturi atente. Consider că declarațiile fără fundament tehnic nu își au rostul într-o relație constructivă”, a concluzionat clar, directorul ADR Vest.

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Primăria “pierde” o finanțare care nu există în realitate. Viceprimarul Lațcău acuză degeaba, ADR Vest explică

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *